Güzellik

Aloe Vera ile Saçlarınıza Canlılık Katacak 5 Efsane Saç Maskesi

Başlığı görür görmez soluğu burada alan okuyucularımıza özel aloe vera ile evde yapabilecekleri efsane saç maskelerinin yanında aloe vera hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri topladık.

Her birimiz saçlarımıza olduğundan fazla değer vermeye çalışırız. Şampuanlar, bakım kremleri, bitkisel özlü yağlar derken saçlarımıza birden çok bakım ürünü uygularız. Bu kadar fazla bakım ürünleri harcadığımız saçlarımız isteğimiz dışında olmayı tercih eder. Birçoğumuz saç bakımından çoğu zaman aldığımız olumsuz sonuçlardan dolayı saç bakımını bırakmış hale gelmiştir. Bu gibi vazgeçişlerden dolayı saçlarımız yıprandıkça yıpranmaya devam etmiştir. İşte böyle bir anda saçlarımız ihtiyaç duyduğu en önemli bakım sadece doğal içeriklerle üretilen bakım maskeleridir. Bu yazımızda sizler için saçlarımızın ihtiyaç duyduğu bakımı sağlayacak, doğal ve yapımı bizzat size ait olacak olan aloe vera içerikli bakım maskelerinden bahsedeceğiz.

Aloe Vera Nedir?

Aloe vera bitkisinin adını duymayan, evinde ev bitkisi olarak yetiştirmeyen kalmadı diye tahmin ediyoruz. Birçoğumuz aloe vera bitkisini bakım malzemelerinin içerisinde görmüşüzdür fakat aloe vera bitkisinin nereden geldiğini, içinde bulunan bileşenleri, yararlarının yanında zararları var mı bilmiyoruz. İşte şimdi aloe vera bitkisini öğrenme vakti!

Aloe vera bitkisi, ülkemizde “tıbbi sarısabır” olarak da bilinir. Aloe vera bitkisinin, ana vatanı Afrika olarak bilinmektedir. Aloe vera bitkisinin içinde bulunan jelimsi yapı aminoasit, mineral ve vitamin bakımından son derece zengindir. Aloe vera bitkisinin içinde bulunan jelimsi yapının içeriğinde B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri başta olmak üzere 12 çeşit vitamin bulunmaktadır. Bu jelimsi yapıya da aloe vera alametifarikası denir.

Aloe vera bitkisi, en az 6.000 yıldır iyileştirici özellikleriyle bilinmektedir. Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi’ne (NCCIH) göre ilk günlerde bitki bir “ölümsüzlük bitkisi” olarak biliniyordu ve Mısır firavunlarına cenaze hediyesi olarak sunuldu. Yapılan araştırmalar sonucunda, birçok coğrafi bölgeden gelen grupların, Kızılderililer, Çinliler, Meksikalılar ve Kuzey Amerikalılar da dahil olmak üzere aloe vera bitkisini kullandığını göstermektedir.

İnsanlar aloe vera bitkisinin sağlık açısından iyileştirici ve birçok faydalarının olduğunu uzun zaman öncesinden beri bilmektedir. Yıllar içinde aloe vera bitkisi, “yanık bitki”, “çöl zambağı” ve “fil safrası” olarak da bilinmektedir Aloe vera bitkisini eski zaman insanları o dönemlerde yaşarken yaraları, saç dökülmesini, hemoroidleri ve sindirim sorunlarını tedavi ettiği için kullandılar.

Bugünlerde ise aloe vera bitkisinin arkasında milyonlarca endüstri şirketleri vardır. Meyve suları, nemlendirici kremler, sabunlar, tıraş kremleri, şampuanlar, saç kremleri, saç bakım maskeleri ve güneş losyonları gibi kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır.

aloe vera nedir?
aloe vera nedir?

Aloe Vera Bitkisi ile Saçlarınıza Canlılık Katacak Maske Tarifleri

Aloe vera bitkisinin insan sağlığı ve saçlar üzerindeki etkileri hakkındaki bilgilerinizi de tazelediğinize göre sıra evde hazırlayabileceğiniz saç maskelerine geldi. Aloe vera bitkisi ile evde hazırlayabileceğiniz 5 efsane saç maskesi tarifi!

1. Aloe Vera Jel ve Badem Yağı ile Saç Maskesi Tarifi

Aloe vera bitkisinin yapısında bulunan dillere destan olan o meşhur jel ile badem yağının kayda değer bir karışımdır. Bu karışım sonucunda, saç foliküllerini güçlendirdiği, sert ve kuru saç yapısına nem sağlayarak canlılık ve dolgunluk katmıştır.

Aloe Vera Jel ve Badem Yağı ile Saç Maskesinin Hazırlanışı

İlk olarak bir yemek kaşığı kadar aloe vera jeli ile badem yağını bir kaseye koyunuz. Kasede bulunan aloe vera jel ve badem yağını homojen bir kıvam alıncaya kadar karıştırınız. Karıştırmanız sonucu oluşan saç bakım maskesini saç derisine doğru sürün ve parmak uçlarıyla masaj yaparak iyice yediriniz. Saç diplerine uyguladığınız saç maskesini bir gece boyunca öylece bırakınız. Ertesi gün saç maskesini ılık su ve normal şampuanla yıkayınız.

İlginizi Çekebilir: Aloe Vera Nedir? Faydaları Nelerdir?

2. Aloe Vera Jel ve Yumurta Akı ile Saç Maskesi Tarifi

Yumurta akının içeriğinde bulunan güçlü proteinler ile birlikte aloe vera jelinin içeriğinde bulunan vitaminler birleşmesi sonucunda saçın dokusunu etkili bir şekilde yumuşatır ve ona hidrasyon sağlar.

Aloe Vera Jel ve Yumurta Akı ile Saç Maskesinin Hazırlanışı

Bir Yumurta akını bir kaseye koyunuz ve üzerine iki çorba kaşığı kadar aloe vera jeli ekleyiniz. Kaseye koyduğunuz aloe vera jel ile yumurta akını homojen bir kıvam alıncaya kadar karıştırınız. Elde ettiğiniz saç bakım maskesini saç derisine doğru sürün ve parmak uçlarıyla masaj yaparak iyice yediriniz. İyice yedirdiğiniz saç bakım kremini saçınızda 40-45 dakika kadar bekletiniz ve daha sonra yıkayınız.

aloe vera bitkisi ile saçlarınıza canlılık katacak maske tarifleri
aloe vera bitkisi ile saçlarınıza canlılık katacak maske tarifleri

3. Aloe Vera Jel ve Yoğurt ile Saç Maskesi Tarifi

Aloe vera jel ve yoğurt birleşimi sonucunda, yoğurdun içeriğinde bulunan yüksek oranda laktik asit içeriği yardımıyla saçınızın köklerini güçlendirir ve kuru, pürüzlü saçları tedavi eder.

Aloe Vera Jel ve Yoğurt ile Saç Maskesinin Hazırlanışı

İki yemek kaşığı kadar aloe vera jel ile bir çorba kaşığı kadar taze yoğurdu bir kaseye koyunuz. Koyduğunuz aloe vera jel ile yoğurdu homojen bir kıvam alıncaya kadar iyice karıştırınız. Elde ettiğiniz saç bakım maskesini saç derinize ve saça masaj yaparak iyice yediriniz. Saç bonesi ile maskenin saçınızda bir saat kadar kalmasını sağlayınız ve daha sonra saçınızı ılık su ve şampuan ile yıkayınız.

4. Aloe Vera Jel ve Bal ile Saç Maskesi Tarifi

Aloe vera jeli ve balın karışımı sadece kuru saçı nemlendirmek ile kalmaz aynı zamanda hasarı onarabilir ve saç tellerinin incelmesini önleyebilir.

Aloe Vera Jel ve Bal ile Saç Maskesinin Hazırlanışı

Bir kaseye iki yemek kaşığı kadar aloe vera jelini ve bir tatlı kaşığı kadar organik balı koyunuz. Daha sağlıklı bir saça sahip olmak için organik bal seçmenizde yarar var. Kaseye koyduğunuz aloe vera ile balı homojen bir kıvam alıncaya kadar iyice karıştırın. Elde ettiğiniz saç bakım maskesini saç derisine ve saç köklerine kadar parmak uçlarıyla masaj yaparak uygulayınız. Saç bonesi ile maskenin saçınızda yarım saat kadar kalmasını sağlayınız ve daha sonra ılık su ve şampuan ile yıkayınız.

5. Aloe Vera Jel ve Süt ile Saç Maskesi Tarifi

Süt, yüksek protein içeriği sayesinde vücuda olduğu kadar saça da bir hayli faydalı bir içecektir. Saçların güçlü bir şekilde uzamasına yardımcı olmaktadır. Sodyum, kalsiyum, potasyum ve B12 vitaminleri yönünden de zengin olan süt, saçları dış etmenlerden korur ve güçlendirir. Ayrıca saçlara ihtiyacı olan nemi ve yumuşaklığı sağlamaktadır. Süt, çok kuru ve yıpranmış saçların onarımında bir hayli güçlü bileşenlere sahiptir. Sütün saç için önemli olan bileşenleri ile aloe veranın vitaminleri birleştiğinde saça nem kazandıran, yumuşak ve yönetilebilir hale getiren başka bir kombinasyon oluşturur. Ayrıca, bu saç maskesi saç tellerini güçlendirerek ve kırılmayı da önlemektedir.

Aloe Vera Jel ve Süt ile Saç Maskesinin Hazırlanışı

Bir kasenin içine iki yemek kaşığı kadar aloe vera jelini koyunuz. Aloe vera jelinin üzerine bir çorba kaşığı kadar süt koyunuz. Kaseye koyduğunuz aloe vera ve sütü homojen bir kıvam alıncaya kadar güzelce karıştırınız. Elde ettiğiniz saç bakım maskesini saç derisine parmak uçlarıyla masaj yaparak uygulayınız. Saç bonesi yardımıyla maskenin saçınızda 20-25 dakika kadar kalmasını sağlayınız ve daha sonra ılık su ve şampuan ile yıkayınız.

İnsanlar Ne Tür Aloe Vera Bitkisi Kullanıyor?

Aloe vera bitkisinin tıbbi açıdan faydalı iki kısmı vardır. İlk olarak, yapraklar şeffaf bir jel ile doldurulur. Bu jel aloe vera bitkisinden elde edilir ve genellikle saç bakımında, ciltte yanıkları ve çeşitli cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır. Aloe vera bitkisinin jeli ayrıca ağızdan alınacak sıvı veya kapsül formunda da pazarlanmaktadır.

Aloe vera bitkisinin ürettiği ikinci maddeye aloe lateks denir. Bu, bitki yaprağının dış yüzeyinin hemen altında bulunan sarı hamurdur. Aloe lateksinin müshil özelliklere sahip olmasından dolayı genellikle kabızlığı gibi şikayetlerin tedavisinde kullanılır ve ağız yoluyla kullanımı bulunmaktadır.

Aloe Vera Bitkisinin Faydaları Var Mıdır, Varsa Nelerdir?

Aloe vera bitkisinin insan sağlığına yardımcı olduğu söylenen birçok araştırma sonuçları vardır fakat tüm sağlık sorunlarını tedavi edebileceğini kanıtlamak için yeterli kanıt bulunmamaktadır. Aloe vera bitkisinin aşağıdaki maddeler de dahil olmak üzere çok sayıda ve çeşitte insan sağlığına yararları vardır.

1. Aloe Vera Bitkisinin Sindirim Sistemine Yararları

Aloe vera bitkisinin yaprağının dış yüzeyinde bulunan sarı hamur kıvamındaki aloe lateksi, Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü’ne (NIEHS) göre aloe vera bitkisinin müshil özelliklerini veren ve kabızlığı giderebilen bir antrakinon olan aloin bileşenini içermektedir. Sağlık problemlerinden biri olan kabızlık, birinci basamak hastalarında yaygın olarak görülen bir semptomdur ve ayrıca iltihaplı bağırsak sendromu gibi kronik sindirim koşullarıyla da ortaya çıkar.

2. Aloe Vera Bitkisinin Sedef hastalığı ve Akne Gibi Cilt Rahatsızlıklarına Yararları

Aloe vera bitkisinin kremleri, cilt üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Aloe vera bitkisi, yapılan araştırmalar ile ciltte meydana gelen kaşıntı ve iltihabı azaltmaya da yardımcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

3. Aloe Vera Bitkisinin Güneş Yanığı Üzerindeki Etkisi

Bazı insanlar güneş yanığını iyileştirmek için aloe vera bitkisine güvenirler. Aloe vera jelinin serinletici etkisi ile yazın cildinizde oluşan güneş yanığını etkisiz hale getirebilirsiniz. Cilt Kanseri Vakfı’na göre aloe vera bitkisi, hafif güneş yanıklarını yatıştırmak için güvenilir bir tedavi yoludur. Ancak cilt iyileşmesini hızlandırabileceği iddiasını destekleyen araştırmalar hala eksiktir.

Geçmişte yapılan bilim insanları tarafından yapılan küçük bir çalışma sonucunda, laboratuvar kaynaklı güneş yanığından sonra tropikal olarak uygulanan aloe vera bitkisinin plaseboya kıyasla kızarıklığı azaltmada bir etkisi olmadığı bulundu.

3. aloe vera bitkisinin güneş yanığı üzerindeki etkisi
aloe vera bitkisinin güneş yanığı üzerindeki etkisi

4. Aloe Vera Bitkisinin Yaralar Üzerindeki Etkisi

Aloe vera güneş yanıklarının tedavisinde etkili olmasa da, birinci veya ikinci derece yanıklardan sonra biraz rahatlama sağlayabilir. 371 güneş yanığı hastasından oluşan dört kontrollü klinik çalışmanın gözden geçirilmesinde, araştırmacılar, yanıklarına aloe vera uygulayan hastaların iyileşme sürelerinin kontrol grubuna göre yaklaşık dokuz gün daha kısa olduğunu buldular.

5. Aloe Vera Bitkisinin Mide Ekşimesine Sağladığı Yararlar

Aralık 2015’te Geleneksel Çin Tıbbı Dergisi’nde yayınlanan bir pilot denemede, araştırmacılar, bir şurupta ki standart bir aloe vera özütünün, mide ekşimesi, geğirme ve kusma dahil olmak üzere reflü hastalığının birkaç semptomunu dört günden fazla azaltmaya yardımcı olduğunu buldular. Aloe vera bitkisi, geçmiş araştırma notlarında olduğu gibi, bazı hayvanlarda ve iltihaplı bağırsak hastalığında hastalarda incelenen antioksidan ve anti-ülser özelliklerinin yanı sıra anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

6. Aloe Vera Bitkisinin Düşük Kan Şekeri Üzerindeki Etkisi

Geçmişte yapılan bir klinik araştırma sonucunda, iki hafta boyunca her gün iki yemek kaşığı aloe vera suyu içmenin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğu bilgisine ulaşıldı. Çalışmaya katılan bireylerin trigliserit seviyelerinde de iyileşme meydana geldi. Trigliserit seviyelerinde meydana gelen iyileşme, diyabetli bireyler için ek fayda sağlayabilir.

7. Aloe Vera Bitkisinin Saçlara Yararları

Aloe vera bitkisi, içeriğinde bulundurduğu jel ile saçlarınızda canlılığa sebep olur. Yıpranan saçlarınızı ve saç uçlarınıza canlılık ve parlaklık katarak olduğundan daha sağlıklı ve bakımlı görünmesine yardımcı olur. Aloe vera bitkisinin saç diplerine uygulandığında kepek sorunu üzerinde de yoğunlaştığı bilinmektedir.

7. aloe vera bitkisinin saçlara sağladığı yararlar
aloe vera bitkisinin saçlara sağladığı yararlar

Aloe Vera Bitkisinin İnsan Sağlığına Zararları Var Mıdır, Varsa Nelerdir?

Aloe vera bitkisinin insan vücuduna birçok yararlarının yanında zararları da bulunmaktadır. Her besinde veya bakım ürünlerinde olduğu gibi aloe vera bitkisinin de aşırı kullanımında vücuda olur olmadık zararlarını da beraberinde getirmektedir. Aloe vera bitkisinin olur olmadık zararlarına maruz kalmamak için aşağıda yer alan maddeleri özenli bir şekilde okuyunuz.

1. Aloe Vera Bitkisini Kullanırken Doz Aşımına Dikkat Ediniz

  • Aloe vera bitkisinin önerilen günlük dozdan daha fazla kullanılması durumunda ishal, idrar ve dışkıda kan, kilo kaybı, kas güçsüzlüğü, düşük potasyum, kalp sorunları gibi sorunlar meydana gelmektedir.
  • Aloe vera bitkisinin önerilen günlük dozdan yüksek dozda kullanımı vücut esansiyel elektrolit kaybına yol açabilmektedir.
  • Özellikle diyabet hastalarının, böbrek problemleri olanların, chron ve ülseratif kolit hastalarının, hamile ve emziren kadınların ve çocukların aloe vera bitkisini kullanmadan önce mutlaka ama mutlaka doktora danışmaları önerilmektedir.

2. Aloe Vera Bitkisi Alerjik Reaksiyonlara Neden Olabilir

  • Aloe vera bitkisinin kullanımı bazı hassas bünyelerde alerjik sorunlara da neden olabilmektedir. Bu durum hem bölgesel hem de dahili kullanım sonucunda görülebilmektedir.
  • Aloe vera bitkisinin kullanımı sonrasında herhangi bir alerjik reaksiyon veya yan etki ile karşılaşırsanız kullanıma mutlaka son vermelisiniz. Alerjik reaksiyonun yanında ekstra bir durumla karşılaşırsanız bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.

3. Aloe Vera Bitkisini Yaşlıların Kullanımına Uygun Değildir

  • Aloe vera bitkisinin laksatif etkisi kanda elektrolit dengesizliklerine sebep olabilmektedir. Bu durum düzensiz kalp atışlarına ve halsizliğe neden olmaktadır.
  • Uzmanlar bu durumlar sonucunda oluşan nedenlerden dolayı yaşlıların aloe vera bitkisini kullanmasına izin vermemektedir.

İlginizi Çekebilir: 90’ların Modası Meçli Saç Geri Döndü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu