En sevdiğiniz tişört yağ lekesi mi oldu? Üzülmenize gerek yok, çünkü pratik çözümler sayesinde tişörtünüzü tekrar kullanmaya devam edebileceksiniz. Özellikle beyaz tişörtler için yağ lekesi çıkarmak zor olsa da imkansız değildir. Yazımızın devamında yağ lekelerinden nasıl kurtulacağınızı öğrenebilirsiniz.
Yağ lekesi her zamanın can sıkıcı durumlarından biri olmuştur. Bu nedenle yağ lekesi nasıl çıkar gibi sorular kullanıcılar tarafından sıklıkla aratılmaktadır. Artık en sevdiğiniz kazak ya da mutfak önlüğünü yağ lekesinden ötürü çöpe atmanıza gerek yok, birkaç pratik bilgi ile bu lekelerden kurtulabilirsiniz.
Yağ Lekesi Nasıl Çıkar, Yağ Lekesini Çıkarmak Neden Zordur?
Mutfakta yemek yaparken en zor kısım yağ lekelerinin sağa sola sıçraması diyebiliriz. Cildimize denk gelmesi tam bir felaket olsa da çok sevdiğimiz kıyafetlerimize ya da duvara sıçraması da oldukça can sıkıcıdır. Her lekeyle uğraşmak zordur fakat yağ lekesi ile uğraşmak biraz daha emek gerektirir. Yağ lekelerinin çok zor çıkmasının asıl sebebi ise suda çözünmüyor olmalarıdır. Katı yağ da olsa, sıvı yağ da olsa bu durum değişmez.
Yağ Lekelerini Çıkartmak İçin Püf Noktalar
Yağ lekesi çıkarmanın biraz zahmetli olduğunu söylemiştik. Çiçek yağı, zeytinyağı ya da katı yağ fark etmeden püf noktalara dikkat ederek yağ lekesinden kurtulabilirsiniz. İşte yağ lekesi çıkarmanın püf noktaları;
- Yağ lekesinin çıkarmanın en püf noktası dökülür dökülmez müdahale etmektir. Kumaşa derinden nüfus eden yağ lekelerine derhal işlem yapmak gerekir.
- Sıcak su, yağ lekesinin daha da yayılmasını önler. Bu nedenle yağ lekesi ile karşılaşırsanız soğuk sudan kesinlikle kaçınmalısınız.
- Bulaşık deterjanı da çok iyi bir leke çıkarıcıdır. Ancak bulaşık deterjanı kesinlikle limonlu olmamalıdır. Aksi taktirde kumaşın rengi solabilir.
- Doğal yöntemler ile yağ lekesini çıkardıktan sonra eğer makinada yıkanabilir bir ürünse, yağ lekesine maruz kalan eşyayı çamaşır makinasında yıkayabilirsiniz.
Doğal Yöntemler ile Yağ Lekesi Çıkarma
Doğal yöntemler ile yağ lekesinden kurtulma imkanı vardır. Her biri oldukça çeşitlidir, evinizde bulunan genel temizlik malzemeleri ile yağ lekesinden kurtulabilirsiniz. Aşağıda doğal yöntemlerle yağ lekesinden kurtulma yollarını başlıklar halinde inceleyebilirsiniz.
Bulaşık Deterjanı ile Yağ Lekesi Çıkarma
Bulaşık deterjanı kullanarak giysi, mobilya ve kumaşlarda meydana gelen yağ lekelerinden kolayca kurtulabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek detay yağ lekesine deterjanı dökmeden önce un, pudra, nişasta ya da tuz ile yağın fazla kısmını almanızdır. Bu şekilde fazlalığı aldıktan sonra bulaşık deterjanından bir miktar alıp köpürtün ve bu köpükle lekeli yeri iyice ovalayın.
Tuz ile Yağ Lekesi Çıkarma
Pratik olarak yağ lekesi çıkarma konusunda akla ilk gelen fikirlerden biri tuz kullanmaktır. Bildiğimiz sofra tuzu ile yağ lekelerinden kurtulabilirsiniz. Herhangi bir yere yağ sıçradığında üstüne bir miktar tuz boşaltın ve tuzun yağ lekesini çekmesini bekleyin. Mermerler dahil olmak üzere kumaş, mobilya, kıyafet ya da sandalye gibi yüzeylerde tuz ile yağ lekesini çıkarabilirsiniz.
Tebeşir Tozu ile Yağ Lekesi Çıkarma
Tebeşir tozu ile yağ lekesi çıkarma çok bilinen bir yöntem değildir. Tebeşir tozu ile cam yüzeyler dahil olmak üzere birçok kumaş yüzeyinden yağ lekesini çıkarabilirsiniz. Yağ lekesi oluşan yüzeyin üstüne bir miktar tebeşir tozu serperek lekeden kurtulabilirsiniz. Cam yüzeylere sıçrayan yağ lekeleri için ise bir su içerisine tebeşir tozu katarak cam yüzeyi silebilirsiniz.
Karbonat ile Yağ Lekesi Çıkarma
Karbonat, pek çok lekeyi çıkarma konusunda başarılı olduğu gibi yağ lekesini çıkartma aşamasında da gücünü gösterir. Yağ lekesinin bulunduğu yüzeye bir miktar karbonat sepeleyerek lekeden kısa sürede kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda aygazlarda oluşan yağ lekelerinden kurtulmak için bir miktar karbonat ve sirkeyi karıştırarak yüzeyi silebilirsiniz. İngiliz karbonatının da sağladığı faydaları İlaçsız Yaşıyoruz bağlantısından bulabilirsiniz.
Nişasta ile Yağ Lekesi Çıkarma
Pek çok lekede etkisini gösteren nişasta, yağ lekesini çıkarmada da etkilidir. Pamuklu kumaşlarda oluşan yağ lekelerinden nişasta yardımıyla kurtulabilirsiniz. Yağlı yüzeye bir miktar nişasta dökerek nemli bezle tampon yapabilirsiniz.
Kurumuş İnatçı Yağ Lekesini Benzin ile Çıkarma
Benzin ile yağ lekesi giderme, kulağa tuhaf gelse de kurumuş yağ lekeleri için oldukça etkilidir. Koltuk ve halı yüzeylerinde yer alan yağ lekeleri için beyaz bir bezin üstüne bir miktar benzin dökerek ovalayabilirsiniz. Anında lekenin gideceğini görebilirsiniz.
Amonyak ile Yanmış Yağ Lekesi Çıkarma
Amonyak ile yanmış yağ lekesi çıkarma, kalıplaşmış lekeler için oldukça idealdir. Bunun için fırın ve ocak en sık karşılaşılan ürünlerdir. Bir miktar amonyağı yüzeye dökerek birkaç saat bekletmeniz gerekecektir. Sonrasında alanı durulayarak yanmış yağ lekesinden kurtulabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Argan Yağı Nedir? Argan Yağının Mucizevi Faydaları Nelerdir?