İlk Gece Hakkı: Orta Çağ Döneminde Derebeylerin Damattan Önce Gelinle İlişkiye Girmesi
Droit du seigneur (efendinin hakkı) aynı zamanda jus primae noctis olarak da bilinen ilk gece hakkı, Orta Çağ’da feodal beylerin idaresi altındaki kadınların düğünlerinde damattan önce gelinle cinsel ilişkiye girmesine izin veren, varsayılan bir yasal haktı.
Tarihçilerin çoğu, fikrin bir efsane olduğu ve daha sonraki dönemlere ait olduğu sonucuna varmıştır. Yüzyıllar boyunca, Avrupa edebiyatında yaygın olarak daha önceki zamanlarda veya başka yerlerde meydana gelen bir uygulama olarak tasvir edildi.
Orta Çağ Öncesinde İlk Gece Hakkı
Gılgamış Destanında Gılgamış’ın benzer bir geleneği uyguladığı anlatılır: “O kraldır, istediğini yapar… kızı annesinden alır ve onu, savaşçının kızı, genç adamın gelini olarak kullanır.” Ayrıca arkadaşı Enkidu ile ilk karşılaşması, Enkidu’nun iki şampiyon arasındaki büyük bir güç yarışmasında onu durdurmayı başardığı bu eylemlerden birinde bir girişimdir.
Herodot, eski Libya’daki Adyrmachidae arasında benzer bir âdetten bahseder: “Onlar, aynı zamanda, kendisine uygun olanı seçebilmesi için bütün kadınları kralın önüne gelin olarak getirme geleneğinin elde ettiği tek kabiledir.”
MÖ 280’de Etrüsk kenti Volsinii’nin plebleri aristokratlara isyan edince, “Eşlerini kendilerine alıp soyluların kızlarını jus primae noctis (ilk gece hakkı)’in altına soktular, el koyabildikleri bütün eski efendileri ise işkence gördü.”
İlginizi Çekecek Bir Başka İçeriğimiz: Duyguyu En Basit Şekilde Nasıl Anlatabilirsiniz? Japon Şiir Sanatı: Haiku
Orta Çağ’da İlk Gece Hakkı
İlk gece hakkı, Orta Çağ döneminde bir sürü ülkelerde, krallıklarda görülmüştür.
Avrupa
Orta Çağ evlilik para cezası veya ticaret, bazen ilk gece hakkından feragat edilmesi için bir ödeme olarak yorumlanmıştır. Alternatif olarak, topraklarını terk eden genç kadınların efendisine tazminat olarak bu hakkı gerçekleştirdiği düşünülüyor. Britannica Ansiklopedisi, delillerin vasal evliliklerle ilgili parasal bir vergi olduğunu gösterdiğini belirtiyor çünkü önemli sayıda senyörlük hakkı evlilik etrafında dönüyordu.
Kilise yetkililerine yapılan benzer bir ödeme de ilk gece hakkı ile ilgili olarak yorumlandı. Bununla birlikte, İngiliz bilim adamı W. D. Howarth’a göre, Roma Katolik Kilisesi bazı zamanlarda evliliğin ilk gecede tamamlanmasını yasakladı. Ödeme, kilisenin bu yasaktan vazgeçmesi için bir hoşgörüydü.
Cluny’li Odo tarafından yazılan Aurillac’lı Gerald’ın biyografisi; genç asilzadenin, serflerinden birine tecavüz etmeyi talep etmesinin ancak bunun bir mucize tarafından önlenerek Gerald’ı azizlik yoluna göndermesinin bir hesabını verir. Amerikalı tarihçi Vern Bullough, bunun bu tür davranışların o dönemde sıradan olduğunu ve droit du seigneur efsanesinin gerçeği yansıttığını” gösterdiğini öne sürdü.
14. yüzyıl Fransız epik şiiri Baudouin de Sebourc’ta zalim bir lord, gelinin çeyizinin bir kısmını almadığı sürece jus primae noctis üzerinde hak iddia eder. Sözde hakkı Aragon Kralı II. Ferdinand 1486’da Sentencia Arbitral de Guadalupe’nin 9. Maddesinde kaldırdı.
Çin
Çin’de iki hanedan öne çıkmaktadır.
Khitan
Jurchenler Khitan yöneticilerini devirmeden önce, Jurchenlerin Khitan’a karşı kızgınlıklarına neden olan bir gelenek olarak, evli Jurchen kadınları ve Jurchen kızlarına Liao hanedanı Khitan elçileri tarafından tecavüz edilirdi.
Liao Khitan, onları yönetirken Jurchenler üzerinde üstün bir güce sahip olsa da, evlenmemiş Jurchen kızlarının Khitan erkeklerle ilişkiye girmesinden Jurchenler tarafından nefret edildiğine veya gücendiğine dair hiçbir kanıt yoktur.
Xia
Batı Xia eyaletinde, 30 yaşına geldiklerinde kendi etnik kökenlerinden erkeklerle evlenemeden önce, 12. yüzyılda Shaanxi’deki Uygur kadınları, birden fazla Han Çinlisi erkekle ilişki kurduktan sonra çocukları oldu.
İlginizi Çekecek Bir Başka İçeriğimiz: Psychedelic Yani Saykodelik Bir Sanatçı Olabilir Misiniz? Nedir Bu Saykodelik Sanat Türü?
İngiltere
İngiliz sözlükbilimci Thomas Blount, 1679’da Fragmenta Antiquitatis’te bazı İngiliz malikanelerinin bir Orta Çağ geleneği olarak kaydetmiştir.
İngiliz yazar Isaac D’Israeli’nin yazdığı Edebiyatın Merakları (1823), bu uygulamanın Avrupa’da yaygın olduğunu belirtti.
Fransa
Fransız hukukçu ve yazar Jean Papon, Recueil d’arrêts notables des cours souveraines de France adlı eserinde 1556’da bu haktan söz etmiştir. Fransız yazar Antoine du Verdier de 1577’de bu konuda yorum yaptı.[26]
Filozof Montesquieu, Kanunların Ruhu’nda (1748) uygulamaya atıfta bulunarak, bunun Fransa’da üç geceden fazla bir süre boyunca uygulandığını söyledi.
Voltaire, 1764’te yayınlanan Dictionnaire philosophique adlı eserinde bu uygulamadan bahsetmiştir. Beş perdelik komedi Le droit du seigneur veya L’écueil du sage’u 1762’de yazdı. Ancak ölümünden sonra 1779’a kadar oynanmadı. Bu oyunda, droit du seigneur terimi ilk kez kullanılmıştır. 18. yüzyıl Fransa’sında bir dizi yazar, Ancien Régime sırasında derebeylerin sözde gücü hakkında droit de ravage (tahrip etme hakkı; lorda kendi alanındaki alanları harap etme hakkını sağlamak) gibi başka iddialarda bulundular.
İlginizi Çekecek Bir Başka İçeriğimiz: Mona Lisa Neden Dünyanın En Ünlü Tablosudur? Abartılıyor Mu? Ortada Gerçek Bir Sanat Mı Var?
Roma İmparatorluğu
Mozart’ın 1786’da Lorenzo Da Ponte tarafından bir libretto ile prömiyeri yapılan Figaro’nun Evliliği’nde çizgi roman, genç gelin ve damat Figaro ve Susanna’nın sadakatsiz Kont Almaviva’nın Susanna’yı baştan çıkarma çabalarını engellemek için başarılı çabaları etrafında dönüyor. Amacına ulaşmak için hayal kırıklığına uğramış Kont, ilk gece hakkını yeniden ortaya çıkarmakla tehdit ediyor.
Hollanda
1643’ten itibaren yayınlanan Acta Sanctorum (“Azizlerin İşleri”), Aziz Margaret ve Aziz Forannan’ın menkıbelerinde ilk gece hakkında bahseder.
İskoçya
1527’de İskoç tarihçi Hector Boece, karısı Margaret’in etkisi altında III. Malcolm tarafından kaldırılana kadar İskoçya’da “hak”ın var olduğunu yazdı. Boece, yasayı efsanevi bir kral olan III. Evenus’a bağladı.Modern Fransız bilim adamı Alain Boureau, Boece’nin muhtemelen Kral Ewen’i icat ettiğini söylüyor. Ancak bunu Orta Çağ barbarlığına karşı bir polemik olarak değil mitoloji olarak görüyor.
Döneminin diğer İskoç bilginleri Boece’den onay alarak alıntı yaptılar. Örfün İskoçya’daki tarihsel varlığı İskoç hukuk eserlerinde de kabul edildi. İngiliz bilgin Henry Spelman, Sözlüğünde (1664) bu geleneğin İskoçya’da var olduğunu, ancak İngiltere’de olmadığını belirtti. İngiliz hukukçu William Blackstone, benzer şekilde İngiltere’de geleneğin hiçbir zaman var olmadığına dikkat çekerken, Commentaries on the Laws of England adlı kitabında Boece’nin açıklamasını alıntıladı. 1776’da İskoç hukukçu David Dalrymple, Boece’nin anlatımının tamamen efsanevi olduğunu öne sürerek geleneğin varlığına itiraz etti. Ancak onun bu açıklaması İskoç vatanseverliğine dayalı olarak görüldü.
İlginizi Çekecek Bir Başka İçeriğimiz: Ünlü Rönesans Sanatçısı Raffaello Sanzio Hakkında Birbirinden 12 İlginç Bilgi
İspanya
Miguel de Cervantes’in İspanyol romanı Los trabajos de Persiles y Sigismun (1617), bir gelin ve damadın İrlanda’da barbarca bir evlilik geleneğinden kaçtığı bir bölüm içeriyor. İngiliz bilim adamı W.D. Howarth’a göre, Cervantes Perulu evlilik törenlerinden ilham aldı ve anlatılanlar, birden fazla kadını içerdiği için droit du seigneur’un klasik versiyonundan farklıdır. Ancak Cervantes’in hikayesi, John Fletcher ve Philip Massinger tarafından yazılan ve 1647’de yayınlanan The Custom of the Country adlı İngiliz oyunu için bir kaynaktı. Oyun, alternatif olarak para ödemeli “ilk gece hakkı”nın klasik versiyonuna sahiptir. . Howarth’a göre bu, droit du seigneur’un o dönemdeki insanlara tanıdık bir kavram olduğunu ve onun Boece’ye kadar uzandığını gösteriyor.
Afrika
Modern zamanlarda Zaire’nin başkanı Mobutu Sese Seko, ülke çapında seyahat ederken yerel şeflerin kendisine ilk gece hakkını teklif ettiğini dile getirdi.
Amerika
Bu terim aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kölelerin cinsel sömürüsünü tanımlamak için de kullanılmıştır.
Okyanusya
Hawai Adaları’nda, Milton Diamond tarafından yazılan “Hawaii Öncesi İletişimde Cinsel Davranış”a göre şefler için ayrıcalık sıklıkla gözlemlendi.
İlginizi Çekecek Bir Başka İçeriğimiz: Claude Monet Hakkında Bilmeniz Gereken 10 İlginç Gerçek
19. ve 20. Yüzyıllarda İlk Gece Hakkı Tartışması
19. ve 20. yüzyıllardaki bilim insanları, ilk gece hakkının tarihsel temeline oldukça fazla ilgi gösterdiler. Bu yüzden David M. Walker ve Hector McKechnie, bu hakkın Orta Çağ Avrupa’sında var olmuş olabileceğini yazdılar. Ancak diğer tarihçiler bunun bir efsane olduğu ve ona yapılan tüm referansların daha sonraki dönemlere ait olduğu sonucuna varmışlardır.
Zamanla, Encyclopædia Britannica ve Larousse ansiklopedileri konuyla ilgili görüşlerini çarpıcı biçimde değiştirerek, fikrin tarihsel doğruluğunu kabul etmekten reddetmeye geçti. Fransız yazar Louis Veuillot, 1854’te onun varlığına karşı çıkan bir kitap yazdı.
Kapsamlı bir tarihsel araştırmadan sonra Alman hukukçu Karl Schmidt 1881’de bunun bilimsel bir yanlış anlama olduğu sonucuna vardı. Schmidt’ten sonra, geleneğin varlığına inananların çoğu görüşlerini kabile toplumlarının antropolojik çalışmalarına dayandırdı. Ancak W. D. Howarth’a göre bu, kabile toplumları ile Orta Çağ Avrupa toplumu arasındaki eşitsizlik nedeniyle yanlış yönlendirilmiş bir argümandı.
1884’teki sosyalist Friedrich Engels bunun gerçek olduğunu ve antropolojik bir kökene sahip olduğunu söyledi.
1930’da İskoç hukuk bilgini Hector McKechnie, tarihsel kanıtlara dayanarak, uygulamanın erken zamanlarda İskoçya’da var olduğu sonucuna vardı.
İtalyan bilim adamı Paolo Mantegazza, 1935 tarihli İnsanlığın Cinsel İlişkileri adlı kitabında, bunun bir yasa olmasa da, büyük olasılıkla bağlayıcı bir gelenek olduğunu söyledi.
İlginizi Çekecek Bir Başka İçeriğimiz: Ejderhaların Dansı: Targaryen Hanedanı’nın En Büyük İç Savaşı