Tarifler

Böğürtlen reçeli nasıl yapılır?

Böğürtlen reçeli nasıl yapılır? Kış kahvaltılarını süsleyen, sofralara yaz tadını getiren ve ekşi tadıyla sevilen böğürtlen meyvesi, reçel yapımında kullanılan meyvelerden bir tanesidir. Reçel yapımında kullanılması ile birlikte çeşitli hamur işleri içinde marmelat olarak kullanılabilen böğürtlen reçelini yapmak oldukça kolaydır. İşte en doğru tarihi ile mükemmel böğürtlen reçeli tarifi.

Böğürtlen reçeli nasıl yapılır?

Böğürtlen reçeli nasıl yapılır? Böğürtlen reçeli yapabilmek için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 1 kilo böğürtlen
  • 1 kilo şeker
  • Az miktar karanfil
  • Yarım tatlı kaşığı taze limon suyu

Böğürtlen reçeli yapabilmek için reçel yapma aşamasına geçmeden önce, böğürtlenlerin bolca bir suda iyice yıkanması ve tüm tozundan kirinden arındırılması gerekmektedir. Bol suda yıkanan böğürtlenlerin süzdürülmesi işleminden sonra böğürtlenler, geniş bir tencereye alınır. 1 kg böğürtlenin konulduğu tencere içerisine toz şekerler de ilave edilir ve suyunu salması üzere yaklaşık olarak iki saat boyunca bekletilir. Suyun salınması gerçekleştikten sonra tencere ilk olarak orta ateşe alınır ve daha sonra kısık ateşe geçilir, yaklaşık olarak 25 dakika tencere ocakta bırakılır.

Kıvamlanmaya başlayan reçele tam da bu sırada yarım kaşık olan taze limon suyu eklenir ve karanfil atılır. Böğürtlen reçeline karanfil eklemek tamamen isteğe bağlıdır. Karanfilin aromatik tadından hoşlanmaya kişiler, karanfil kullanmadan da bu reçeli yapabilmektedirler fakat karanfil tüm reçellere olduğu gibi böğürtlen reçeline de güzel bir tat vermektedir. Kıvam alan, limon suyu ve karanfili eklenen reçel bu aşamadan sonra 5 dakika daha pişirilir ve daha sonra ocaktan alınır. Öneri Tarif; Üzüm reçeli nasıl yapılır?

Ocaktan alınan böğürtlen reçelinin oda sıcaklığına gelmesi beklenir ve daha sonra daha önceden kaynatılmış olan ve steril hale getirilmiş olan cam kavanozların içerisine konur. Kavanozların kapakları sıkıca kapatılır ve güneş görmeyen serin bir yerde saklanır.

Böğürtlen Reçeli Yapmanın Püf Noktası

Böğürtlen reçeli yapmanın ve bu lezzeti çok daha enfes bir hale getirmenin çeşitli yolları bulunmaktadır. Dikkat edilerek yapılacak olan böğürtlen reçeli hem kahvaltı sofralarını düzenleyecek hem de hamur işlerinizin, kurabiyelerinin üzerini süsleyecek özelliklere sahip olacaktır.

Böğürtlen reçelini yapmaya başlamada önce dikkat edilecek ilk nokta ve en önemli püf noktası; böğürtlenlerin taze, ayıklanmış ve zedesiz olmasıdır. Bu böğürtlenlerle yapılan reçeller, her zaman daha güzel olacaktır. Dikkat edilecek olan ikinci nokta ise böğürtlenlerin dağılmasına engel olmaktır. Bunun için bu reçel hazırlanırken karıştırma işlemi yapılmaz. En önemli, püf noktalardan bir tanesi; oluşacak olan köpüklerin toplanmasıdır.

Reçel yapımı sırasında köpük oluşumunun görülmesi normaldir fakat bu köpüklerin toplanması gerekmektedir. Dolayısı ile tencere ocakta iken köpüklenme oldukça toplanarak tencere içerisinden çıkartılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken özellikler arasında bulunan sonuncusu da; reçellerin cam kavanozlarda saklanmasıdır. Cam kavanozda saklanan reçeller uzun ömürlü olarak güneş görmeyen yerlerde muhafaza edilebilmektedir.

Böğürtlen reçeli nasıl yapılır? Bunu sizlere anlattım. Videoyu anlatım da Böğürtlen reçeli tarifini bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu