Işık duyarlılığı, fotofobi veya ışık hassasiyeti olarak da bilinen bir durumdur. Bu durum gözde meydana gelir, fotofobi, yani ışık hassasiyeti olan bir göz güneş ışığı veya florasan ışığı gibi ışık kaynaklarına karşı hassastır. Fotofobi olan bir göz ışık kaynağı gördüğünde kapanma refleksi verir ve yanma, ağrı gibi bir his oluşur. Işık hassasiyeti olan biri ışığa maruz kaldıktan sonra baş ağrısı yaşayabilir. Aynı şekilde baş ağrısı olan birisi de ışık duyarlılığı yaşayabilir. Işık hassasiyeti neden olur? Işık hassasiyeti kendi kendine geçer mi?
Önerilen içerik: Ornitofobi Nedir?
Işık Duyarlılığı Neden Oluşur?
Işık hassasiyetinin derecesi kişiden kişiye değişebilir. Kimi kişiler yüksek şiddetli ışığa karşı hassasiyet gösterirken kimileri oda ışığından bile rahatsız olabilir. Işık hassasiyeti aslında herkeste zaman zaman görülebilir. Özellikle güneş ışığına direkt bakan kişiler bu duyarlılığı hemen hissedebilirler. Ancak fotofobisi olan insanlar bir ışık kaynağına doğrudan bakmadıklarında bile ışıktan rahatsız olmaktadırlar.
Işık hassasiyetine sebep olabilecek bazı unsurlar,
- İltihap ve enfeksiyon gibi göz hastalıkları,
- Gözleri etkilemeyen viral hastalıklar,
- Şiddetli baş ağrıları veya migren,
- Güneş yanığı,
- Kornea aşınması,
- Kontakt lenslerin sebep olduğu tahrişler,
- Albinizm veya toplam renk körlüğü,
- Üveit,
- Menenjit gibi sinir sistemi hastalıklarıdır.
Işık Duyarlılığı Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir?
Işık duyarlılığı pek çok göz hastalığıyla ilişkili olabilir. Işığa maruz kalındığında gözlerde yanma, kapama refleksi, ağrı ve baş ağrısı ortaya çıkıyorsa bu durum gözlerdeki bir iltihaplanmanın habercisi olabilir. Fotofobi aynı zamanda kornea aşınmasının da habercisi olabilir. Kornea aşınmalarında gözün üst tabakası zedelenmektedir ve bu nedenle göz, algıladığı ışığa göre reaksiyon göstermeye başlamaktadır.
Işık hassasiyetinin habercisi olduğu hastalıklar sinir sistemi rahatsızlıkları da olabilir. Memenjit, boyun ve omurilikte gerçekleşen iltihaplanmalardır. Menenjite virüsler sebep olabilmektedir. Virüsler aynı zamanda gözlerde ışık duyarlılığı da yaratabilmektedir.
İlginizi çekebilir: Yeşil Işık Terapisi Nedir? Yeşil Işık Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Işık Duyarlılığı İlerlerse Ne Olur?
Işık duyarlılığı başlı başına bir göz hastalığı değildir. Işık hassasiyeti bir semptom olarak değerlendirilmeli ve altında yatan sebep ortaya çıkarılmalıdır. Eğer ışık hassasiyeti ilerlerse ve altta yatan sebep tedavi edilmezse vücudun mücadele ettiği bu rahatsızlık her neyse ilerleyebilir. Bazı durumlarda gözlerde ve bedende geri dönülmesi zor derecelere ilerleyebilir. Işık hassasiyeti çok ilerlediğinde ise kişi sürekli güneş gözlüğü kullanma ihtiyacı duyar, kapalı mekanlarda bile güneş gözlüğü kullanır. Kişi ışığa maruz kaldığında şimşek çakmışçasına keskin bir baş ağrısı hisseder ve tüm bunları yaşamak günlük yaşamını olumsuz etkiler.
Sürekli Ekrana Bakmak Fotofobi Yapar Mı?
Uzun süre ekrana bakmak tek başına ışık duyarlılığına sebep olmaz. uzun süre ekrana bakmak gözlerde yorgunluk, bulanık görme, uzak mesafeye odaklanmakta zorluk yaşama ve baş ağrısı yapmaktadır. Göz kuruluğu sürekli yaşandığında gözlerde tahrişe sebep olabilir ve bunun sonucu olarak fotofobi ortaya çıkabilir. Gözlerdeki ıslaklık ve gözyaşı doğal olarak göz tabakalarını korumak içindir ve bu nedenle göz kuruluğundan kaçınmak gerekir.
İlginizi çekebilir: Mavi Işık Korumalı Gözlük Ne İşe Yarar? 👓 Mavi Işık Korumalı Gözlük Zararlı mı?
Fotofobi Kendiliğinden Geçer Mi?
Fotofobi, eğer altında bir göz hastalığı, virüs, pigment bozuklukları veya sinir hastalıkları yer almıyorsa kendiliğinden geçmektedir. Bazı kişilerde vücudun içinde bulunduğu süreç nedeniyle veya kullanılan ilaçlar sebebiyle gözlerde ışık hassasiyeti ortaya çıkmaktadır, bu süreçler sonlandığında ışık hassasiyeti de kaybolacaktır. Ancak fotofobinin altında yatan başka bir sebep varsa o ortaya çıkarılmalı ve tedavi edilmelidir. Işık hassasiyeti yaşayan kişiler bu durumu sürekli yaşamaya başlamışlarsa veya ilerliyorsa bir göz doktoruna görünmelidirler.
İlginizi çekebilir: Genetik Göz Altı Morluğu