Demirhindi bitkisi, uzun zamandan beri keşfedilmiş bir bitki türü olsa da geçmişte yemeklerde popüler olarak kullanılmamıştır. Günümüzde ise bu kadar ün ve şöhrete sahip olmasındaki en büyük etken Osmanlı Mutfağında demirhindi şerbeti yapılmasıdır. Bulunduğu zamanlarda etken bir besin olarak kullanılmayan bu bitki, Osmanlı Mutfağı sayesinde ün kazanarak tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Demirhindinin insan sağlığına inanılmaz faydaları bulunmaktadır. Adeta vücudu toksinlerden temizleyen ve yenileyen mucize bir bitkidir. Özellikle vücudumuzun neredeyse her sistemine katkı sağlayan organlarından biri olan karaciğerin fonksiyonunu güçlendirerek toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir: Kınakına Bitkisi Nedir?
Demirhindi Nedir?
Demirhindi ağacı ortalama olarak 150 yıllık ömre sahiptir ve koyu kestane renginde meyve vermektedir. Demirhindi meyvesinin içerisinde bulunan bileşenler sayesinde kalp sağlığını iyileştirici, kilo vermeyi kolaylaştırıcı, kabızlığa da iyi gelmesinin yanı sıra zararlı bakterilerle ve virüslerle de savaşmaktadır.
Batılıların “tamarind” ismini verdikleri, bizdeki eski adıyla “temr-i hindi” olarak bilinen günümüzde ise Hint hurması ismi ile bilinen demirhindi bitkisidir.
Demirhindi, çoğunlukla tropik ülkelerde yetişen kalın gövdeli, zümrüt yeşili yapraklı sıcak iklime ayak uydurabilen bir bitkidir. Ana vatanı Afrika’nın doğusu, Habeşistan olduğu tahmin edilen demirhindi, günümüzde ise neredeyse bütün tropikal bölgelerde yetişmektedir. Özellikle de ekşi ve mayhoş meyvelerinden yararlanılan demirhindi, Afrika mutfağında hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Hint, Asya ve Latin Amerika mutfağında yapılan yemeklere de verdiği ekşi tadı ve koyu rengi ile çok popüler bir bitkidir. Demirhindi meyvesinin kabukları siyah renkte olması ile birlikte eti yumuşak ve ekşi tadı ile besleyici ve ferahlık vericidir.
Demirhindinin Yararları Nelerdir?
- Protein, karoten, tiamin, niasin, folat, potasyum, bakır, demir, kalsiyum, fosfor, selenyum, magnezyum ve çinko gibi birçok minerali içinde bulundurur.
- C vitamini içerir.
- Kan basıncını düzenler ve kontrol altına alır.
- Kan şekerini dengeler ve insülin seviyesinin düşmesine yardımcı olur.
- Lifli bir yapıya sahip olmasından dolayı bağırsakların düzenli çalışmasına destek olur.
- Antioksidan özelliğine sahip olmasından dolayı vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır.
- Tansiyonu dengeler.
- Kalp sağlığının korumasına yardımcı olur.
- Hücrelerin yenilenmesinde ve dokuların onarılmasında görev alır.
- Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
- Vücuttaki yağlanmanın engeller.
- Cilt sağlığını korur.
- Hazımsızlığı giderir. Bu durumdan dolayı kilo alımına da yavaşlatabilir.
- Midenin sahip olduğu asidik ortamı dengelediği için ülser, reflü gibi mide hastalıklarının oluşumunu önler.
- Kötü kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır.
- Anemi tedavisinde yardımcı olduğu için önerilen meyvelerden biridir.
- Demir eksikliğinin giderilmesine de yardımcı olur.
- Sinir fonksiyonları ile kas gelişimini destekleyerek böylece reflekslerinizin güçlenmesini ve aktif kalmamızı sağlar.
- Karaciğer sağlığını korur.
Demirhindi Nasıl Tüketilir?
Demirhindi, ülkemizde en çok şerbet yapımında etken olarak kullanılan bir bitkidir. Kökeni Osmanlı mutfağına kadar dayanan demirhindi şerbeti, özellikle bayramlarda, doğum ve düğün gibi kalabalık sofraların kurulduğu ortamlarda ikram edilmesi ile bilinir. Bu bitkinin meyvelerini şerbet, çay veya kür yerine sade bir şekilde tüketmek de mümkündür. Ancak bunun için demirhindi meyvelerinin üzerine bir miktar şeker serpiştirilmesi gerekmektedir. Mayhoş ve ekşimsi bir tada sahip olmasından dolayı bu şekilde sade olarak tüketilebilmektedir. Özellikle Afrika topluluklarında bu şekilde tüketilmesi yaygındır.
Demirhindinin etli kısımları, mutfaklarda baharat olarak da kullanılmaktadır. Çorba, salata ve turşu yapımında hem renk vermesi ile hem de değişik bir lezzete sahip olduğu için sık sık kullanılır. Demirhindi kurutulup baharat haline getirildikten sonra da tatlı yapımında kullanılabilir. Demirhindi, reçellerde ve soslarda kullanılması oldukça yaygındır . Son zamanlarda demirhindi çayı ve kürü tüketimi de oldukça yaygındır.
İlginizi Çekebilir: Simflat Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?
Demirhindi Çayı Nasıl Yapılır?
Demirhindi çayı tarifini hazırlamak için ilk olarak 1 litre kadar su kaynatılır. Su kaynamadan hemen önce 20 gr demirhindi meyvesi suya eklenir. Su iyice kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. Oluşan çay soğuduktan sonra sabah ve akşam olmak üzere günde sadece iki defa aç veya tok karnına tüketilmesi önerilir.
Demirhindi Kürü Nasıl Yapılır?
Karaciğeri gençleştirmesi ile bilinen demirhindi kürü, yalnızca 2 malzeme ile hazırlanmaktadır. 1 litre kadar suyun içerisine, 100 gram kadar demirhindinin etli kısmı parçalanarak atılır. Karışım orta ateşte bir süre kaynatıldıktan sonra tülbent yardımıyla süzülür. Sabah ya da akşam 1 bardak olacak şekilde tüketilir.
Demirhindi Nerede Bulunur?
Demirhindi özellikle Osmanlı mutfağında kazandığı ün ile altın çağını yaşamaktadır. Tüm kutlamalarda, özel günlerde, evlerde ve sokaklarda bulunan ve şerbet çeşidi olan demirhindinin meyvesi şimdi de büyük aktarlarda ve Mısır çarşısında bulunabilmektedir. Mısır çarşısının yanı sıra kurutulmuş veya toz halinde olarak aktar veya baharatçılarda da bulmak mümkündür. Ayrıca güvenilir online alışveriş sitelerinden de sipariş vererek elde edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Hibiskus Çayının Özellikleri