Veganlar ne yerler ne yemezler?
Veganlar ne yerler ne yemezler? Veganizm bir beslenme türünden daha çok bir yaşam felsefesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Vejetaryenliğin bir alt kolu olarak karşımıza çıkan veganizm hayvan kaynaklı bütün ürünleri reddetmektedir.
Bunların içerisinde süet, ipek, deri, kanatlı hayvanlardan elde edilen dolgu malzemeleri, bal ve yumurta gibi ürünler bulunmaktadır.
Veganlar ne yerler ne yemezler?
Ancak ebette vegan felsefesini kabullenenlerin en çok dikkat ettikleri konu “Veganlar ne yerler ne yemezler?” olmaktadır. Veganlar ne yerler ne yemezler? Konusuna geçmeden önce tam anlamıyla Vegan ne demektir? öğrenmek için yazımızı ziyaret ediniz.
Veganlar Ne Yemezler?
Bu sorunun cevabı vegan olmayanları şaşırtacak kadar kısa olmaktadır. Veganlar hayvan etlerini ve hayvanlardan temin edilen hiç bir gıdayı tüketmezler. Günümüz beslenme alışkanlıklarında hayvansal ürünlerden kaçınmak oldukça zor olmaktadır.
özellikle veganlar hayvansal kaynaklı olan jelatinleri bile tüketmedikleri düşünülürse durumun ne kadar zor olduğu anlaşılabilir. Peki hayvanlardan elde edilen gıdalar nelerdir? Bu soruya öncelikle hayvanlardan elde edilen etleri ile cevap vermek doğru olacaktır.
Bu hayvanların içerisinde büyük baş, küçük baş, kanatlı, av hayvanları ve balık bulunmaktadır. Veganlar ayrıca hayvanların yan ürünleri olan bal, yumurta, süt,süt ürünleri ( yoğurt, peynir, krema, tereyağı vb.) kemik, sakatat ve jelatin gibi ürünleride tüketmemektedirler.
Veganlar ne yerler ne yemezler? sorusunun tüketmedikleri kısmını bitirmiş olduk. Bu aşama da o zaman veganlar hayatta kalmak için ne yiyorlar sorusuna takılabilirsiniz. Ancak veganların beslenmelerini çeşitlendirecek ve et ve et ürünlerinin yerine konulabilecek yüzlerce alternatifleri bulunmaktadır.
Veganlar Ne Yerler?
Veganlar ne yerler ne yemezler? sorusunun veganlar ne yer kısmında birbirlerinden farklı o kadar çok besin maddesi bulunmaktadır ki insan aslında vegan olunabilir demekten kendini alamıyor. Ancak vegan beslenme felsefini edinen kişilerin diyet dengelerine daha çok dikkat etmeleri gibi bir gerçekte bulunuyor.
Veganların yemeği tercih ettiği besinler şu şekilde sıralanabilir: baklagilleri, sebzeler, tüm yeşil bitkiler, soya ürünleri, işlem görmemiş kuru yemişler, kuru meyveler, bitkisel yağlar, tahıllar, bitter çikolatalar ve tofular olmaktadır. veganların hayvansal gıda tüketmeyerek alamadıkları vitaminler ise B12 ve D vitaminleri olmaktadır. Ancak bunlarda bol güneş ışığı ve dışarıdan alınan vitamin takviyeleri ile çözülebilmektedir.
Veganların Hayvan ürünleri Yerine Kullanabilecekleri Muadil Ürünler
Veganların Hayvan ürünleri Yerine Kullanabilecekleri Muadil Ürünler Neler? Aşağıda sıralayacağız. Günümüz beslenme sisteminde hemen hemen her tarifte hayvan kaynaklı besinler ile karşılaşmak mümkündür. Veganlar ise bu tariflerde hayvan kaynaklı ürünler yerine kullanabilecekleri başka besin maddeleri bulunmaktadır.
Süt Ve Süt Ürünleri
Yemek tariflerinde sıklıkla kullanılan süt ve süt ürünlerinin muadilleri soya sütü, hindistan cevizi sütü, pirinç sütü ve badem sütü olmaktadır. Hatta badem sütünün besin değerleri inek sütünden çok daha fazla olmaktadır.
Yumurta
Hamur işlerinin vazgeçilmez bağlayıcısı olan yumurta yerine veganlar soya unu ve ezilmiş muz kullanmaktadırlar. Eğer puf puf bir hamur elde edilmek isteniyor ise o zaman karbonat ve sirkenin tepkimeye sokulup hamura karıştırılması yeterli olacaktır. Yumurta yerine kullanılabilecek bir diğer seçenek ise doğal tofu olmaktadır.
Et, Tavuk ve Balık
Bunlardan sağlanacak besinleri elde edebilmek için tofu, sebze,tahıl ve baklagiller ile tarifler hazırlanmaktadır.
Bal
Balın yerini tutabilecek bir çok tatlandırıcı bulunmaktadır. bunların içerisinde pekmezler, elma konsantreleri ve agav şurubu sayılabilir.
Tereyağı
Veganlar ne yerler ne yemezler? sorusuna alternatif oluşturacak biomargarinler bulunmaktadır. Hatta bu margarinlerin tereyağ tadında olanları da mevcuttur. Veganlar ne yemezler?
Veganların Hayvan ürünleri Yerine Kullanabilecekleri Muadil Ürünler Neler? Veganlar ne yerler? Veganlar ne yerler ne yemezler? Bunlara değindik.