Sanat TarihiBilgi

Picasso’nun Ünlü Tablosu: Guernica

Seksen dört yıl önce Pablo Picasso hem kariyerini hem modern sanatı değiştirecek bir tabloyu resmetti. İşte bu tablo Guernica’dır.

Picasso, Guernica tablosunu 35 günlük bir çalışmanın ardından 4 Haziran 1937’de tamamladı.

Guernica’nın Hikayesi

Guernica, Haziran 1937’de Kübist ressam olan Pablo Picasso tarafından yapılmıştır.

pablo picasso ve guernica'nın hikayesi
pablo picasso

Guernica, Guernica antik kentinin dörtte üçünü yok eden İspanya İç Savaşı sırasında Nazi Almanyası’na ait 28 bombardıman uçağının 26 Nisan 1937’de bu şehri bombalamasını konu alıyor. Bombalanma sırasında 250 ile 1600 kişi hayatını kaybetmiştir, birçok insan da yaralanmıştır.

İspanya hükümeti, 1937 Dünya Fuarındaki Modern Hayatta Sanat ve Teknik sergisi için Pablo Picasso’ya büyük bir duvar resmi sipariş etmiştir. Picasso, o dönemki İspanya İç Savaşından etkilenmiştir ve bombalanmadan 15 gün sonra duvar resmini tamamlamıştır. Böylece İspanya’daki bu iç savaş diğer ülkelerin dikkatini ve ilgisini çekti.

Guernica, zamanla savaş karşıtlarının ve barış yanlılarının sembolü haline gelmiştir.

museo reina sofia - guernica
museo reina sofia – madrid

Guernica şu anda Madrid’deki Museo Reina Sofia’da sergilenmektedir.

Guernica Tablosunun Detayları

 Sembolizmle dolu olan Guernica, birçok sanat eleştirmenine göre tarihteki en güçlü savaş karşıtı tablolardan biridir.

Tablonun detayları:

49 metre yüksekliğinde ve 7,76 metre genişliğinde olan Guernica, şiddet ve kaostan bunalmış insanların acılarını gösteriyor. Guernica’da tasvir edilen sahne; hareket eden, çığlık atan ve ölmekte olan yetişkinler, çocuklar ve hayvanlarla dolu bir odadır.

guernica kadın ve boğa kesiti
solda, sivri şarapnel tarafından delinmiş bir boğa kucağında ölü bir çocukla inleyen kadının başında duruyor.
guernica at - ışık- asker detayı
ortada bir at, yan tarafındaki korkunç bir yaralanmadan acı içinde kişnemektedir. atın altında ölü bir askerin parçalanmış kalıntıları var. ölmekte olan atın üzerinde yanan bir ışık var. bu ışık, kasabaya düşen yangın bombalarını sembolize ediyor. aynı zamanda bir hapishane hücresindeki çıplak ampulü (işkence) anımsatır.
guernica elinde ışık olan kadın detayı
atın sağında ağzı açık bir kadın, başını ve kolunu bir pencereden içeri sokmuş gibi görünüyor (dehşete düşmüş gözlemci). elinde yamam bir lamba tutuyor.
guernica şaşkın kurban
kafası karışmış bir başka kadın sağ taraftan merkezdeki yanan ışığa doğru hareket ediyor (şaşkın kurban).
guernica yanan tutuşan kadın detayı
odanın en sağında, alevler tarafından yutulan bir figür acı içinde çığlık atıyor.

Guernica Hakkında Teoriler ve Görüşler

Üniversite öğretim görevlisi José Maria Juarranz de la Fuentes, Guernica’nın Picasso’nun hayatını tasvir ettiğini iddia ediyor. Bu teori daha önce Alman sanat simsarı (komisyoncu) Daniel Henry Kahnweiler tarafından da öne sürülmüştü. Bu teoriye göre Guernica, Picasso’nun hayatındaki üç önemli anı temsil ediyor:

  1. Çocukluğundaki korkunç Malaga depremi
  2. 1930’lardaki ilişki sorunları
  3. Carlos Casagemas’ın intiharı

Bu teoriye göre Guernica’daki figürlerin de farklı anlamlara sahip olacağı anlamına geliyor. Örneğin atın, diğer resimlerinde sıklıkla bir hayvan olarak tasvir edilen Picasso’nun ilk karısı olan Olga Khoklova’nın simgesi olduğu öne sürülüyor.

Picasso, politik bir sanatçı olarak görülmeyi reddederek hiçbir zaman Guernica’nın resmi bir yorumunu yapmadı.

Parçanın bağlamsal nitelikleri, Danto’nun sanatla ilgili teorisini tamamlar. Danto’ya göre sanatın ilgili bir anlam olmalı ve Picasso’nun Guernica’sı da bu kriterdedir.

Sanatın bir “sanat dünyası” tarafından düzenlendiğine inanan Dickie, sanat camiasında kabul gördüğünden dolayı Guernica’yı değerli görmüştür.

Varoluşçular, varoluşçuluğun  ortak paydalarından biri olan eylemi kışkırttığı için bu parçanın bir sanat eseri olduğunu kabul ederler. Guernica, sosyal adalet ve değişim için bariz bir haykırıştır. Varlığın özden ileri geldiğine inanan varoluşçular, Guernica’nın Picasso’nun iletişim yoluyla bir amaç bulma girişimi olduğunu iddia ediyorlar.

Guernica Hakkında 6 Olay

Picasso’nun en önemli politik resmi olan Guernica, sanat eseri ve protesto sembollü olarak güncelliğini korudu.

İşte Guernica hakkındaki gerçekler:

1. Picasso ve Bir Subay Arasındaki Diyalog

Picasso, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası işgali altındaki Paris’te yaşarken, iddiya göre bir Alman subayı Picasso’nun dairesinde Guernica’nın fotoğrafını görünce kendisine “Bunu sen mi yaptın?” diye sordu. Picasso da “Hayır, siz yaptınız.” diye cevap verdi.

2. Picasso The Times’daki Bir Makaleden Etkilendi

1934’ten beri Fransa’da yaşayan Picasso, bombalanmanın vahşetine ilk elden tanık olmamıştı. Bununla birlikte, Güney Afrikalı-İngiliz gazeteci George Steer’in The Times’da yayınlanan “Guernica Trajedisi: Hava Saldırısında Yıkılan Bir Şehir: Görgü Tanıklarının Hesabı” başlıklı olayla ilgili raporu okuyan Picasso derinden etkilendi. Picasso İspanya’ya bir daha dönmedi.

3. Guernica’nın Ana Karakterleri Kadınlardır

Guernica‘ya daha yakından bakıldığında, resimdeki ana karakterlerin kadın olduğu görülüyor. Kadınlar yaşamı ve acıyı temsil eder ve Picasso’nun Guernica‘daki ıstırabı aktarmak için kadın figürlerini kullanmasının nedeni bu olabilir.

guernica ve kadın detayları
3. guernica’nın ana karakterleri kadınlardır

4. Guernica Her Zaman Gri Tonlarda Değildi.

Resmi yaparken Picasso ona renk katmayı düşünmüştü. Etkisini test etmek için ağlayan bir kadının gözünden düşen kırmızı bir gözyaşı damlası ve renkli duvar kağıtları kullanarak diğer ögeleri eklemişti. Ancak Picasso bu değişiklikleri kullanmadı. Bu sayede Guernica, sanat tarihinin en tanınmış tek renkli sanat eserlerinden biridir. Gri, beyaz ve mavi-siyah tonlarını kullanan Picasso, bu sayede bombalamanın ardından gelen umutsuzluğu anlatmıştır. 

5. Nazi Almanyası İlk Başta Eleştirdi Sonra Kullandı.

Paris’in Uluslararası Sergisi (Dünya Fuarı) için resmi Alman rehber kitabı, Picasso’nun eserini ziyaret etmemeyi önerdi. Tabloyu “Dört yaşındaki herhangi bir çocuğun boyayabileceği vücut parçalarından oluşan bir karmaşa” olarak tanımladı. İronik olarak, yıllar sonra 1990’da Alman ordusu Guernica‘yı yanlış anladı ve “Düşmanın düşmanca görüntüleri savaşın babalarıdır” sloganıyla bir askere alma reklamında kullandı.

6. Guernica ve Savaş Karşıtı Bir Eylemci

1974’te savaş karşıtı eylemci Tony Shafrazi ve en tanınmış sanat tüccarları, Vietnam Savaşı’na karşı çıkmak için resmin üzerine kırmızı sprey boyayla “KILL LIES ALL” yazdılar. Sprey boya çabucak kaldırıldı ve bu sayede Guernica‘ya kalıcı bir hasar vermedi.

guernica kill lies all
6. guernica ve savaş karşıtı bir eylemci

 

İlginizi çekebilir: Bir Claude Monet Eseri: Jeanne-Marguerite Lecadre Bahçede

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu