Aspir yağı faydaları nelerdir? Aspir (Carthamus tinctorius), papatyagiller familyasına ait ve dünyanın her yerinde yetişen bir bitkidir. Aspir yağı, aspir bitkisinin tohumlarının, herhangi bir ısı veya kimyasal işlem görmeden soğuk sıkımı sonucu elde edilen yağdır. Aspir yağı linoleik asit açısından zengin bir kaynaktır. Aspir yağındaki linoleik asit, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Aspir ayrıca kan pıhtılarını önlemeye, kan damarlarını genişletmeye, kan basıncını düşürmeye ve kalbi canlandırmaya yardımcı olabilecek mineraller ve kimyasallar içerir.
Aspir Yağı Faydaları Nelerdir?
İnsanlar tarafından yüksek kolesterol, kalp hastalığı, inme, diyabet ve diğer birçok durum için kullanılabilir.
Kolesterolü Düşürür
Aspir yağı vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan omega-6 yağ asitlerini içerir. Aspir yağı ayrıca düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü azaltan linoleik asit içerir. LDL, kalp hastalıkları için birincil belirteçtir. Aspir yağı, yüksek kolesterole sahip kişiler için iyi bir seçimdir.
Damar Sertliğini Önler
Aspir yağı, enflamasyonu azaltarak ve kan damarlarının kalınlaşmasını önleyerek aterosklerozu önler. Ayrıca aspir yağında bulunan linoleik asit damar sertliğini de önler. Çoklu doymamış yağ asitleri, kan damarlarında yağ plaklarının oluşma riskini azaltır.
İlginizi Çekebilir: Kalp Krizi Nedir ve Neden Kaynaklanır?
Felç Oluşumunu Engeller
Aspir yağı faydaları arasında anti-iskemik özelliklere sahip olması vardır. Tromboz veya kan pıhtısı riskini azaltarak, kolesterol seviyelerini dengede tutarak, damar sertliğini önleyerek felç oluşum riskini azaltır.
Cilt Problemlerine İyi Gelir
Aspir yağı vücudu nemlendirir ve kaşıntıyı önler. Banyo suyuna eklenirse ciltteki tüm kirlerin atılmasına yardımcı olur. Cilt yüzeyinde oluşan yara sıyrıkların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca yara izlerine uygulanabilir, cildin sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.
İlginizi Çekebilir: Cilt Bakım Yağları Nasıl Kullanılır? Cilt Bakım Yağlarının Faydaları Nelerdir?
Obezite Riskini Azaltır
Yapılan bir araştırmaya göre günde 8 gram aspir yağı tüketmek karın bölgesindeki yağlanmayı azaltıyor. Aspir yağı omega-6 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu nedenle düzenli bir şekilde tüketildiğinde yağ yakmaya ve fazla kiloyu önlemeye yardımcı olur.
Adet Öncesi Sendromunu Hafifletir (PMS)
Aspir yağı yüksek linoleik asit yardımıyla vücuttaki prostaglandinleri düzenleyebilir. Prostaglandinlerin düzenlenmesi, tüm hormonları izler, dengeler ve böylece adet döngüsünden önce veya adet döngüsü sırasında ortaya çıkan semptomları hafifletir
Kabızlığı Giderir
Aspir yağı faydalarından biri de kabızlığı gidermesidir. Aspir yağı, kalın bağırsakta müshil olarak çalışır ve kayganlaştırıcı görevi görür. Aspir yağı genel olarak mide ve bağırsakları güçlendirerek sindirime yardımcı olur. Günlük diyete biraz aspir yağı eklenirse karaciğer ve dalak büyümesi de engellenmiş olur.
İlginizi Çekebilir: Kabızlık Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Kan Şekerini Düzenler
Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırmada, aspir yağının, tip 2 diyabet hastası olan obez, postmenopozal kadınlarda kolesterol ve kan şekeri seviyelerini düzenlediği ve insülin duyarlılığını iyileştirdiği tespit edilmiştir.
Ağrıyı Azaltır
Aspir yağı ile iltihaplı eklemlere topikal olarak masaj yapmak artrit sorununun neden olduğu ağrıyı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Her türlü eklem ve kas ağrıları ve vücuttaki yaralanmalara bağlı ağrıların kontrol altına alınmasını sağlar.
Saçları Güçlendirir
Oleik asit açısından zengin olan aspir yağı saç derisi ve saçlar için oldukça faydalıdır. Saça ve saçlı deriye uygulandığında kafa derisindeki kan dolaşımını artırır, böylece foliküllerde saç büyümesini ve gücünü uyarır. Saçın parlak ve canlı kalmasına da yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir: Soğan Suyu ile Saç Uzatma
Aspir Yağı Zararları Nelerdir?
Aspir yağının diyetin bir parçası olarak sekiz haftaya kadar günlük 1 tatlı kaşığı aspir yağı tüketmek genellikle güvenlidir. Cilde uygulandığında da aynı şekilde sekiz haftaya kadar kullanımı güvenli olarak kabul edilir.
Aspir yağının hamilelik sırasında kullanılması asla önerilmez. Düşük yapmaya neden olabilecek etkileri vardır. Emzirirken aspir yağı kullanımının etkileri hakkında yeterli araştırma ve bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle emziren kadınların kullanmamayı tercih etmesi ya da doktorlarına danışması gerekir.
Hemorajik hastalıklar, mide veya bağırsak ülserleri, pıhtılaşma bozuklukları gibi kanama problemi olan kişilerin aspir yağı kullanması önerilmez. Aspir kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır ve kanama bozukluğu olan kişilerde kanama riskini artırır. Aspir yağının kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlarla birlikte alınması ise morarma ve kanama riskini artırır. Ayrıca, planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce aspir yağı kullanmayı bırakın.
Aspir, Asteraceae/Compositae familyasına duyarlı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu ailenin üyeleri kanarya otu, krizantem, kadife çiçeği, papatya ve diğerlerini içerir.
Aspir Yağı Nereden Satın Alınır?
İlaçsız Market’in içerisinde B vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, omega-3, omega-6, demir, fosfor, kalsiyum bulunan, GMP sertifikalı, el işçiliğiyle üretilen, gerekli test ve analizlerden geçen, soğuk sıkım Aspir Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.