SağlıkGündem

Kekemelik nedir? Nasıl tedavi edilir?

Kekemelik nedir? Nasıl tedavi edilir? Kekemeliğin tedavi yöntemi. Kekemelik nedir?  Kekemeliğin tedavisi var mı? Kekemelik nasıl geçer? Kekemelik nedir? Kekemelik özellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir konuşma bozukluğudur.

Kekemelik iki türlü şekilde kendisini gösterebilir. Bunlardan birincisi bazı kelimelerin söylenememesi ikincisi ise tüm kelimeleri söylerken zorluk çekilmesi.
Seslerin tekrarlanması, hecelerin tekrarlanması, akıcılıkta zorluk, zamanlamayı ayarlayamama, sesleri uzatma, duraksayarak konuşma kekemeliğin temel sonuçlarıdır. Kekemelik nedir? Nasıl tedavi edilir?

KEKEMELİK NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Su tarz hallerin beraberinde nefes almada sorun, yüz buruşturarak konuşma, hızlı göz açıp kapama gibi vücutsal tepkiler doğal olarak meydana gelir. Peki, Kekemelik nasıl tedavi edilir?
Her 100 çocuktan 5’inde görülen bu rahatsızlık eğer tedavi edilirse kısa sürede geçmektedir, ancak bilgisizlik ve geç müdahale sonucu bu hastalık üzerine düşülmezse çocuğun hayatı kekemelik rahatsızlığı ile geçmektedir.
Çocukla dalga geçilmesi, şiddet, öz güveni bozucu hareketler ve ailenin bu dönemde çocuğun yanında olmaması tedaviyi sekteye uğratacak faktörlerdir.

TEDAVİ AİLEDE BAŞLAR
Kekemeliğin kendiliğinden geçmemesi ve uzun sürmesi çocukta psikolojik etkiler doğurabilir. Bu etkiler agresiflik ve şiddet olarak ortaya çıkabilir. Bu dönemde çocukla yakın bağ kurulması ve anlayış göstermesi beklenir. Bu gibi durumlar olmazsa çocuk daha çok içine kapanır ve tedaviye yanıt vermez.
Gelişim sürecindeki çocuğa uygulanan baskı bu hastalık için negatif yönlü bir etki yaratacaktır.

Çocuğu zorla konuşturma ve cümlelerin daha çocuğun ağzından çıkmadan düzeltilmesi  öz güven kırıcı hareketler olarak yansıyabilir. Çocuğunuzla konuşarak onu dinlediğinizi belli ederek ve ne kadar uzun sürerse sürsün konuşmasını sonuna kadar dinleyerek bu hastalığın iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.

SABIR BU İŞİN BİR NUMARLI İLACIDIR…
Zorlama, utandırma gibi tutumlardan kaçınılmalıdır. Sabır gösterilmelidir. Çocuğun gündelik konuşma ortamında sözel iletişime yönlendirilmesine yardımcı olunabilir. Çocuğun özellikleri de dikkate alınarak konuşma terapisine yönlendirilebilir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu