Fırtına Fobisi Nedir?
Fırtına fobisi ve gök gürültüsü fobisi birlikte görülen ve özgül olarak gelişen fobilerdir. Bu fobiye sahip olan kişiler gök gürültüsü sesinden, şimşek ve yıldırımdan, hatta havanın bozmasından bile korkarlar. Bu kişiler sürekli olarak hava durumunu kontrol ederler. Havanın kötü olduğu günlerde dışarı çıkmak istemezler. Onlar için havanın kötü olması demek başlarına bir şey gelme ihtimalinin yüksek olması demektir.
Fırtına fobisi olan kişiler, kötü havayı görmeye, gök gürültüsü sesi duymaya dayanamazlar. Bu nedenle pencereleri kapatır, perdeleri kapatır, hatta bazen kendileri de yorganın altına girerler. Genellikle görülen durum havanın bozduğu zamanlarda yüksek seste müzik dinlemektir. Çünkü bu şekilde gök gürültüsü sesini duymazlar.
Fırtına Fobisi Ne Demek?
Gök gürültüsü ve fırtına fobisi, kişinin kötü havadan korkmasına neden olan bir tür fobidir. Bu korkunun diğer bir ismi de astrafobidir. Bu fobiye sahip olan kişiler gök gürültüsü sesine ve şimşeklere dayanamazlar. Bu korku nedeniyle sürekli olarak hava durumunu kontrol ederler. Fırtına fobisi, tedavi edilebilen ve tedavi olmak gereken bir tür fobidir. Bu fobi aşırı derece ilerlediğinde, kişi kapalı havalardan bile korkar ve dışarı çıkamaz. Bu nedenle günlük hayatı sekteye uğrar.
Astrofobi Testi
Bir kişide fırtına korkusu, yani astrafobi olup olmadığını anlamanın yolu belirtileri kontrol etmektir. Bu belirti testi sayesinde kişide gök gürültüsü ve fırtına korkusu olup olmadığı anlaşılmaktadır. Belirtilerden birkaçı kişide mevcutsa astrafobi var demektir. Böyle bir durumda derhal bir psikiyatriste ve psikoloğa giderek yardım almak gerekir. Bu sayede tanı da netleşmiş olur.
Kişide fırtına korkusu belirtileri belli bir dönemde ortaya çıkmış olabilir. Bazen travma sonrasında gelişen psikiyatrik bozukluklarda kişide aşırı bir tetikte olma hali ve tedirginlik meydana gelebilir. Bu tedirginlik gök gürültüsüne karşı ve fırtına seslerine karşı da olacaktır. Böyle bir durumda kişinin sahip olduğu belirtileri astrofobi ile karıştırmak mümkündür. Bu nedenle bir uzmana danışarak tanı almak gerekir.
Fırtına korkusunun yaygın görülen belirtileri şunlardır:
- Fobi unsuru ortaya çıkınca ağlama,
- Nefes almada güçlük,
- Terleme,
- Kalbin çok hızlı atması,
- Mide bulantısı,
- Baş dönmesi,
- Bayılacakmış hissi.
Ayrıca fırtına fobisine sahip kişiler yaygın olarak şu davranışları da gösterirler:
- Fırtınalı havada yalnız kalmak istememe,
- Yorganın altına saklanma,
- Gök gürültüsü sesini bastırmak için müzik açma,
- Hava durumunu aşırı sıklıkta kontrol etmek,
- Bulutlu, sakin havada bile dışarı çıkmak istememek.
Fırtına Fobisi Tedavisi
Gök gürültüsü ve fırtına fobisinin de diğer fobilere benzer bir tedavi şekli vardır. Bu fobinin tedavisinde sıklıkla bilişsel davranışçı terapi uygulanır. Bu terapideki amaç kişinin bu korkuyu açığa çıkaran bilişsel yönlerini kavramak ve üstüne gitmek, ayrıca sistematik duyarsızlaştırma yöntemiyle kişinin fobi unsuruna karşı olan tepkisini hafifletmektir. Fırtına fobisinde kullanılan tedavi yöntemleri,
- Bilişsel davranışçı terapi,
- Nefes terapisi,
- Maruz bırakma,
- Duyarsızlaştırmadır.
Fırtına Fobisi Neden Olur?
Fobilerin ortaya çıkması genellikle çocukluk çağı travmaları ile ilgilidir. Çocukluk zamanında travma yaşayan bir çocuk, yaşadığı kötü olayı o anki bir unsur ile ilişkilendirir. Bu noktadan sonsa o unsur travmayı hatırlatır. Bazen çocukluk çağında kurulan bu ilişkinin sonuçları yetişkinlik döneminde yaşanan bir başka travma ile açığa çıkar. Fırtına fobisine neden olabilecek bazı durumlar,
- Çocukluk zamanında gök gürültüsünden ve fırtınadan korkan kişi, korkusunu atlatamaz ve güven bulamaz. Bu korku fırtına fobisi olarak ilerler.
- Aşırı derecede bir yıkıma sebep olan fırtına gören kişiler, şahit olduklarından dolayı fırtına fobisi geliştirebilirler.
- Elektrik çarpması yaşayan, yakınlarına bir yere yıldırım düştüğünü gören kişilerde bu durum bazen fobiye dönüşür.
- Bir yakınını fırtınada kaybeden veya yıldırım çarpması, elektrik çarpması gibi yollar ile kaybeden bir kişi fırtına fobisi geliştirebilir.
Önerilen İçerik: Klostrofobi Nedir?