Sağlık

Yüz Derisi Neden Soyulur?

Yüz derisi neden soyulur sorusu cildimizde pul pul dökülme yaşadığımızda aklımızdan geçen ilk sorulardan biridir. Cildimiz yağ ve nem dengesinin olduğu ve belirli zaman içerisinde kendisini yenileyerek ölü hücreleri atan bir yapıdır. Cildimize özellikle kese uyguladığımızda kir renginde tabakanın cildimizden soyulduğunu gözlemleyebiliriz. Kese uyguladığımızda ortaya çıkan bu kirler çoğunlukla cildin ölü hücrelerini içerir. Cildin ölü hücrelerinin soyulması normal olan hatta düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir.

Güneşte fazla kaldığımızda ve cildimiz yandığında da derimiz soyulabilir. Bu soyulmalar yazdan yaza pek çok kişinin karşılaştığı soyulmalardandır. Güneş yanığı her ne kadar cilt için iyi olmasa da bu soyulmaların bir zararı yoktur.

Cildimizde normal olmayan soyulmalar genellikle kurulukla ve deri dökülmesiyle gelen egzama habercisidir. Bu tür soyulmalar görüldüğü zaman acilen bir cilt doktoruna görünmek ve önerdiği tedaviyi uygulamak gerekir.

Egzamanız varsa ilginizi çekebilir: Fucicort Krem Nedir? Ne İşe Yarar?

yüz derisi soyulması nedenleri
yüz derisi soyulması nedenleri

Yüz Derisi Soyulması Nedenleri

Güneş, ölü hücreler, egzama gibi cilt hastalıkları veya bazı ilaçlar yüz derisinin soyulmasına neden olabilir.

  1. Güneş Yanığı:

    Yazları etkisini daha çok hissettiğimiz güneş, yüz derisi soyulmasına yol açan etkenlerden biridir. Güneş, ciltte yaşlanmaya ve yanıklara neden olan ultraviyole ışınlar yayar. Bu ışınlara fazla maruz kalındığında cilt yanar ve rengi değişir. Bronzlaşmak anlamına gelen bu renk değişimi beraberinde yüz derisi soyulmalarını da getirebilir. Güneş yanığından korunmak için her gün mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır. Şemsiye veya şapka kullanmak güneş ışınlarına direkt maruz kalmayı engelleyebilir ancak bazı durumlarda bu yeterli olmayabilir. Çok nadir görülse de kar veya su gibi yüzeylerden yansıyan güneş ışınları da yüz derisi soyulmalarına yol açabilir.

  2. Radyasyon:

    Röntgen makineleri gibi önemli ölçüde radyasyon yayan makinelere fazla maruz kalmak da deri soyulmalarına neden olabilir. Radyasyona uzun süre maruz kalmak aynı zamanda derinin alt tabakalarında da sorunlara yol açacaktır.

  3. Soğuk:

    Cildin yanmasına neden olacak tek şey yüksek ısı değildir. Kuru soğuk olarak adlandırılan hava da cildin kavrulmasına ve akabinde de yüz derisi soyulmalarına neden olabilir.

  4. Cilt Hastalıkları:

    Egzama ve sedef gibi cilt hastalıkları da yüz derisinin soyulmasına neden olabilir. Egzama genellikle kuruluk, kaşıntı ve deri dökülmesiyle kendini belli eden bir cilt hastalığıdır. Sedef hastalığı da cildin kalınlaşmasına yol açan ve akabinde cilt soyulmaları görülebilen bir hastalıktır. Ciltte anormal bir soyulma gözlendiğinde hemen bir cilt doktoruna danışılmalıdır.

  5. Mantar Enfeksiyonları:

    Bazı bakteriler de çeşitli hastalıkların oluşmasına yol açarak cilt soyulmalarına neden olabilir. Kızıl hastalığına sebep olan bazı bakteriler toksinleri kan dolaşımına yayarak bu hastalığı ortaya çıkarırlar. Kızıl hastalığının sonuçlarından biri de deri soyulması olabilmektedir. Ayrıca stafilokok bakteri çeşitleri çevrede yaygın olarak bulunarak pek çok insana bulaşabilir ve neden olduğu hastalıklar yüz derisinin soyulmasında rol oynayabilir.

Deri Soyulmasına Neden Olan İlaçlar

Cilt soyulmasına neden olan bazı maddeler ve tedaviler vardır. Kanser tedavisi için uygulanan kemoterapi ilaçları sonucunda yüz derisi soyulabilir.

A vitamini vücudumuz için çok faydalı olan bir içeriktir ancak A vitamininin aşırı kullanımı sonucunda ciltte soyulmalar meydana gelebilir.

yüz derisi soyulurken dikkat edilmesi gerekenler
yüz derisi soyulurken dikkat edilmesi gerekenler

Yüz Derisi Soyulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüz derisi soyulmaları doğal ve doğal olmayan bazı nedenlerle karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Yüz soyulması her zaman ölü hücrelerin atılmasından dolayı meydana gelmez. Çeşitli sağlık sorunlarının da habercisi olabilen yüz soyulmalarıyla ilgili bilmemiz ve dikkat etmemiz gereken şeyler vardır.

  • Yüz derisinin el ile soyulmaması gerekir. El ile soymalarda cildin alt tabakasına zarar verilebilir.
  • Cilt soyulmaları beraberinde kaşıntı hissi yaratabilir. Soyulan cilt kesinlikle kaşınmamalıdır. Bu durum sadece cildi daha da tahriş edecektir.
  • Cilt için su dengesi çok önemlidir. Günlük su ihtiyacı giderilmeli ve ihtiyaç duyulduğunda cilt dışarıdan da nemlendirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu