Gündem

Salıncakta Sallanmak Neden Bu Kadar Eğlenceli? 7’den 70’e Neden Herkes Çok Seviyor?

Salıncakta sallanmak deyince aklımıza parklarda gördüğümüz, demirlere asılı duran oturaklar gelir. Bunlar daha çok çocuklar tarafından kullanılsa da aslında salıncakta sallanmanın bir yaşı yoktur. Bebeklerden yetişkinlere kadar her yaş grubundan insan salıncakta sallanmayı sever. Bunun çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bu yazımızda da salıncakta sallanmayı neden severiz sorusunun cevaplarına yer verdik.

Modern salıncak çok yeni ortaya çıkmıştır. Parklarda bulunan, demirlere asılı olan oturaklardır. Ancak iş sallanmak olduğunda bunu yapmak için daha pek çok salıncak türü vardır. Aslında insanlar salıncakta sallanmayı değil, sallanmayı severler. Çocuklar genellikle parklardaki modern salıncakları kullanırken yetişkinler hamaklarda sallanmayı tercih ederler. Ayrıca modern salıncakların haricinde eski zamanlarda ipler ve bir tahta oturak ile ağaçlara yapılan salıncaklar da sallanmak için tercih edilir. Kimi zaman da bu salıncaklarda tekerlek kullanılır.

Salıncakta Sallanmayı Neden Severiz?

Plajlarda bulunan hatıra fotoğrafı çekmek için hazırlanmış olan süslü salıncakların aksine, salıncakta sallanmak eğlenmek amaçlıdır. Bizler özellikle çocukların salıncakta sallanırken çok eğlendiklerini düşünürüz ve bu nedenle onları sık sık parka götürürüz. Çoğu yetişkin bile, belki çocukluğunu yeniden yaşamak için belki de kendini yetişkinlik sınırlarına hapsetmek istemediği için salıncakta sallanır. 7’den 70’e herkes sallanmayı sevmektedir. Peki salıncağın bu müthiş eğlenceli cazibesi nereden gelmektedir?

Sallanmak, dönmek, yuvarlanmak gibi eylemler insanın uzay/zaman algısına ve dengesine etki eder. Genellikle dengeyi bozan bu eylemleri yaptıktan sonra insan küçük bir sersemleme yaşar. Bunun nedeni, normal şartlar altında uzay/zaman algısını geliştirmiş olan duyum sistemlerimizin alışılmışın dışında bir deneyim yaşamasıdır. Sallanma eyleminde de özellikle iç kulakta yer alan salyangoz ve vestübüler sistem alışılmışın dışında bir deneyimle karşılaşır. Bu deneyim, duyum sistemlerini harekete geçirir. Hafiflemiş ve havada süzülen bacaklar, sürekli açısı değişen görsel alan, yerine oturmamış bir denge, beynimizde bir cümbüş yaratır. Beynimiz için çok sıra dışı olan bu durum bizi eğlendirmektedir.

salıncakta sallanmanın faydaları
salıncakta sallanmanın faydaları

Salıncakta Sallanmanın Faydaları

Sallanmak, temelinde eğlence hissini amaçlasa da aslında tek mahareti eğlendirmek değildir. Salıncakta sallanmak bize yep yeni bir uzay/ zaman algısı verdiği için beynimize yeni şeyler öğretir ve duyumlarımızı geliştirir. Salıncakta sallanmanın faydaları,

  • Daha iyi odaklanmayı sağlar,
  • Dikkati geliştirir,
  • Farkındalığı yükseltir,
  • Duyumların gelişmesini sağlar,
  • Denge sistemini iyileştirir,
  • Daha kolay öğrenmeyi sağlar,
  • Uykuya dalmayı belirgin biçimde kolaylaştırır,
  • Stres giderici bir etkisi vardır,
  • Sakinleştirir.

