Teknoloji

Elon Musk Beyin Çipi Ne İşe Yarar?

Elon Musk beyin çipi, 2016 yılında kurulan Neuralink şirketinin bir hedefidir. 2016 yılında kurulan bu şirket bir sene sonra da halka açıldı. Elon Musk’ın bu şirketi kurmasındaki amacı, beyin ve makine ilişkili ara yüzler geliştirmektir. Bilimin ilerlediği, yapay zekanın giderek geliştiği günümüzde bu tür projelerin çıkması pek de şaşırtıcı değil. Ancak Elon Musk bu konuda çok önemli adımlar atıyor ve art arda gelen projeleriyle ön plana çıkıyor. Elon Musk’ın kurduğu Neuralink şirketi, insan biyolojisi ve yapay zekayı birleştirme yolunda hızla ilerliyor.

Neuralink, 2020 yılında çok büyük bir projeyi duyurdu. Bu proje, insan beynine mikroçip takılmasını kapsıyor. Bilim kurgu filmlerini süsleyen bu proje, Neruralink şirketi ve Elon Musk sayesinde gerçek oldu. Dünyaca ünlü uzman nörobilimcilerin ve mühendislerin çalıştığı bu proje, hayvanlar üzerindeki testi geçti. Elon Musk, bu çipi 2022 yılında, yani bu sene piyasaya sürmeyi planlıyor.

"<yoastmark

Elon Musk Beyin Çipi Projesi

Neuralink şirketi, insen biyolojisini makinelerle ilişkilendiren projeler üretmektedir. Bu projelerden biri de beyine çip takılmasını içeriyor. İçinde çok küçük kablolar bulunan bir mikroçip, beyine ve nöronlara bağlanıyor. Bu çip sayesinde beyne elektrot gönderilmesi mümkün oluyor.

Oldukça yeni bir proje olan bu çip, tüm dünyada büyük tartışmalar yaratmaktadır. Tartışmaların göbeğinde ise etik meseleler ve soru işaretleri yer almaktadır. Özellikle büyüyen bir soru işareti bu mikroçipin yetkilerinin sınırlarıdır. Her ne kadar yararlı olabilecek bir cihaz olsa da bu cihazın potansiyel zararları da göz önüne alınmalıdır.

Elon Musk, beyin çipi konusunda bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini öne sürmektedir. Özellikle alzheimer, parkinson gibi sinirsel ve nöronal hastalıklar başta gelmek üzere bazı körlük çeşitleri ve depresyon hastalığında da tedavi edici etkisi olduğundan söz etmektedir. Ancak bu çipin erişebildiği nöron ağları daha pek çok müdahaleye de açıktır.

Çok önemli bir gelişme olan beyin çipi, teknolojinin ne kadar ilerlediğinin bir göstergesidir. İlerleyen teknoloji bu güne kadar insanlığın merak ettiği pek çok soruları cevapladı. Bu mikroçip de bilinç, bilinçaltı veya düşüncenin organizasyonu gibi pek çok konuda beynin sırlarını aydınlatabilir. Ancak bu konudaki en büyük endişe, insan düşüncelerinin okunmasıdır.

deri altı çip ne i̇şe yarar?
deri altı çip ne i̇şe yarar?

Deri Altı Çip Ne İşe Yarar?

Beyin çipi her ne kadar yeni bir teknoloji olsa da, deri altına yerleştirilen çipler bir süredir piyasadadır. Bu çiplerin bilinen adı RFID’dir. Deri altı çipleri pilsiz çalışır ve bir şırınga yardımıyla deri altına yerleşir. Peki bu çip ne işe yarar?

Deri altı çipler antene sahiptir. Bu anten bir alıcı ve ileticidir. Kapsama alanı içindeki cihazlarla etkileşime geçer. Bu sayede günlük hayattaki pek çık iş kolay hale gelir. Deri altına yerleştirilen çipler şu alanlarda kullanılır:

  • Kişinin tıbbi bilgilerini barındırmak,
  • Kişisel verileri depolamak,
  • Kredi kartı bilgilerini kaydetmek,
  • Radyo frekansları sayesinde diğer cihazlarla iletişim kurmak.

Deri altı çipleri, tren biletlerinin okunmasında, iş yerlerinde kişisel kartların okunmasında, dijital anahtar uygulamalarında kullanılıyor. Kurumsal alanda yaygınlaşan bu çipleri İsveç’te tam üç bin kişi kullanıyor.

hayvanlara takılan çip ne i̇şe yarar?
hayvanlara takılan çip ne i̇şe yarar?

Hayvanlara Takılan Çip Ne İşe Yarar?

Son zamanlarda çiplerin yaygınlaşması ile bu çiplerin kullanım alanları da artmaktadır. Çiplerin kullanım alanlarından biri de hayvanlardır. Pirinç tanesi büyüklüğünde, silindirik bir çip hayvanlara kolayca takılmakta ve dijital bir kimlik haline gelmektedir. Özellikle evcil hayvanlarda kullanılan bu çiplerin takılmasının nedenleri şunlardır:

  • Evcil hayvanların kaybolma durumunda kimliğinin tespit edilmesi,
  • Çalıntı durumunda eğer evcil hayvan başka birine satılırsa hayvanın ve satıcının tespit edilmesi,
  • Evcil hayvanın bilgilerinin kaydedilmesi ve okunması.

Hayvanlara takılan mikroçip, aslında hayvanları korumaya yönelik bir uygulamadır. Evcil hayvanlar kaybolduğunda veya çalındığında tasmada bilgileri olsa bile bu tasmaya zarar gelebilir. Çip uygulaması hayvanların daha kolay bulunmasını sağlar. Ayrıca bu çip, hayvan çalındığında işe yarar.

Neuralink Ne Zaman Çıkacak?

Elon Musk’ın CEO’su olduğu bir şirket olan Neuralink, insanlara çip takma projesine sahip. Bu proje, 2020 yılında hayvanlara beyin çipi takmıştı ve bu sayede bir şempanze sadece çip sayesinde zihniyle video oyunu oynayabilmişti. Elon Musk, 2022 yılında ise bu çipi insanlara takmaya başlayacağını söylüyor. Tamamen hazır olan bu proje, FDA onayı bekliyor. Eğer onay verilirse insanlarda kullanıma açılacak.

İlginizi Çekebilir: Deep Web Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu