Teknoloji

VDS Nedir?

VDS açılımı Virtual Dedicated Server’dır. Türkçeye çevrildiğinde sanal adanmış sunucu olarak karşımıza çıkar. Şirketleri fiziksel bir sunucu bilgisayarı için gereken donanımların maliyetinden kurtaran bir sunucu türüdür. Sanal sunuculardan biridir.

VDS, kurumsallaşmış şirketlere hitap eden bir sunucu seçeneğidir. Şirketlerin, güçlü donanımlara sahip ve özel amaçlara hizmet eden işletim sistemleri bulunan gelişmiş sunucu bilgisayarlara ihtiyacı olabilir. Ancak bu bilgisayarlara sahip olmak çok büyük bir maddi yatırım gerektirir. VDS gibi sanal sunucular işte bu problemi çözmeye yarar. Fiziksel bir gerçek sunucunun donanımsal kaynaklarının bölünmesi ve sanal olarak kullanıcıların yönetimine sunulmasıdır. Bu nedenle VDS sanal bir sunucu türüdür.

VDS Nedir?

VDS sanal sunuculardan biridir. Şirketlerin ihtiyaç duyduğu büyük sunucu bilgisayarlarının sanal olarak bölünmesi ve kullanıcıya verilmesidir. Fiziksel sunucu bilgisayarının donanımlarının kullanıcı miktarına göre bölünmesi ve sanal olarak paylaşılmasına denir. Bu sunucuda kullanıcıya yönetici yetkisi verilmektedir. Bu sayede şirketler çeşitli faaliyetlerini kolayca gerçekleştirebilirler.

VDS, şirketlerin sunucu bilgisayarlarını kiraladıkları bir yöntemdir. Şirketler sunucunun hangi işletim sistemine sahip olacağını dahi belirleyebilirler. Yönetici yetkileri sayesinde çeşitli yazılımlar ekleyebilirler ve güncelleştirmeler yapabilirler.

vds ve vps arasındaki fark nedir?
vds ve vps arasındaki fark nedir?

VDS Ve VPS Arasındaki Fark Nedir?

VDS (Virtual Dedicated Server) ve VPS (Virtual Private Server) bazı ortak noktalara sahip ve sıklıkla birbirine karıştırılan server türleridir. VPS, Paylaşımlı Özel Sunucu anlamına gelmektedir. VPS de aynı VDS gibi sanal bir sunucudur. VPS’de,

  • web siteleri kaynakları ortak olarak kullanır.
  • Yazılımsal kaynaklar kullanılır.
  • Sunucu kontrolü VDS gibi kapsamlı değildir.
  • Siteler diğerlerinin performansından etkilenebilirler.

VDS’nin Avantajları Nelerdir?

VDS, bir sanal sunucu olmasının yanı sıra, adanmış server olduğu için de bazı avantajlara sahiptir. Bunlar,

  • VPS’de olduğu gibi web siteleri kaynakları ortak olarak kullanmazlar. VDS’de RAM, CPU, ve disk alanı gibi donanımsal kaynaklar sunuculara adanır. Ortak kullanım olmadığı için sunucular birbirlerinden etkilenmezler ve sürekli bir performans sergilerler.
  • VDS’de yönetici yetkisi sayesinde site sahipleri sunucuyu daha kapsamlı bir şekilde kontrol edebilirler. Farklı yazılımlar ekleyebilir ve güncelleştirmeler yapabilirler.
  • VDS kullanan siteler daha fazla kaynağa ihtiyaç duydukları zaman kolayca kaynaklarını artırabilirler.
  • VDS kullanarak istenilen güvenlik yazılımı kullanılabilir.
  • VDS sitelerin trafik yoğunluğu olduğu zaman yaşanılan site yüklenmesinde sorun yaşama gibi problemlerle başa çıkmasını sağlar. Böylece VDS kullanıldığında trafik dalgalanmalarından etkilenme söz konusu olmaz.
vds'nin dezavantajları nelerdir?
vds’nin dezavantajları nelerdir?

VDS’nin Dezavantajları Nelerdir?

VDS kullanımı her ne kadar bazı yönleriyle avantajlı olsa da, farklı serverların tercih edilmesine neden olan dezavantajları da vardır.

  • VDS, VPS’den ekonomik olarak daha maliyetli bir serverdir.
  • VDS kullanıldığında sunucuyu geliştirmek ve yazılımlar eklemek büyük bir teknik bilgi gerektirir.
  • Bulut sunucularla ve dedicated sunucularla kıyaslandığında daha sınırlı sunucu kaynağı sağlamaktadır.
  • VPS ve paylaşımlı sunuculara kıyasla daha fazla kontrol imkanı olan VDS, dedicated sunucularla kıyaslandığında daha kapsamlı bir kontrol sunar.

VDS’yi Hangi Web Siteleri Kullanmalıdır?

Web siteleri kendi trafiklerine ve büyüklüklerine göre server kullanırlar. VPS ve VDS en çok tercih edilen serverlardandır. Peki bu serverlar neye göre seçilir ve VDS hangi siteler için uygundur?

  1. Hızla büyüyen ve büyümesi öngörülen web siteleri,
  2. Paylaşımlı hosting veya VPS kullanan ancak bu serverların ihtiyaç karşılamada yetersiz kaldığı web siteleri,
  3. Online satış siteleri,
  4. Trafik dalgalanmaları olan ortalama web siteleri,
  5. Yüksek performans isteyen ve sunucusunu yapılandırmak isteyen ancak çok fazla bütçe ayırmak istemeyen web siteleri,
  6. Çok yüksek kaynak gerektire, büyük hacme sahip web siteleri, VDS kullanmak için uygundur.

İlginizi Çekebilir: VGA ve HDMI Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu