Siyah Sarımsak Ne İşe Yarıyor? Ne Kadar Yenmeli?
Siyah sarımsak ülkemizde Kastamonu’da Taşköprü bölgesinde bulunan bir tür sarımsaktır. Normal sarımsağa göre çok daha koyu renkli olduğundan siyah sarımsak veya kara sarımsak olarak adlandırılmıştır. Ülkemizde de yetişen ve pek çok faydaları bulunan bu sarımsaktan Çin ve Kore’de uzun yaşamın kaynağı olarak bahsedilmektedir.
Siyah sarımsak ilk olarak Asya bölgesinde kullanılmıştır. Siyah sarımsak aslında beyaz sarımsağın kendisinden elde edilir. Bütün haldeki beyaz sarımsak birkaç hafta boyunca ısıtılır ve kurutulur. Sarımsağın rengi yavaş yavaş koyu kahverengiye döner. Siyah sarımsak normal sarımsağa göre daha tatlı bir aromaya sahiptir. Pek çok faydası bulunan siyah sarımsak ne işe yarar?
Önerilen İçerik: Sarımsak Faydaları Nelerdir? Sarımsak Nasıl Kullanılır?
Siyah Sarımsak Ne İşe Yarıyor?
Siyah sarımsak yemeklere kullanılabilir veya tek başına tüketilebilir. Lezzet ve içerik olarak normal sarımsaktan daha farklıdır. Beyaz sarımsağa ısı işlemlerinin uygulanmasıyla elde edilen kara sarımsağın faydaları şunlardır:
- Kansere karşı korur ve kanser hücreleriyle savaşmak konusunda da etkilidir.
- Enfeksiyonları önleyici antiseptik, antifungal, antiviral, antioksidan ve antibakteriyel içerikler barındırır.
- Kolesterolü düşürücü bileşenler içerir.
- Serbest radikallere karşı savaşır ve bu sayede yaşlanmayı geciktirir.
- Antioksidan açısından zengin bir gıda ürünü olan siyah sarımsak bu sayede pek çok hastalıklarla savaşır.
- Siyah sarımsak B ve C vitaminlerini bolca içerir.
- Diyabet semptomlarını iyileştirmekte faydalıdır.
- Yorgunluk ve halsizliği giderir.
- Cilt sorunlarını giderir ve ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltır.
- Hafıza sorunlarına iyi gelir.
Kara Sarımsak Hangi Hastalıklara iyi gelir?
Siyah sarımsak da tıpkı beyaz sarımsak gibi şifa kaynağıdır. Siyah sarımsak beyaz sarımsağa göre bazı maddeleri daha çok içerir ve sağlığı koruyucu etkiler gösterir. Siyah sarımsağın iyi geldiği hastalıklar,
- Kanser türleri,
- Kronik hastalıklar,
- Damar sertliği,
- Dolaşım sistemi hastalıkları,
- Romatoid arterit,
- Alzheimer,
- Tansiyon hastalıkları,
- Cilt sorunlarıi
- Sinir hastalıkları,
- Bağışıklık sistemi hastalıkları,
- Karaciğer ve böbrek hastalıkları.
Siyah Sarımsak Ne Kadar Yenmeli?
Siyah sarımsak yemeklere katılarak kullanılabilir veya dişleri çiğ olarak yenebilir. Siyah sarımsağın dişlerinin bütün bir şekilde yutulmasında bir sorun yoktur. Kara sarımsak normal beyaz sarımsak gibi acı bir tada sahip değildir. Siyah sarımsağın günlük tüketim miktarı 4-8 diş arasında değişmektedir. Siyah sarımsak kullanımı konusunda bazı hastaların dikkatli olması gereklidir.
Siyah Sarımsak Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Siyah sarımsak tüketiminin bir yan etkisi bulunmamaktadır ancak fazla tüketim halinde bazı hastalıklarda ve ilaç kullanımlarında dikkatli olunmalıdır. Siyah sarımsak tansiyon düzenlemekte faydalı bir besindir. Düşük tansiyona sahip kişilerin siyah sarımsak tüketiminde aşırıya kaçmaması gerekmektedir. Siyah sarımsak tüketmeden önce dikkatli olunması gereken nokta da kişinin alerjisi olup olmadığıdır. Eğer beyaz sarımsağa alerji bulunuyorsa siyah sarımsak tüketiminde de doktora danışılmalıdır.
Siyah (Kara) Sarımsak Yağı Nasıl Kullanılmalı
Siyah sarımsak kullanımında normal diş sarımsak tercih edilebileceği gibi kara sarımsak yağı da tercih edilebilir. Kara sarımsak yağı kullanımı normal sarımsağa göre daha çeşitli alanlara sahiptir. Siyah sarımsak yağı gün içinde içme suyunun içine 1-2 damla eklenerek kullanılabilir. Saç ve cilt için de faydaları bulunan kara sarımsak yağı saç için şu şekilde kullanılmaktadır:
- İki günde bir saç diplerine damlatarak saç derisine masaj yapmak.
- Saç bakım maskesinin içine 3-4 damla ekleyerek maskeyi bu şekilde düzenli olarak kullanmak.
- Zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak saçta 30 dakika boyunca bekletmek ve şampuanla yıkamak.
- Şampuanın içine 8-10 damla kadar ekleyerek şampuanı bu şekilde kullanmak.
Siyah sarımsak ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız İlaçsız Yaşıyoruz sitemizdeki Siyah Sarımsak Ne İşe Yarıyor? Ne Kadar Yenmeli? yazımıza göz atabilirsiniz.