Sağlık

Yumurtalama Takibi Nedir? Nasıl Yapılır?

Yumurtalama takibi, hamile kalmak isteyen kadınlarda sıklıkla yapılan bir uygulamadır. Yumurtalamanın tıp dilinde kullanılan ismi ovülasyondur. Yumurtalama, bir kadının adet döngüsü içerisinde olgunlaşan yumurtaların döllenmek üzere fallop tüplerine bırakılması sürecidir. Eğer yumurta fallop tüplerindeyken döllenme gerçekleşmezse yumurta vücuttan regl kanaması ile atılır. Bu döngü her sağlıklı kadının ayda bir kez yaşadığı doğal bir durumdur.

Hamile kalmak için kadının adet döngüsündeki özel bir zamanı yakalamak gereklidir. Yumurtanın döllenmek için fallop tüpünde bulunduğu bu zaman dilimi ay içerisinde yalnızca kısıtlı bir zamanda meydana gelir. Hormonsal bozuklukları olan kadınlar adet döngüsünü düzenli bir şekilde yaşamayabilirler ve hamile kalmaları daha zor olabilir. Bu nedenle hamile kalınamadığı zaman öncelikle uygulanan tedavi yumurtalama takibi olur.

Hemen Öğren: Hamilelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir? Silik Çizginin 5 Sebebi

Yumurtalama Takibi Nedir?

Hamile kalmak isteyip de bir türlü hamile kalamayan kadınlar öncelikle kısırlıktan şüphelenebilirler. Kısırlığa sebep olan veya hamile kalmayı engelleyen pek çok faktör vardır. Hamile kalınmasına engel olan veya zorlaştıran etkenlere göre bir tedavi uygulanır. Yumurtalama takibi de bu tedavilerden biridir.

Çocuk sahibi olamayan çiftler arasında görülen en büyük sorunlardan biri yumurtalama problemidir. Adet düzensizliği veya hormon bozuklukları olan kadınlarda yumurtalama problemi görülmektedir. Bu sorun nedeniyle kadınlar hamile kalamamakta ve çocuk sahibi olamamaktadır. Bu sorun yumurtalama takibi ile çözülebilir.

Yumurtalama takibi ile hamile kalabilmek için kadının tüplerinin açık olması ve erkeğin sperm sayısının yeterli olması gerekir. Ovulasyon problemleri dışında hamileliğe engel olabilecek bir sorun yoksa yumurtalama takibi ile çocuk sahibi olmak mümkündür.

yumurtalama takibi tedavisi nasıl uygulanır
yumurtalama takibi tedavisi nasıl uygulanır

Yumurtalama Takibi Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Bu tedavinin bir diğer adı ovulasyon indüksiyon tedavisidir. Bu tedavide ovulasyonu uyaran ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar FSH, HMG ve Kilomifen Sitrattır. Bu ilaçlardan hangisi hastaya uygunsa tedavi için o kullanılır. Yumurtalık içindeki yumurta bu ilaçlar sayesinde gelişir. Doktor takibinde gerçekleştirilen bu tedavide yumurta istenilen büyüklüğe gelene kadar ilaçlara devam edilir. Bu büyüklükten sonra çatlama iğnesi uygulanmaktadır. Bu hCG iğnesi uyguladıktan yaklaşık 36 saat sonra cinsel ilişkiye girilmelidir.

Yumurtalama takibi tedavisi ile hamile kalmak için bu tedavi en az 3-4 ay uygulanmalıdır. Tedavi uzun süre uygulanmış ancak bir sonuç alınamamışsa başka ilaçlara başvurulabilir. Hastalara aşılama yapılması ile de hamile kalma oranı artmaktadır.

Yumurtalama Takibinde Kullanılan İlaçlar

Hamile kalmak için uygulanan bu tedavide bir takım ilaçlar yardımıyla yumurta gelişimi sağlanır ve hCG iğnesi uygulanarak çatlama sağlanır. Bu tedavide kullanılan farklı ilaçlar vardır ve hastaya göre uygun olan ilaç kullanılır.

Klomifen Sitrat: Yumurtalama probleminin esas sebebi GnRH salgılanması ile ilgili olan kadınlarda bu ilaç kullanılır. Bu hormon beyinden, hipotalamustan salgılanmaktadır ve yumurtalama takibi tedavisinde kullanılan Klomifen Sitrat ile bu hormonun salgılanmasındaki bozukluklar giderilir.

FSH İlacı: Bu ilaç yumurtalaması normal olan kadınlarda yumurta sayısını artırmaktadır. Yumurtalama takibi tedavisinde Klomifen Sitrat ile sonuç alamayan hastlarda tedavi bu ilaç ile tekrarlanabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu