Adet Öncesi Kahverengi Lekelenme Neden Olur?
Adet öncesi kahverengi lekelenme pek çok kadında görülen doğal bir durumdur. Kadınlar, hormonal değişimlerde ve özellikle bazı dönemlerde farklı akıntılar ve lekelenmeler yaşarlar. Kadınların akıntıları çok önemlidir çünkü sağlık açısından pek çok şey ifade etmektedir. Özellikle akıntının rengi ve kıvamı bazı sağlık sorunlarında ilk belirtileri vermektedir. Bu nedenle kadınlar akıntılarına ve lekelere çok dikkat ederler.
Kadınların yaşadığı en yaygın görülen akıntılardan biri de adet öncesi akıntısıdır. Bu akıntı normal bir vajinal akıntıdan daha koyu renkte olabilir. Normal bir vajinal akıntı ise kokusuz, renksiz, akışkan kıvamlı olmalıdır. Vajinal akıntının katı ve beyaz renkte olması vajinal bakteri dengesinin değiştiğine işaret eder. Akıntının rengi yeşile dönükse mutlaka bir doktora başvurmak gerekir çünkü bu durum cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun habercisi olabilir.
Adet Öncesi Kahverengi Lekelenme Nasıl Olur?
Adet başlamadan önce görülen bu koyu akıntı aslında adetin başlayacağını gösterir. Bu akıntı aynı şekilde adet bittikten sonra da olabilir. Bu akıntı aslında rahim içinde beklemiş kandır ve vajinal akıntıyla birlikte dışarı atılır. Bu akıntı genellikle iç çamaşırlarda lekelenmeye sebep olur çünkü beklenmeyen bir akıntıdır. Ancak normal akıntıdan ve adet öncesi olan kahverengi akıntıdan çamaşırları korumak için günlük ped kullanmak gerekir. Ayrıca her gün yeni bir iç çamaşırı giymek, dar ve rahatsız eden iç çamaşırları kullanmamak da sağlık için yararlıdır.
Adet öncesi kahverengi lekeler rahim içinde bekleyen kan ve vajinal akıntıdan oluşur. Rahim içinde beklemiş kan koyulaşır ve kahverengiye çalan bir renk alır. Bu koyu leke bu nedenle kadınları endişelendirebilir. Ancak bu konuda endişelenecek bir şey yoktur. Aynı akıntı genellikle adet bitiminde de meydana gelir.
Kahverengi Akıntı Neden Olur?
Kahverengi akıntı genel olarak rahim içinde veya rahim kanallarında beklemiş kandır. Bu kan bekledikçe rengi koyulaşır ve kahverengiye döner. Bu akıntı adet dönemi başlamadan önce görülür ancak adet kanı olarak sayılmaz. Çünkü bu kan regl dönemine hazırlık sürecinde ortaya çıkmıştır. Bu kanın oluşumuna ve akabinde kahverengi lekelenmeye neden olabilecek faktörler şunlardır:
- Duygusal değişiklikler ve stres,
- Pıhtılaşan kan,
- Rahimde genişleme,
- Hamilelik,
- Cinsel yolla bulaşan hastalılar,
- Adet kanamasında tıkanıklık veya gecikme,
- Hormonal dengesizlikler,
- Kadın hastalıları.
Adet Öncesinde Kasık Ağrısı Neden Olur?
Adet dönemine hazırlık sürecinde vücutta bazı değişikliklerin olması normaldir. Regl kanamasına işaret eden bu değişikliklerin biri de kasıklarda zaman zaman hissedilen ağrılardır. Bu ağrılar bazı kadınlarda aşırı yoğun olarak görülebilir.
1. Stres
Stres durumunda ortaya çıkan hormonlar çok yoğun olduklarında kasık ağrısına yol açabilirler. Bu nedenle eğer adet öncesinde aşırı stresli bir dönemden geçiliyorsa bu durum kasık ağrısına sebep olabilir.
2. Kalsiyum Ve Magnezyum Eksikliği
Mineral ve vitaminler vücudumuz için çeşitli yararlara sahiptir. Vücudumuzda gerekli minerallerin yeterli miktarda bulunması bizi sağlıklı yaparken bunların eksik veya fazla olması bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Araştırmalara göre kalsiyum ve magnezyum minerallerinin eksikliğinde ortaya çıkan olumsuzluklardan biri de adet öncesi kahverengi lekelenme ve kasık ağrısıdır.
3. Çeşitli Hastalıklar
Adet öncesinde yakalanılan hastalılar da kasık ağrılarının daha şiddetli geçmesine neden olabilir. Özellikle bazı kadın hastalıları adet öncesinde ve adet döneminde kasık ağrılarını katlanılmaz şekilde artırır. Bu nedenle şiddetli kasık ağrılarında diğer belirtiler de gözlenmeli ve gerektiğinde doktora başvurulmalıdır.
Adet Öncesi Kahverengi Lekelenme Ve Kasık Ağrısı Nasıl Önlenir?
Adet öncesinde ortaya çıkan şiddetli kasık ağrısı ve kahverengi akıntıyı önlemek için bazı alışkanlıklar edinmek gerekir. Bunlar,
- Vajinal duş almamak,
- Günlük ped kullanmak,
- Pamuklu iç çamaşırı kullanmak,
- Kokusuz, yumuşak tuvalet kağıtları kullanmak,
- Küvette duş alınıyorsa parfümlü ve yağlı banyo köpükleri kullanmamak,
- Adet döneminde kullanılan pedleri ve tamponları sık aralıklarla değiştirmek,
- Cinsel ilişkilerde mutlaka kondom kullanmak,
- Düzenli aralıklarla jinekoloji muayenesi olmak,
- Beslenmeye dikkat etmek, sağlıksız yiyeceklerden kaçınmak,
- Stres seviyesini azaltan aktivitelerde bulunmaktır.
Adet döngüsüyle ilgili daha fazla bilgi almak için: Adet Döngüsü Nedir? Nasıl Oluşur?