Galaktore Nasıl Tedavi Edilir?
Galaktore, hamilelik ve lohusalığa bağlı olmayan bir şekilde süt salgılanması ve memeden süt akıntısı gelmesidir. Bu durum bir hastalık olarak tanımlanmaz, ancak bir hastalığın belirtisi olarak değerlendirilebilir. Galaktore, sadece kadınlarda gözlenen bir durum değil. Erkeklerde de gözlenen galaktore, yani memeden süt akıntısı gelmesi durumuna çocuklarda ve bebeklerde bile rastlanabilir.
Galaktorenin kendisi bir hastalık değildir ancak altında yatan çeşitli hastalıklar olabilir. Memeden süt gelmesi durumu süt hormonuyla ilgili olduğu için bu durum prolaktin hormonu yüksekliği nedeniyle yaşanır. Prolaktinin fazla üretilmesine neden olan bazı hastalıklar vardır. Kimi durumlarda da ilaç yan etkileri prolaktinin fazla salgılanmasına neden olabilir.
Galaktore nedir?
Galaktore, normal bir sebep olmaksızın memeden süt gelmesine denir. Süt salgılanmasının arkasında prolaktin, yani süt hormonu vardır. Prolaktin hormonu fazla salgılandığında, eğer bu durum normal değilse galaktore olduğu söylenebilir. Galaktore bir hastalık değildir. Ancak galaktore, bir hastalığın belirtisi olabilir.
Prolaktin hormonu salgılanmasında beyindeki hipofiz bezi görev alır. Bu nedenlere galaktore durumlarından bazıları hipofiz bezi bozukluğuyla ilgilidir. Bazense sadece ilaç yan etkisi sebebiyle memeden süt gelir.
Galaktore Çeşitleri Nelerdir?
Galaktorenin kadınlarda, erkeklerde ve bebeklerde görülen bazı çeşitleri vardır.
- İdiyopatik Galaktore: Kadınlarda görülen, anormal süt üretimidir. Prolaktin seviyesine duyarlı olan meme dokusu nedeniyle bazen normal seviyelerdeki prolaktin bile galaktoreye neden olabilir.
- Erkeklerde Görülen Galaktore: Erkeklerdeki galaktore testosteron ile ilişkili olabil bir durumdur. Erkeklerde görülen galaktore genellikle memede büyüme ve hassasiyet ile seyreder.
- Yeni Doğanlarda Galaktore: Annenin yüksek seviyedeki östrojeninin bebeğe plesenta yoluyla geçmesi ile görülür. Bu durum kendi kendine düzelir.
Galaktore İle İlişkili Hastalıklar Ve Diğer Sebepler
Galaktore, çeşitli hastalıklar sonrası ortaya çıkabilir. Bunlar,
- Hipofiz bezi tümörü,
- Hipotiroidizm,
- Yan etki yapan ilaçlar,
- Doğum kontrol hapları,
- Aşırı meme uyarımı,
- Kıyafetlere aşırı sürtünme,
- Stres,
- Opioid kullanımı.
Galaktore Belirtileri Nelerdir?
Galaktore, yani olağan durumlara bağlı olmaksızın ortaya çıkan meme akıntısı belirtileri şunlardır:
- Sürekli bir şekilde memeden gelen süt akıntısı,
- Aralıklarla memeden gelen süt akıntısı,
- Bir memeden veya iki memeden gelen süt akıntısı,
- Kendiliğinden gelen süt akıntısı,
- El ile sıkma sonucu gelen süt akıntısı,
- Düzensiz adet olma,
- Baş dönmesi ve görüşte bulanıklık, kararma.
Galaktore Tedavisi Var Mı?
Galaktore, genellikle kendi kendine geçer. Ancak müdahale edilmesi gereken zamanlarda altında yatan sebebi ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanır. Galaktorenin geçmesi için,
- Doktorun onayı doğrultusunda ilaç bırakmak, ilaç değiştirmek. Böylece yan etki yapan ilaçları bırakmış olursunuz.
- Prolaktin seviyesini düşürmek.
- Hipotiroid veya hipofiz bezi bozuklukları gibi sebeplere yönelik tedavi.
Galaktore İçin Yapılan Muayene Ve Testler
Galaktore şikayetiyle doktora gidildiğinde ilk olarak fiziksel muayene yapılır. Doktor bu muayede esnasında memeden süt gelmesi için biraz uğraşabilir. Ardından sıvı teste gönderilir ve içerisindeki yağlara bakılır. Bu tanı koymayı kolaylaştırcı bir testtir. Ayrıca prolaktin seviyesine bakmak için kan testi de yapılabilir. Son olarak, memeden süt gelmesi durumunun hamileliğe bağlı olmadığını anlamak için hamilelik testi de yapılır.
Testlere bağlı olarak durumun galaktore olduğu kesinleştirildiğinde altında yatan sebeplerin anlaşılması için bazı ek muayeneler ve testler yapılabilir. Bu aşamaların ardından galaktorenin giderilmesi için tedaviye başlanır.
Galaktoreyi Geçirmek İçin Neler Yapılabilir?
Galaktore, yani meme ucundan süt gelmesini engellemek için bazı yaşam değişiklikleri yapılabilir. Galaktore, yani meme ucundan gebeliğe ve emzirmeye bağlı olmadan süt gelmesi durumu, meme ucunun aşırı uyarılmasından kaynaklanabilir. Bu durumu önlemek için,
- Cinsel aktivite sırasında meme uçlarına aşırı dokunmamak,
- Günlük hayatta memeye ve meme uçlarına aşırı baskı oluşturacak hareketler yapmamak,
- Meme uçlarını aşırı derecede sıkmamak ve memeleri sıkıştırmamak,
- Günlük hayatta meme ucuna çok fazla sürtünmeyecek kumaş ve kıyafetler tercih etmek gibi yaşam değişiklikleri yapılabilir.
İlginizi Çekebilir: Bestlak Damla Nedir? Nasıl Kullanılır?