GüzellikSağlıkTarifler

Bıttım Yağı (Menengiç Yağı) Ne İşe Yarar?

Bıttım Yağı Faydaları Nelerdir?, Bıttım Yağı Zararları Nelerdir?, Bıttım Nerelerde Yaygınlık Gösterir?

Menengiç yağı olarak da bilinen bıttım yağı, aşılanmamış fıstık ağaçlarının meyvelerinin sıkılmasıyla elde edilen bir yağ türüdür. Olgunlaşmış meyveler ilk olarak özel değirmenlerde dövülür. Bu şekilde posalarından ayrılan meyveler soğuk pres yöntemiyle sıkılır ve sonuç olarak bıttım yağı elde edilir.

Bıttım Yağı Faydaları Nelerdir?

Bıttım geleneksel tıpta öksürük, egzama, astım, ishal, ülser ve artrit gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Ayrıca yemeklik yağ olarak yemek yapımında, ekmeklerde ve kurabiyelerde kullanılabilir.

Saçı Besler ve Güçlendirir

İçeriğinde bulunan magnezyum, çinko, selenyum ve E vitamini saçlar için yoğun bir bakım sağlar.

  • Selenyum saç yapısının korunmasına yardımcı olarak saç dökülmesini engeller ve yeni saç oluşumunu destekler.
  • Çinko saç köklerini besler ve kellikle mücadele eder. Ancak, yüksek miktarda çinko diğer minerallerin emilimini etkileyerek saç dökülmesine sebep olabileceğinden düzenli ve düşük dozlarda kullanılması önerilir.
  • Magnezyum folikül sağlığını destekleyerek saçların hızlı uzamasına sebep olur.
  • E vitamini sağlıklı saç uzamasını teşvik eder ve saçların erken beyazlamasını engeller.
  • Sağlıklı saç yapısını ve saç derisini destekleyerek kepek oluşumunu engeller.
  • Düzenli kullanımda saçları kalınlaştırır ve güçlendirir.

Bıttım Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

  1. Yeterli miktarda yağı ellerinize alın, saç derinize uygulayın
  2. Parmak uçlarınızla dairesel hareketlerle masaj yapın.
  3. Dilerseniz tüm saçınıza uygulayarak parlak bir görünüm sağlayabilirsiniz.
  4. 15-20 dakika bekletin.
  5. Ilık suyla durulayın ve şampuanlayın.

İlginizi Çekebilir: Saç Dökülmesi ve Kellik İçin Doğal Formül!

Cilt Problemlerini İyileştirir

Bıttım yağı içerisinde bol miktarda E vitamini bulundurur. Düzenli kullanımda ciltteki kırışıklık görünümünü azaltır ve daha sıkı bir cilt yapısını destekler. Cildi aydınlatır ve cilt tonunun eşitlenmesini sağlar. Yaraların daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunur ve mevcut yara izlerinin giderilmesine yardımcı olur. Bunların yanı sıra, yoğun nemlendirici etkisiyle cilt bariyerini destekleyerek sedef, mantar, egzama gibi cilt hastalıklarının yarattığı kaşıntı ve tahrişi azaltır.

Bıttım Yağı Yüze Sürülür Mü?

Bıttım yağı nemlendirici olarak temiz yüze uygulanabilir. Ayrıca, yağı yüzünüze uygulamadan önce, İlaçsız Market’in içeriğinde Hindistan cevizi yağı, shea yağı, Hint yağı, zeytinyağı bulunan, sivilce ve akne oluşumunu engelleyen, gençleştirici etkili Bıttım Sabunu‘nu kullanarak yağın cildinize olan etkisini artırabilirsiniz.

bıttım (menengiç) yağı ne i̇şe yarar
bıttım (menengiç) yağı ne i̇şe yarar

Selüliti Azaltır

Ciltteki kırışıklık görünümünü azaltan ve cilt sıkılığının artmasına yardımcı olan bıttım yağının selülitli bölgeye düzenli olarak  masaj yapılarak uygulanması selülitlerin azalmasına yardımcı olur.

Solunum Yolu Problemlerine İyi Gelir

Öksürük, nefes darlığı, balgam, astım gibi solunum yolu rahatsızlıklarını iyileştirici etkisi vardır. Şikayetlerinizin hafiflemesi için bir bardak suya 2-3 damla bıttım yağı ekleyerek içebilirsiniz.

Mide Sağlığını Korur

Sindirim sistemini düzenler. Mide ağrılarını hafifletir, bağırsaktaki mukus tabakası için faydalıdır. Ülsere ve dizanteriye iyi gelir.

İlginizi Çekebilir: Bağırsaktan Sürekli Ses Gelmesi ve Hassas Bağırsak Sendromu Nasıl Geçer?

Enfeksiyon Hastalıklarıyla Savaşır

Bıttım, güçlü ve etkili bir antienflamatuardır. Sık geçirilen enfeksiyon hastalıklarını engeller. Kronik bronşit, artrit, idrar yolu iltihabı, sistit gibi enfeksiyon hastalıkları tedavisinde kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir: Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendirebiliriz?

Bağışıklığı Güçlendirir

Bıttım yağı içerisinde bulunan selenyum ve A, E, C vitaminleri kuvvetli antioksidanlardandır. Antioksidanlar diyabeti ve kanser hücrelerinin oluşumunu önler. Alzheimer, demans, Parkinson gibi çeşitli nörolojik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kalp ve damar sağlığını korur.

Bıttım Yağı Zararları Nelerdir?

Bıttım yağının insan vücuduna kesin olarak bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Düzenli ve düşük dozlu kullanımlar sağlığı destekler. Ancak içeriğinde çok fazla mineral olduğu için kullanıcıların aşırı kullanımdan kaçınması tavsiye edilir. Cilt için ilk kez kullanacaklar, olası olumsuz reaksiyonları önlemek için, daha geniş bölgelere uygulamadan önce vücudun küçük bir bölgesinde test etmelidir. Olası yanma, kızarıklık, kaşıntı durumunda bölgeyi bol suyla yıkayın ve doktorunuzla iletişime geçin.

bıttım yağı (menengiç yağı) ne i̇şe yarar
bıttım yağı (menengiç yağı) ne i̇şe yarar

Bıttım Nerelerde Yaygınlık Gösterir?

Bıttım, Akdeniz ve Asya’da yayılım gösteren maki ailesinin bir üyesidir. Türkiye’de özellikle Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa illerini kapsayan Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygındır. Ortalama olarak 2 – 6 metre boyundadır. Mart ve Nisan aylarında çiçek açar ve çiçeklerin ardından 5 mm çapında büyük demetler halinde meyveler oluşmaya başlar. Soğuk bölgeleri sevmeyen bıttım, kayalık, çorak, killi ve derin topraklarda yetişir ve uzun yaz kuraklıklarına dayanabilir. Bulunduğu bölgeye uyum sağlama yeteneği oldukça yüksektir.

Bıttım Yağı Nereden Satın Alınır?

İlaçsız Market’in içeriğinde A vitamini, C vitamini, E vitamini, Potasyum, Kalsiyum, Sodyum, Fosfor, Magnezyum, Bakır, Çinko, Kadmiyum, Selenyum, Mangan bulunan, GMP sertifikalı, el işçiliğiyle üretilen, gerekli test ve analizlerden geçen, soğuk sıkım Bıttım Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

bıttım (menengiç) yağı ne i̇şe yarar
bıttım (menengiç) yağı ne i̇şe yarar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu