TeknolojiGündem

Ping Neden Olur? Ping Nasıl Düşürülür?

Ping özellikle günümüzde internet ile iletişimin ve internet üzerinden oynanan bilgisayar oyunlarının yaygınlaşması ile herkesin en az bir kez duyduğu bir kelimedir. Ping, internet üzerindeki iletişimi ve oyunları etkiler, çoğu zaman en eğlenceli anda yükselerek bizi sinirlendirir. Sesin geç gelmesi, görüntünün donması gibi aksaklıklara sebep olan ping, oyun zevkini baltalayan ve kaliteli iletişimi engelleyen büyük bir soruna dönüşebilir. Ping tam olarak nedir, nelerden kaynaklanır, neden yükselir ve ping nasıl düşürülür gibi soruların cevaplarını bu yazıda açıkladık.

İlginizi çekebilir: 2021 Yılına Damga Vuracak Online Mobile Oyunlar

Ping Nedir?

İnternet kullanarak yaptığımız etkileşimlerde bizim bilgisayarımıza veya telefonumuza veri gelir ve bu veri işlenerek sese veya görüntüye dönüştürülür. Bu verinin bizim cihazımıza iletildiği süreye ping denmektedir. Ping, yani iletim süresi özellikle online oyunlar ve internet ile yapılan görüntülü konuşmalar için çok önemlidir. Ping yüksek olduğunda iletim süresi artar ve bu nedenle oyunda gerçekleşen olayların ve hareketlerin iletimi de gecikir. Oyunda gecikmelere, yavaşlıklara ve donmalara neden olan yüksek ping adeta oyunu oynanamaz hale getirir. Bu nedenle pingin yükselmesi asla istenmeyen bir durumdur.

Ping yükseldiğinde lag adı verilen gecikme sorunu ortaya çıkar. Milisaniyeler ile ölçülen ping yükseldiğinde iletimin yavaşlaması görüntüde ve seste gecikmelere neden olur. Bu gecikmelere lag adı verilir. Ping düştükçe görüntülerdeki donmalar, gecikmeler ve kesintiler azalır. Ping düştüğü zaman lag ortadan kalkar, kesintisiz bir internet kullanımı yaşanır.

ping nasıl test edilir
ping nasıl test edilir

Ping Nasıl Test Edilir?

Online oyunlarda ping önemli olduğu için oyuncular sürekli ping testi yaparlar. Genellikle oyunlarda anlık ping değerini gösteren ikonlar bulunur. Bazı oyunlarda ekranda otomatik ping göstergesi bulunduğu gibi bazılarında seçeneklerden bakılabilir.

Oyunlar dışında ping testi gerektiğinde internetten faydalanılabilir. Arama motoruna ping testi yazıp arattığınızda internetinizdeki iletim hızını ölçen ve pinginizi test eden sitelere ulaşabilir ve bu sitelerden pinginizi test edebilirsiniz.

İdeal Ping Değeri Nedir?

Ping değerleri veri alışverişinin olduğu sunucunun uzaklığına göre değişebilir. Peki kesintisiz bir internet keyfi için ideal ping değeri nedir?

  • 0 – 20 ms:

Bu aralıktaki ping gecikmeleri kesintisiz bir internet kullanımı sunar. Profesyonel oyun oynayan e-sporcular için bu ping süresini korumak önemlidir.

  • 20 – 50 ms:

Bu ping değeri e-sporcular için yeterli değildir. Özellikle 60’a yaklaşan ms çok değerli anlarda yeterli performans gösterememeye neden olabilir. Ancak sıradan internet kullanıcıları ve oyuncular için bu ping süresi verimli bir internet deneyimi sağlar.

  • 50 – 100 ms:

Bu ping aralığında oynamak özellikle 100’e yaklaşan değerler için zor olabilir. Ping bu aralıkta bile olsa sabit kalıyorsa oyun oynanabilir. Ancak 100 ms değerini aşan durumlarda oyun oynamak çok zordur.

ping neden yükselir
ping neden yükselir

Ping Neden Yükselir?

Veri iletim hızını düşüren ve pingin yükselmesine neden olan bazı sebepler vardır ve bunlar kontrol altına alındığında iletim hızı da normale iner.

  1. Sunucunun uzaklığı,
  2. İnternete bağlı olan farklı cihazlarda interneti çok kullanan işlemlerin yapılması,
  3. Cihazda internet kullanan başka uygulamaların ve işlemlerin açık olması,
  4. Bağlantı tipi,
  5. DNS sunucularının kullanılması, pingi yükseltebilir.

Ping Nasıl Düşürülür?

Pingin yükselmesine neden olan sorunlar çözüme kavuşturulduğunda iletim hızı normal seviyeye inecektir.

  • Bilgisayarda internet kullanan diğer uygulamalar ve sekmeler kapatılmalıdır.
  • Oyunlarda server seçme imkanı bulunuyorsa fiziksel konuma en yakın server seçilmelidir.
  • Diğer cihazlardaki yoğun internet kullanan işlemler durdurulmalıdır.
  • Bilgisayar wi-fi ile internete bağlıysa kabloyla bağlamak işe yarayacaktır.

İlginizi çekebilir: Yeni Oyunlar 2021’de Hız Kesmeden Devam Ediyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu