Mide Yanmasına İyi Gelen Çaylar Nelerdir? Mide Yanmasına Doğal Çözümler
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması İçin Doğal Çözümler Nelerdir?
Mide yanmasına iyi gelen çaylar; pratik yiyecek ve içeceklerin midede bulunan asidik dengeyi bozması sonucunda duyulan hazımsızlık ile mücadelede ilk akla gelen yoldur. İlaca alerjisi bulunan bireylerin en sık başvurduğu yöntemdir.
İlginizi çekebilir: Sürekli Açlık Hissi Neden Oluşur?
Mide Yanmasına İyi Gelen Çaylar
Mide yanmasına iyi gelen çaylara güvenerek yiyecekleri çok yememek gerekiyor. Ayrıca yemekleri çok çiğnemeli, yemekte, yemekten hemen önce ve hemen sonra su içmemelisiniz.
Papatya Çayı
Papatya; bitki olarak dengeleme ve sakinleştirme özelliğine sahiptir. Midedeki asit oranını dengelediği gibi kasılan mide kasını da gevşeterek hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur. Mide yanmasına iyi gelen çaylardan uzmanların en çok önerdiği bitkidir.
Bir bardak suyu kaynattıktan sonra içerisine bir veya iki çay kaşığı papatya çiçeği koyulur. 5 dakika kadar demleme süresinden sonra isteğe bağlı olarak içerisinde bal katılır ve tüketilir. Tavsiye edilen tüketim şekli günde en fazla üç bardak olacak şekilde öğün aralarında içilmesidir.
Glikoz alerjisine sahip olanların bal koyması tavsiye edilmez.
Meyan Kökü Çayı
Bulunması en kolay ve fiyat bakımından en ekonomik bitkilerden biridir. Mide yanmasına iyi gelen çayların arasında en kesin çözüm sağlayan çaylardandır.
3 su bardağı kadar (yaklaşık bir cezve) su kaynatılır. Kaynamakta olan suyun içerisine 3 yemek kaşığı kadar meyan kökü ilave edilir. Yarım saat kaynatılması tavsiye edilir. Soğuduktan sonra aç karna veya tok karna içilebilir.
İlginizi çekebilir: Meyan Kökü Ne İçin Kullanılır? Meyan Kökü Türkiye’de Nerede Yetişir?
Nane Çayı
Nane bitki olarak mentol içerir. Mentol, mide yanmasına en iyi gelen bileşenlerden biridir. Nane çayı, her ne kadar asidik bir meyve olsa da limon ile tüketilmesi tavsiye edilir. Limon içerdiği enzimler sayesinde mideyi rahatlatmada oldukça başarılıdır.
2 bardak suyun kaynatılmasının ardından 2 yemek kaşığı kuru veya yaş nane ilave edilir. Ağzını kapatarak 5 dakika demlendirilir. Bir dilim kadar limon ilave edilerek gün içerisinde en fazla 1 bardak olacak şekilde tüketilir.
Uzmanların tavsiyesi ise bir bardağı birden değil güne yayarak içilmesidir.
İlginizi çekebilir: Nane Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Zencefil çayı mide yanmasına iyi gelen çaylardan olduğu gibi hemde antibiyotik özelliği bulunduğu için gribal hastalıklara karşı da etkili bir çaydır.
Kaynayan su içerisine yarım çay kaşığı kadar toz zencefil eklenir. Ağzı açık olacak şekilde demlendirilir. Taze olacak şekilde en fazla 1 bardak tüketilir. İlaçsız Yaşıyoruz sitesinin Limon Zencefil Çayı Faydaları Nelerdir? yazısını okumanızı tavsiye ederiz.
Önerilen içerik: Zencefilin Kanıtlanmış 16 Faydası
Mide Yanmasına Doğal Çözümler
Mide yanmasına iyi gelen çaylar haricinde mide yanmasına doğal çözümler de bulunmaktadır. En kolay malzemeler ve pratik tariflerle mide yanmanıza en hızlı çözüm sağlayan yöntemler şunlardır:
Süt Ürünleri
Midenin yanı sıra pek çok problem için kullanılan süt ürünleri; mide yanmalarında kesin çözüm yöntemidir. Oda sıcaklığında bulunan sütten 2 yudum kadar içilmesi mide yanmasını geçirmektedir.
Laktoz ile ilgili özel durumu bulunan kişilerin laktozsuz süt içmesi veya süt ürünlerinden kaçınması gerekir.
Karbonat Kürü
Ağız içi yaralarına da iyi gelen karbonat, mide yanmasına doğal çözümler konusunda uzmanların ilk önerdiği tozdur. Bir su bardağı içerisine bir çay kaşığı kadar karbonat karıştırılır ve tüketilir. Ağız yolu ile gaz salınımı sonucunda midede rahatlamalar başlar.
Sodyum bikarbonat’ın faydaları ve tüm kullanım tarifleri için İlaçsız Yaşıyoruz sitesinin Sodyum Bikarbonat (İngiliz karbonatı) Faydaları Nelerdir? Sodyum Bikarbonat Nasıl Kullanılır? makalesini okuyabilirsiniz.
Bal
Neredeyse her evde bulunan balın içerisine 1 çay kaşığı tarçın ilave edilerek tüketilmesi, mide yanmanızın en hızlı sürede giderilmesine yardımcı olur.
İlginizi çekebilir: Balın Faydaları ve En İyi Bal Nasıl Anlaşılır?
Mide Yanmasının Sebepleri Nelerdir?
Mide yanmasının sebepleri birden çok faktöre ilişkin olabilir. Uzmanlara başvuran hastalara göre mide yanmasının sebepleri şu şekildedir:
- Reflü
- Gastrit
- Mide Enfeksiyonları
- İlaç kullanımı
- Kızartılarak tüketilen yiyecekler veya gluten içeren besinler
örnek olarak gösterilmektedir.
Mide Koruyucu Bitki Çayları Nelerdir?
Mide koruyucu bitki çayları ilaç alerjisi ve fobisi olanlar için en uygun yöntemdir. Aynı zamanda uzun süreli kullanılan mide ilaçları, daha farklı hastalıkların çıkmasına sebep olmaktadır. Mideyi korumak için tüketilebilecek çaylar şunlardır:
Aynısefa Bitkisi Çayı
Reflü ve yanma şikayetine sahip olanlar için her sabah ve her akşam birer bardak içilmesi tavsiye edilir. Aktardan temin edilen 5-6 gram aynısefa bitkisi; 2 bardak kaynamış su içine ilave edilir. 5 dakika daha kaynatılır ve ılımaya bırakılır. Süzülerek içilir.
Nane Çayı
Nane çayı sadece problem gidermek için değil mideyi korumak amaçlı da tüketilen bir çaydır. Sabahları siyah çay yerine bir fincan nane çayı içmek mideyi korur.
Papatya Çayı
Nane çayı gibi bir görev e sahip olan papatya çayı içerisine keten tohumu da karıştırılabilir. Keten tohumu sayesinde mide iltihaplanmalarının da önüne geçilmektedir.
Rezene Çayı
Özellikle Çin’de mide problemi olanlara ve koruyucuya ihtiyacı olanlara verilen rezene çayı; mide hastalıklarının tümü için tedavi amaçlı kullanılır. Çay olarak tüketmek istemeyenler için tohumu da ezilerek tüketilebilir.
Alkol Sonrası Mide Yanması Nasıl Geçer?
Alkol içerisinde bulunan karbonhidrat yani arpa, üzüm ve benzeri özler mide asit dengesini bozmaktadır. Alkol sonrası uygulanacak bazı doğal çözümler bu sorunu hafifletse de olası bir hastalık ihtimali göz önünde bulundurularak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Alkol sonrası mide yanması için uygulanan yöntemler şu şekildedir:
- Bol su tüketimi
- Zencefil Çayı
- Yumurta
- Yağlı Çorba
- Nane Çayı
Maden Suyu İçmek Mide Yanmasını Geçirir Mi?
Maden suyu tok karna içildiğinde mide yanmasını geçirir. Ancak aç karna ve limonlu maden suyu tüketilmesi midede yanma hissinin yanı sıra ağrı, şişkinlik ve hazımsızlık sonuçlarını doğurabilir.
Maden suyu yemekten hemen sonra tüketilmemelidir. Yemekten 1 saat sonra tokluk hissi devam ederken tüketmek mideyi rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır.