Sağlık

Adet Döngüsü Nedir? Nasıl Oluşur?

Adet döngüsü, kadınların her ay düzenli olarak oldukları adetin aylık döngüsüdür. Her sağlıklı ve doğurgan kadın ayın belli bir döneminde adet olmaktadır. Adet döngüsü kadınların doğurganlığının bir parçasıdır. Bir kadın eğer her ay düzenli olarak adet olmuyorsa bir sağlık sorunu olabilir. Fakat henüz ergenliğe yeni girmiş ve adet döngüsü oturmamış olan kız çocuklarında bu döngü düzensiz olabilir.

Adet döngüsü her kadında farklı ve kendine özgüdür. Bazı kadınlar neredeyse bir hafta adet görürken bazı kadınlar yalnızca 3 gün adet görebilir. Bu farklılıklar tamamen normaldir. Adet döngüsünün genel süresi de ortalama 28 gündür. Yani kadınlar ortalama 28 günde bir adet olurlar. Peki adet döngüsü tam olarak nedir ve nasıl oluşmaktadır?

Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir? Hemen Öğren.

adet döngüsü nedir?
adet döngüsü nedir?

Adet Döngüsü Nedir?

Adet döngüsü, adetin son günü ile bir sonraki adetin ilk günü arasındaki süreçtir. Bu süreçte vücutta bazı değişimler olur ve vücut sonraki adet dönemine hazırlanır. Bir adet döngüsünün süresi 21 ve 35 gün arasıdır. Bu süre her kadında farklı olabilir. Ortalama olarak ise kadınlar 28 günde bir adet olmaktadırlar.

Bir adet döngüsünde aslında kadın üreme hücreleri, yani yumurtalar döllenmeye hazırlanmaktadır. Eğer bu yumurtalar döllenir ve gebelik meydana gelirse adet görülmez. Bu nedenle adet gecikmeleri sıklıkla hamilelik şüphesi oluşturur.

Eğer yumurtalar döllenmezse hamilelik meydana gelmez ve döllenmeye hazırlanan yumurta vücuttan atılır. Adet kanı ile birlikte döllenmemiş yumurtalar atılırken rahim içi de temizlenmektedir. Bu nedenle adet olmak kadın sağlığı için önemlidir.

adet döngüsü nasıl olur?
adet döngüsü nasıl olur?

Adet Döngüsü Nasıl Olur?

Adet döngüsünün oluşmasında hormonlar etkilidir. Adetin ilk gününde beyinden salgılanan GnRH hormonu bir diğer hormonu uyarır. Bu hormon da FSH hormonudur. Bu hormonun etkisiyle yumurtalıklarda yeni bir yumurta olgunlaşmaya başlar. Yani döllenmeye hazırlık adetin ilk gününde başlamaktadır.

Yumurta olgunlaştıkça östrojen hormonu üretilir. Östrojen hormonu belli bir seviyeye geldiğinde bir diğer kadınsal hormon olan LH uyarılır ve bu sefer de LH seviyesi yükselir. Bu durum yumurtanın olgunlaşmasına katkıda bulunur. LH seviyesi yükseldikçe yumurta olgunlaşır. LH hormonu en yüksek seviyeye ulaştığı zaman yumurta follikülü çatlar. Yumurta serbest hale gelir. Bu durum yumurtanın döllenmeye hazır olduğunu göstermektedir.

Yumurtanın çatlayıp serbest hale gelmesi 28 günlük bir adet döngüsünde 14. güne denk gelir. Yumurtanın döllenmeye hazır olduğu bu süre ovülasyon sürecidir. Ovülasyon döneminde hamile kalma olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle hamile kalmak isteyenler adet döngüsü için takvim tutarak bu dönemi hesaplarlar.

Çatlayan yumurta serbest kalarak fallop tüpüne ilerler. Yumurta çatladıktan sonra vücutta progesteron hormonu salgılanır. Bu hormon hamile kalmayı sağlar ve gebelikte 10. haftaya kadar salgılanmaya devam eder. Döllenme fallop tüpünde gerçekleşir. Döllenmiş yumurta ardından rahme inerek burada tutunur ve 9 ay boyunca gelişerek bir bebek haline gelir.

adet döngüsünde rol oynayan hormonlar
adet döngüsünde rol oynayan hormonlar

Adet Döngüsünde Rol Oynayan Hormonlar

Adet döngüsünün düzenli ve sağlıklı olabilmesi için bazı hormonların salgılanması gerekir. Bu hormonlar:

  • GnRH,
  • FSH,
  • Östrojen,
  • LH,
  • Progesteron hormonlarıdır.
adet döngüsünde ve döllenmede rahim
adet döngüsünde ve döllenmede rahim

Adet Döngüsünde Ve Döllenmede Rahim

Adet döngüsü içerisindeki hormon değişimlerinden en çok etkilenen kadın organı şüphesiz ki rahimdir. Rahim, bu hormonların etkisiyle kalınlaşır veya içerisindeki tabakayı döker. Aslında rahim içerisindeki bu değişimler de gebeliğe hazırlık sürecinin doğal bir parçasıdır. Rahim içindeki tabaka östrojen hormonunun artmasıyla birlikte kalınlaşır. Daha sonrasında salgılanan progesteron hormonu sayesinde de rahim içi döllenmiş yumurtanın tutunmasına uygun hale gelir. Eğer rahim kendini buna hazırlayamazsa döllenmiş hücre rahime tutunamaz ve düşük meydana gelir.

Eğer döllenme meydana gelmezse progesteron hormonu seviyesi giderek düşmeye başlar. Bu hormonun düşmesi ile birlikte yumurtanın döllenmediği, yani hamileliğin oluşmadığı anlaşılır. Rahim kendini hazırladığı bu gebeliğin oluşmamasının ardından içindeki kalınlaşmış tabakayı adet kanaması ile birlikte döker ve vücut dışına atar. Bu şekilde her ay, yani bir adet döngüsü içerisinde vücutta bu değişimler meydana gelir ve gebelik oluşuncaya kadar bu döngü böyle sürer.

İlginizi Çekebilir: Aşırı Kanamalı Adet Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu