BilgiGüzellikSağlık

Susam Yağı Ne İşe Yarar?

Susam yağı nedir? Susam yağı nasıl elde edilir? Susam yağı faydaları nelerdir? Susam yağı zararları nelerdir? Susam yağı yenir mi? Susam yağıyla yemek pişirilir mi? Susam yağı kilo aldırır mı?

Susam yağı ne işe yarar? Çin, Japon ve Orta Doğu mutfaklarında popüler olarak kullanılan yemeklik yağ olan susam yağı, susam (Sesamum indicum) bitkisinin tohumlarının soğuk sıkımı sonucu elde edilir. Susam tohumları protein ve B vitaminleri açısından yüksektir ancak susam yağı proteini veya temel vitamin ve minerallerin çoğunu içermez. Bununla birlikte, E vitamini ve fitosteroller dahil olmak üzere yağ asitlerini ve antioksidanları tutar.

Susam Yağı Besin Değerleri Nelerdir?

Bir yemek kaşığı susam yağı besin değerleri:

  • Kalori: 120
  • Protein: 0 gram
  • Yağ: 14 gram
  • Karbonhidratlar: 0 gram
  • Lif: 0 gram
  • Şeker: 0 gram

Susam yağı ayrıca omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içerir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri kalp hastalığı ve kanser dahil olmak üzere çeşitli hastalıkları önlemeye yardımcı olan temel yağ asitleridir. Ayrıca bağışıklık sistemini iyileştirmeye yardımcı olurlar.

Susam Yağı Faydaları Nelerdir?

Susam yağı antioksidanlarla doludur. Susam tohumu yağı E vitamini, fitosteroller, lignanlar, sesamol ve sesaminol içerir. Bu bileşikler vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır.

Kalp Sağlığını Destekler

Susam, omega-3, omega-6 ve omega-9 yağ asitlerinin dengeli bir oranına sahiptir. Sağlıklı yağları içeren bir diyet kalp hastalığı geliştirme riskini azaltır. Ayrıca bazı araştırmalar, susam tohumu yağı tüketmenin, kalbi korumada rol oynayan LDL kolesterolünü ve trigliseritleri düşürmeye yardımcı olabileceğini gösterir.

Saçların Beyazlamasını Önler

Saç ve saç derisine susam tohumu yağı ile masaj yapmak, erken beyazlamayı önlemeye yardımcı olur. Bu etki susamın saç koyulaştırma özelliğinden kaynaklanır. Susam tohumu yağı düzenli olarak saça uygulandığında saçın koyu ve sağlıklı kalmasını sağlar.

İlginizi Çekebilir: Erken Yaşta Saç Neden Beyazlar? Saç Beyazlamasının Geçmesi İçin Yapılabilecekler

Romatoid Artriti Tedavi Eder

Susam tohumlarında  bakır, çinko, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi birçok vitamin ve mineral vardır. Susam tohumu yağının yapım aşamasında tohumlarda bulunan besin miktarlarında bazı azalmalar görülür ancak yine de yararlı özelliklerin çoğu korunur. Özellikle kırmızı kan hücrelerinin üretimine, kan dolaşımına ve metabolizmaya yardımcı olan çinko ve bakır içeriği kalır. Susamda bulunan bakır, iltihap önleyici özellikleriyle bilinir ve artrit ağrısını, eklem şişmesini azaltmaya yardımcı olarak kemikleri güçlendirir.

Yüksek Tansiyonu Düşürür

Susam eski zamanlardan beri yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Annamalai Üniversitesi’nden Hintli bir araştırmacı tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, susamı veya yağını tüketmek, yüksek tansiyon hastalarında kan basıncını düşürür.

Depresyon Semptomlarını Hafifletir

Serotonin hormonu seviyelerindeki eksiklik veya dengesizlik depresyona ve strese yol açar. Susam, serotonin aktivitesini etkileyen tirozin adlı bir amino asit içerir.  Uzmanlara göre, susam yağı tüketmek, serotonin üretimine yardımcı olur ve bu da olumlu hissetmeye ve kronik stresi uzak tutmaya yardımcı olur.

Ağız Sağlığını Destekler

Susam Yağı, Ayurveda tıbbında ağız sağlığını geliştirmek ve plağı temizlemek için kullanılır. Genel olarak vücuttan toksinleri attığına inanılır. Ağız sağlığı için yemekten önce bir çorba kaşığı susam tohumu yağı alın ve 20 dakika ağızda çalkaladıktan sonra tükürün.

Cildi Besler

Ayurveda tıbbı, susam yağını antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikleri nedeniyle sıklıkla kullanır. Susam yağı, cildi nemlendirir, ölü deriyi atarak cilt hücrelerini yeniler, zararlı güneş ışınlarından korur. Ayrıca, ısıtma özelliği vardır. Cildin derinliklerine nüfuz etme kabiliyeti olduğu içinmasaj yağı olarak da kullanılabilir.

Cildi Temizler

Susamda bulunan antioksidanlar, cildi detoksifiye etmeye yardımcı olur. Antioksidanlar toksinleri emerek cildin zararlı bakterilerden temizlenmesini sağlar. Yüzü yarım su bardağı susam yağı, yarım su bardağı elma sirkesi ve yarım su bardağı su karışımı ile düzenli olarak yıkanması, cildin toksinlerden arınmasına yardımcı olarak sağlıklı ve parlak bir görünüm sağlar.

Bakterilerle Savaşır

Susam, anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu için iyileştirici etki gösterir. Antibakteriyel özellikler, cildi etkileyen stafilokok, streptokok ve sporcu ayağı mantarı dahil olmak üzere çeşitli bakterilerle savaşır. Ayrıca, susam tohumu yağı ve ılık su karışımı, vajinal mantar enfeksiyonları için etkili bir alternatif tedavi yöntemidir.

Kan Şekerini Dengede Tutar

Susam, diğer çeşitli besinlerin yanı sıra iyi bir magnezyum kaynağıdır. Düzenli susam ve yağ tüketimi kandaki glikoz seviyesini düşürerek diyabet riskini azaltır. Ayrıca şeker hastası olanlar yemek pişirmek için susam tohumu yağı tercih edebilirler.

Anemi Tedavisinde Kullanılır

Susam yüksek miktarda demir içerir. Bu nedenle anemi ve diğer demir eksikliği tedavilerinde destekleyici bir ek besin olarak kullanılabilir.

Kanser Oluşumunu Önler

Susamın zengin magnezyum içeriği kanser oluşumunu önlemede oldukça etkilidir. Susam ayrıca fitat olarak bilinen kanser önleyici bir bileşik de içerir. Bu bileşenlerin sinerjik etkileri, kalın bağırsak kanseri riskini azaltır ve hatta oluşumunu engelleyebilir.

Göz Sağlığını İyileştirir

Geleneksel Çin ilaçlarına göre gözler ve karaciğer arasında kuvvetli bir bağ vardır. Karaciğerin kanı depoladığına ve karaciğer dallarının göze kan göndererek düzgün çalışmasını sağladığına inanılır. Bu terapötik etkiler ayrıca bulanık görme, yorgun ve ağrılı gözleri tedavi eder. Göz kapaklarınıza düzenli olarak yağ ile masaj yapmak da koyu halkaların ve kırışıklıkların silinmesine yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir: Göz Altı Morlukları Neden Olur?

Susam Yağı Nasıl Kullanılır?

Susam yağı Asya mutfağında yüzyıllardır kullanılır. Ayrıca, Ayurveda tıbbında tıbbi amaçlara da sahiptir. Ayurvedik terapide susam, vücudu güçlendirme ve detoksifiye etme ve tüm hayati organların düzgün çalışmasını sağlama yeteneği ile ünlüdür. Günümüzde susam yağı, masaj yağlarında, saç bakım ürünlerinde, sabunlarda, parfümlerde ve güneş kremlerde kullanılır.

Yağı cilde doğrudan uygulamak güvenlidir. Tüm cilde uygulamadan önce, cildin küçük bir bölümüne az miktarda susam yağı uygulayın ve bölgeyi 24 saat gözlemleyin. Kızarıklık, kaşıntı, yanma, döküntü gibi herhangi bir alerjik reaksiyon fark ederseniz kullanmayı derhal bırakın.

Beyaz susam yağı açık sarı bir renge sahiptir ve genellikle yemek pişirmek için kullanılır. Koyu veya kızarmış susam yağı ise kahverengidir ve pişmiş yemeklere cevizli bir lezzet vermek için kullanılır. Ayrıca tek başına susam yağı kullanmak istiyorsanız 1 çay bardağı ılık suya 1 çay kaşığı susam tohumu yağı ekleyerek tüketebilirsiniz.

Susam Yağı Zararları Nelerdir?

Susam, en yaygın dokuzuncu alerjen olarak kabul edilir. Susam alerjisi, hafif olabileceği gibi anafilaksi gibi ölümcül derecelerde de olabilir. Yaygın belirtiler arasında nefes almada zorluk, baş dönmesi, mide bulantısı vardır.

Susam tohumu yağı, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri açısından zengin olmasına rağmen kalorisi yüksektir. Aşırı tüketim, kilo alımı dahil olmak üzere istenmeyen etkilere yol açabilir.

Susam yağı kan basıncını ve kan şekerini olumlu yönde etkiler. Bununla birlikte, şeker ve tansiyon ilacı  kullanan kişilerde kan basıncında veya şeker seviyesinde ciddi bir düşüşe neden olabilir.

Susam Yağı Nereden Satın Alınır?

İlaçsız Market’in içerisinde demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, B6 vitamini, E vitamini, çinko, bakır, manganez, selenyum bulunan, GMP sertifikalı, vegan, çevre ve hayvan dostu el işçiliğiyle üretilen, gerekli test ve analizlerden geçen, soğuk sıkım Susam Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

i̇laçsız market susam yağı
i̇laçsız market susam yağı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu