Teknoloji

Akünün Ömrünü Uzatmak için Nelere Dikkat Edilmeli?

Arabanın önemli bir parçası olan Akünün Ömrünü Uzatmak için Nelere Dikkat Edilmeli? Akünün ömrünün kısalmasına neden olan etkenler neler? Onu anlatacağım bu yazımızda Akünün kullanım Süresi ne kadardır? Akünün ömrü ne kadardır? Gibi sorularınız var ise bunlara cevap bulacaksınız.

Akü Nedir?

Akü arabanın en önemli parçasıdır desek yeridir. Neden mi diye soracak olursanız arabanızın çalışmasına başlangıç olan ateşlemeyi marş motorunu çalıştırmayı sağlayan parçadır. Buradan giden akım motor marş dinamosuna ulaşarak ateşleme sağlayarak aracın motorunun çalışmasını sağlar. Bu yüzden de en önemli parçadır diyebiliriz.

Hareket halinde iken de diğer aksesuar ve parçaların elektriksel aksamlarını çalıştıran güç kaynağıdır. Akü nedir sorusunun cevabını sanırım almış olduk. Bu yüzden de akünün sağlığı neredeyse arabanın sağlığı kadar önemlidir. Bu yüzden de akünün durumu her zaman kontrol edilmeli ve bakımları yapılmalıdır. Birde akünün sağlığını korumak gerekmektedir. Onun da diğer parçalar gibi belirli bir ömrü vardır.

Akünün Ömrü Kaç Yıldır?

Akü kalitesine göre belirli derecede ömre sahiptir. Bir akünün ömrü ne kadardır? diye merak edenler; Normal şartlarda bir akünün ömrü ortalama 5 yıldır. Tabi bu normal şartlarda geçerli olan değerdir. Kimi kullanıcılar bu süreyi düşürmekte kimi sürücüler ise 7-8 yıla kadar çıkarabilmektedir. Bunun da sebebi bakım, kullanım şekillerine dikkat etmeleridir.

Yukarıda da dediğim gibi bir akünün ömrü ortalama 5 yıldır. Fakat bu kullanımdan kullanıma göre değişir. Bazı kullanıcılar yaptıkları hatalarla her 3 yılda aracın aküsünü değiştirmek zorunda kalırken, bazı araç kullanıcıları ise aynı aküyü 6-7 yıl kullanmaktadır. Akü kalitesine göre daha uzun süreli kullanım da sunmaktadır. Sebep ise dikkat edilmesi gereken noktalara uyulmasıdır. Aslında akünün de bir kullanım şekli bir işleyiş biçimi vardır. Gelelim bu sorularımızın cevabına;

Akünün Ömrünü Uzatmak için Nelere Dikkat Edilmeli

Akü ömrünü uzatmak için yapılması gerekenler neler? Akü ömrünü kısaltmamak için dikkat edilecek noktaları öğrenmeye: Akü sistemsel olarak ateşlemeyi sağlayacağı için baştan sona doğru kullanım detaylarını sıralayacağız. Öncelik sırasına göre sizler için soralama yaptık. Aşağıdaki maddelere dikkat ederseniz akünüzün ömrü uzayacaktır.

1) Marşa başlamadan önce aktif olan tüm aksesuarları kapatınız

Onları marşa basmadan önce kapatınız. Marş için akım gönderen akü diğer aksesuar ve değişik çaplardaki motorlara da akım göndereceğinden dolayı motoru ateşlemeye yetmeyebilir. Bu da ilk başlarda olmasa da akünün ömrünü azaltmaktadır. Bu da bir süre sonra akünün ömrünün azalmasına ve motoru çalıştırmaya yetecek akımın olmamamasına neden olmaktadır. Bu konuya dikkat etmeniz gerekmektedir.

2) Aküyü Sık Sık Sağlık Kontrolu Yaptırın ve Temizleyin

Akünün de tıpkı araç bakımı gibi düzenli bakıma ihtiyacı vardır bu yüzden akünüzü de sık sık kontrol ettirmekte fayda var. Neden mi? Bir gün marşa bastığınızda bilmediğiniz bir sebepten dolayı aracınızı çalıştıramayabilirsiniz. O yüzden sanayi veya yakınınızda bir akücü var ise kontrol ettirmekten çekinmeyiniz. Sık sık akünüzü şarj ettirmeniz gerekmektedir. Şarj durumunuza sık sık baktırarak eksik varsa daima akü şarj etme töntemine başvurmalısınız. Keza yolda bir kez başınıza gelecek olay için daha fazla çabalayacağınızdan emin olabilirsiniz. Öneri Yazı Microsoft Office Programlarının Süresi Doldu Kullanamıyorum

3) Aracınız Günlerce Park Etmeyiniz.

Aracınızı daima bir kaç gün aralıklarla en azından çalıştırıp bir süre bekletip sonra istop ediniz. Keza bekleyen araçlarda genellikle akü işlevini yitirebilmektedir. Akünün de elektronik cihazlar gibi devir daime ihtiyacı vardır. Çünkü enerjiyi çevirmesi gerekmektedir. Uzun süreli bir bekleme sonucunda şarjı bitecek olan akü sizi zor durumda bırakabilir. En azından dediğim gibi 2-3 gündem fazla aracı bırakmayınız. En azından yaklaşık 10 dakika sürecek periyotlarla 2-3 günde bir çalıştırın. Akü gerekli şarjı ve devir daimi yapsın.

4) Kısa Mesafeli Yolculuklardan Kaçının

Bunun sebebi ise akü kendi enerjisini giderken uzuna yaydığı için yolculuğa başladığınızdan itibaren döngüyü sağlayacaktır. Her zaman bunu yapan akü sizler eğer bakkala bile arabayla gidenlerdenseniz eğer bu tip yolculuklarda akü ömrü kısalmaktadır. Bu tip yolculuklardan kaçınmanız akü sağlığı için önem arz etmektedir. Yani yolculuk kısa sürecekse eğer araçla gitmek yerine yürümek daha mantıklıdır.

5) Aşırı Sıcaklardan Kaçının

Aracınız özellikle yaz aylarında sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde ise mutlaka ve mutlaka aracınızı gölge bir yerde muhafaza edin. Aküyü en fazla etkileyen dış etmenlerden birisidir. Sıcaklık akünün en sevmediği dış etmendir. Keza eksi soğuklar bile bu kadar etkili değildir. Çok soğuğa bile dayanan akü aşırı sıcaklığa dayanmayacak bu da beraberinde akünün ömrünün kısalmasına sebep olacaktır. Aracınızı güneşin geldiği ve aşırı ısıttığı yerde değil de gölgenin olduğu veya serin olan garajlarda park etmek daha iyi olacaktır.

Akünün Ömrünü Uzatmak için Nelere Dikkat Edilmeli Akünün ömrünün kısalmasına neden olan etkenler neler bunları görerek dikkat edilmesi gereken detayları sizlerle paylaştık. Umarım yazımızı beğendiniz. Bizlere destek olmak için yazımızı paylaşabilir ve eklemek istediğiniz detayları ise yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu