Bazı zararlı organizmalar vücudumuza solunum yoluyla girer. Bu organizmaların vücudumuza girmesini önlemek için balgam bir filtre görevi görür. Aynı zamanda alt solunum yollarının da nemlenmesini sağlar. Normal şartlarda balgamın berrak ve açık renkte olmalıdır. Kahverengi, kırmızı, yeşil ve siyah köpüklü bir balgam ile karşılaşıyorsanız muhtemelen çok ciddi bir sağlık probleminiz var demektir. Balgamın vücuttan kolay bir şekilde atılmasını istiyorsanız, önceliğiniz bol bol su içmek olacaktır. Bununla birlikte balgam söktürücü bitki çayları ve diğer doğal yöntemler de tercih edilebilir.
Soğuk kış aylarında üst solunum enfeksiyonları sıklıkla görülür. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına en sık balgam ve öksürük eşlik eder. Hastalıkların başlaması ile birlikte insanlar arasında balgamın zararlı bir şey olup olmadığı hakkında çeşitli savunmalar ortaya çıkıyor. Ancak balgam kesinlikle zararlı bir madde değil tam aksine akciğerlerin ürettiği bir mukus tabakasıdır. Aslında enfeksiyonu vücuttan atmanın bir yolu olarak bilinir ve öksürerek mikroplar vücuttan atılır.
Balgam vücutta üretilmesi gereken bir sıvıdır ancak kimi zaman fazla üretildiğinde kişiye rahatsızlık verebilir. Balgamın söktürülmesi için en etkili yöntem doğal bitkisel karışımları kullanmaktır. Yıllardır en faydalı yöntemler arasında zencefilli bal etkisini kesin olarak gösterir.
Balgam Belirtileri Nelerdir?
Balgamın belli başlı belirtileri vardır. Bu belirtileri şu şekilde gösterebiliriz;
- Öksürük ile birlikte çıkan yoğun mukus
- Öksürüğe bağlı olan boğazda tahriş
- Ciğerlerden hırıltı gelmesi
- Göğüste ağrı
- Nefes almada zorluk çekme ve hırıltı
- Burun akıntısı ve geniz akıntısı
Balgam Çeşitleri Nelerdir? Balgam Renkleri Neye Göre Yorumlanır?
Balgam, renk ve kıvamına göre iki grupta incelenir. Elbette ki bu renklerin ve kıvamların bir anlamları bulunuyor.
Şeffaf renkli balgam
Şeffaf renk genelde olağan karşılanır. Ancak akciğer hastalarında bir miktar artış görülebilir. Şeffaf balgamlar genelde diğerleri kadar yapışkan ve yoğun kıvamlı değillerdir.
Sarı-yeşil balgam
Sarıya yakın yeşil renkli balgam genelde enfeksiyon ile ilişkilendirilir. Çünkü vücutta yer alan nötrofil hücresi yeşile yakındır. En çok zatürre ve verem gibi ağır enfeksiyon hastalıklarında bu renk görülür.
Pembe balgam
Pulmoner ödem görüldüğü zaman kılcal damarlarda akciğerlerin alveollerine bir miktar kan sızar. Bu durum özellikle köpüklü ve pembe renkte balgam ile karşılaşmanıza sebep olur. Öksürük ile birlikte gelen kanlı akıntıda akciğer kanseri gibi ciddi semptomlardan şüphe edilir.
Kahverengi balgam
Sigara içen kişilerde bazı durumlarda katran oluşumuna bağlı kahverengi balgam görülebilir. Bu tür balgamların en kesin nedeni bakteriyel pnömonidir. Bununla birlikte KOAH krizleri, akciğerde oluşan apseler ve göğüs enfeksiyonları da kahverengi balgama yol açıyor.
Siyah balgam
Siyah balgam, diğer renklere göre daha az oranda görülür. Genelde duman ya da kömür gibi siyah bir şeyin yutulması ile ilişkilendirilir.
Balgama Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Akciğer ve alt solunum yolları, balgamın çıkış yolu demek mümkündür. Tek başına bir balgam kişiyi bu kadar rahatsız edemez. Ancak çok şiddetli bir balgam çıkışı olursa altında belli başlı hastalıklar var demektir. Bu hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Astım hastalarında çok şiddetli ve sık aralıklarda balgam üretimi olur.
- Kalp yetmezliği, nefes darlığına ve balgam artışına neden olur.
- Akciğerde damar tıkanıklığının görülmesi
- Akciğer kanseri balgamı arttıran başlıca etkenlerden biridir.
- KOAH balgam artışını tetikleyen önemli hastalıklar arasındadır.
Balgam Tedavisi Nasıl Olur?
Balgam solunum sisteminin doğal bir parçası olarak kabul edildiği için normal düzeylerde görülmesi durumunda herhangi bir tedavi gerektirmez. Rutin hayatı etkilemediği için herhangi bir tedavi uygulanmaz. Ancak günlük hayatı etkileyecek düzeyde şiddetli bir şekilde artış göstermişse mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene olmak gerekir. Uzman doktora gitmeden önce dikkat etmeniz gereken kriter balgamın rengi olacaktır. Çünkü tedavi balgamın rengine göre belirlenir. Laboratuvar ortamında incelenen balgam eğer enfeksiyona bağlı ise antibiyotik tedavisi verilir.
Balgam Nasıl Atılır?
Uzman bir hekim tarafınca muayene edildikten sonra vermiş olduğu balgam söktürücü ilaçların yanı sıra balgamı atmanıza yardımcı olan bazı yöntemler de vardır. Bu yöntemleri şu şekilde gösterebiliriz;
- Kuru hava balgamı daha da tetikler. Bu nedenle doğalgazlı evde yaşıyorsanız mutlaka kaloriferlerin arkasında bir miktar su koyun. Ya da ıslak havlu da yerleştirebilirsiniz.
- Sıcak su ile banyo yaparken buharı 5-10 dakika içinize çekin. Aynı zamanda bu işlemi derin bir kaseye sıcak su koyarak da yapabilirsiniz.
- Bol sıvı tüketmek de balgamı yumuşatmak için etkili bir yöntemdir.
- Aktif ya da pasif içici olsanız bile kesinlikle sigara dumanına maruz kalmamanız gerekir.
Bebeklerde ve Çocuklarda Balgam Nasıl Atılır?
Yetişkinlerde olduğu gibi bebekler ve çocuklar balgamı çok rahat bir şekilde atamaz. Biriken balgam yutulduğunda öksürüğe neden olur. Bununla birlikte kusmak da balgam atma çeşitlerinden biridir. Çocuklar biriken balgamı atmak için kusar ve kustuktan sonra bir nebze rahatlama hissederler. Yetişkinlerde uygulanan balgam çıkarma yöntemleri kesinlikle bebeklere uygulanmamalı, bunun yerine bol sıvı vererek balgamın yumuşayarak atılması sağlanmalıdır.
Balgam Doğal Yöntemlerle Nasıl Atılır?
Balgamın kolay atılmasına en yardımcı yöntem bol su içmektir. Fakat bunun yanı sıra faydalı olan bazı yöntemler de vardır. Aşağıda etkili balgam çıkarma yöntemlerini görebilirsiniz. Öksürük için doğal yöntemlere de İlaçsız Yaşıyoruz linkinden göz atabilirsiniz.
Tuzlu Su Yöntemi
Kaya tuzu uzmanların da önermiş olduğu bir yöntemdir. Suyun içerisine bir miktar tuz karıştırarak balgamı atmaya yardımcı olabilirsiniz. Tuzlu suyu içebileceğiniz gibi aynı zamanda gargara da yapabilirsiniz.
Okaliptüs Yağı Uygulaması
Okaliptüs yağı, içerisinde bulunan okaliptol ile mikropla mücadele eder. Balgamı parçalamak için de gerçekten çok etkilidir. Göğüs bölgenize bu yağ ile masaj yaparak balgamı atabilirsiniz. Nefes yollarınız açılacağı için bunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Okaliptüs yağını bir kase suyun içine birkaç damla damlatarak soluyabilirsiniz, bu yöntem de nefes yollarını açmaya yardımcı olacaktır.
Nane Yağı Uygulaması
Nane yağı, tıkanıklıklar için en sık kullanılan yöntemler arasındadır. Aynı zamanda doğal balgam söktürücü bir bileşene sahiptir. Mentollü yapısı ile akciğerin hava almasına ve balgamın parçalanmasına yardımcı olur. Bir kase sıcak suyun içerisine birkaç damla nane yağı damlatarak derin bir nefes ile havayı soluyup ciğerlerinizin açılmasına destek olabilirsiniz.
Elma Sirkesi Yöntemi
Burun akıntısı için de etkili olan elma sirkesi, tıkanıklıkları açma hususunda da faydasını gösterir. Elma sirkesini dileğinize göre ister gargara isterseniz de içecek olarak tüketebilirsiniz. Ancak bu uygulamayı gerçekleştirirken elma sirkesini su ile yumuşatmayı unutmamanız gerekir. 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı sirke ekleyerek bu karışımdan faydalanabilirsiniz.
Zencefil ile Balgam Söktürme Yöntemi
Balgam söktürücü için zencefil oldukça popülerdir. Çünkü akciğerleri rahatlatan zencefil, balgam oluşumunu da önler. Günde 2 fincan zencefil çayı ve 3 tatlı kaşığı zencefil bal karışımı sayesinde siz de balgamdan kurtulabilirsiniz.
Sarımsak ile Balgamdan Kurtulma
Doğal bir antibiyotik tedavisi yerine kullanılan sarımsak, balgam söktürücü için de son derece etkilidir. Balgamı atmak için sarımsak çiğ ya da turşu olarak tüketilebilir.
Zerdeçal ile Balgam Atabilirsiniz.
Zencefilin kardeşi olan zerdeçal ile balgamlarınızdan kurtulabilirsiniz. Bunun için 1 su bardağı süt ya da ıhlamurun içerisine 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı karabiber koyarak karıştırıp günde bir kez tüketebilirsiniz. Balgam söktürücü özelliğinin olduğu gibi terletme özelliği de bulunur. Böylece grip ve nezle gibi hastalıkları da daha çabuk atlatabilirsiniz.
Ananas Yiyebilirsiniz
İçerisinde bolca A ve C vitamini olan ananas, öksürük ve balgam söktürücü için alternatif bir gıdadır. Boğazdaki tahrişi de düzelterek daha çabuk hastalıktan kurtulmanıza yardımcı olur. Günde birkaç dilim ananas yiyerek şikayetlerinizi hafifletebilirsiniz.
Sıcak Çorba Tüketebilirsiniz
Sıcak çorbalar gerçekten de balgamı söktürüyor. Özellikle ezogelin, tarhana ve mercimek gibi bol baharatlı tüketilebilen çorbaları sıcak içmek balgamı söktürmede etkisini gösteriyor.
Yukarıdaki balgam söktürücü yöntemlerin yanı sıra çeşitli bitki çaylarından da faydalanabilirsiniz. Papatya çayı, kekik çayı, yeşil çay, ıhlamur ve nane çayı balgam söktürmede son derece etkilidir.
Balgam ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Bazı kişiler balgamla ilgili çeşitli sorular sorar. Bu soruları ve cevaplarını yazımızın devamında görebilir, bundan sonraki yaşantınızda daha dikkatli davranabilirsiniz.
Balgamı yutarsam ne olur?
Balgamı yutmak sağlık açısından zararlı değildir ve tadından ve kokusundan dolayı mide bulantısına sebep olur.
Süt ürünleri balgamı arttırır mı?
Boğazınızda yoğun miktarda balgam varsa, süt ürünleri balgamı daha yapışkan ve kalın hale getirir. Bu nedenle bir müddet süt ürünlerinden uzak durmanız gerekir.
Balgam için ne zaman doktora gitmeliyim?
Şikayetleriniz 10 günden fazla sürdüyse, balgamın rengi yeşil ve siyah gibi kırmızı alarm veriyorsa mutlaka uzman hekime muayene olmalısınız.
Balgam ciğerden mi gelir?
Balgam alt solunum yolu enfeksiyonuna bağlı bir durumdur. Bu nedenle balgam akciğerden geliyor demek doğru olacaktır.
Balgam idrarla atılır mı?
Balgam nadiren de olsa yutularak mideye iner ve bazen dışkıda balgam görülebilir. İdrarda balgama rastlanmaz.
Balgam için hangi doktora gidilir?
Balgam tedavisi için göğüs hastalıklarına ya da endokrin bölümüne muayene olabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Balgama doğal çözümler neler?