Düzenli olarak salıncakta sallanmak hem çocuklar hem de yetişkinler için faydalıdır. Ancak parklarda bulunan salıncaklar çocuklar için tasarlanmıştır. Yetişkin boyutundaki bir insan bu salıncaklara sığmaz ve dolayısıyla da sallanamaz. Bunun için hamakları kullanabilir veya kendi salıncağınızı kurabilirsiniz. Yüksek ve güçlü ağaç dallarına kalın halatlar ile kurulan salıncaklar eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.

salıncakta sallanmanın çocuklara etkisi nedir?
salıncakta sallanmanın çocuklara etkisi nedir?

Salıncakta Sallanmanın Çocuklara Etkisi Nedir?

Bebekler, dünyaya geldikleri ilk anda yalnızca yeme-boşaltım-sindirim ve temel refleksler gibi sınırlı kabiliyetlere sahiptir. Duyumları da sınırlıdır. İşitme, tatma, görme gibi duyumları zamanla gelişir. Bunun için de çeşitli uyarıcılara ihtiyaç duyarlar. Bu uyarıcılar farklı sesler, dokular, kokular, görseller olabilir. Fakat mekansal farkındalık, uzay/ zaman algısı gibi duyular kişisel deneyimlerle gelişir. Özellikle yürümeye başladıktan sonra bu duyular hızla gelişir. Salıncak da çocukların bu dönemki gelişimleri için çok önemli bir yere sahiptir. Salıncakta sallanan bebekler ve çocuklar şu faydaları kazanır,

  • Denge gelişimi artar,
  • Kaba motor becerileri hızla gelişir,
  • Duyusal entegrasyonu kolaylaşır,
  • Daha hızlı ve etkili öğrenirler,
  • Algısal becerileri gelişir,
  • Mekansal farkındalık artar,
  • Dikkat gelişir,
  • Odaklanma becerisi artar,
  • Kas kontrolü gelişir,
  • Ritim algısında bir gelişme yaşanır.

Salıncak özellikle hiperaktif çocuklar için çok yararlıdır. Salıncakta sallanmak sakinleştirir ve daha iyi uyumayı sağlar. Üstelik dikkat eksikliği konusunda da katkıda bulunur. Bu nedenle hiperaktif çocukların salıncakta sallanması önerilmektedir.

salıncakta nasıl sallanılır?
salıncakta nasıl sallanılır?

Salıncakta Nasıl Sallanılır?

Küçük yaşlardaki çocuklar ve bebekler kendi kendilerine sallanamazlar. Onları bir yetişkinin sallaması gerekir. Çünkü salıncakta kendi kendine sallanmak, salıncağa hareket kazandırmak için bacak hareketleri kullanılır. Bu nedenle boy önemlidir. Sallanmak için şu adımlar gerekir:

  1. Salıncağa oturduğunuzda hareketlenecektir. Bu şekilde ilk hızı kazanacaksınız, bu ivmeyi kaybetmeyin.
  2. Bacaklarınızı salıncaktan sarkıtın.
  3. Salıncak ileri giderken bacaklarınızı ileri uzatın ve sırtınızı geri yaslayın.
  4. Geri giderken öne doğru eğilin ve bacaklarınızı kızla geriye doğru hareket ettirin.
  5. Bu hareketleri salıncak yönü ile koordineli şekilde tekrar edin.

Salıncakta sallanmanın daha pek çok yolu vardır. Ancak salıncaklar mutlaka oturarak kullanılmalıdır. Bazı çocuklar daha hızlı sallanmak için ayakta sallanırlar. Bu şekilde sallanmak çok tehlikelidir. Bu nedenle salıncakta sallanırken oturağa tam oturulmalı ve salıncak demirlerinden sıkı tutunulmalıdır. Ayrıca salıncaktan inerken de hızın yavaşlaması beklenmelidir. Salıncak hareketliyken atlanmamalıdır.

Önerilen İçerik: Çocuklu Aileler İçin Yazlık Ev Kriterleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu