Gündem

İsçi ve Emekçinin Bayramı 1 Mayıs Nedir? Neden Bu Tarihte Kutlanıyor?

İşçi ve Emekçinin Bayramı bugün. Üretimden gelen gücün emeğin günüdür 1 Mayıs. Peki neden bu meydanlarda insanlar? Niçin mücadele ediyorlar? Neden bu tarihte kutlanıyor?

1 mayıs i̇şçi bayramı

Canlarıyla haksızlığa karşı gelen tüm canların, emekçilerin işçilerin bayramı kutlu olsun! İşte gerçekleriyle İşçi Bayramı…

1 Mayıs Nedir?

1 mayıs i̇şçi bayramı

Her 1 Mayıs emekçilerin haklarını, taleplerini duyurduğu, geçmişteki kazanımlar adına saygısını sunduğu, gelecekteki beklentilerini dile getirdiği gündür.

Bugün yıllık izin kullanılabiliyorsak, sağlık sigortamız, emeklilik hakkımız varsa, patronlar kolayca birini işten çıkaramıyorsa, hamile kadınlar direkt kapının önüne koyulmuyor, doğum izni alabiliyorsa bazı insanlar yıllarca mücadele ettiği içindir.

İşçi Bayramı Neden 1 Mayıs’ta Kutlanıyor?

1 mayıs i̇şçi bayramı

İlk kez emekçiler, 8 saatlik iş günü için 1856 yılında Avustralya Melbourne Kenti’nde, Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar yürüyüş düzenlediler.

1880’li yıllar… Amerika’da sanayi üretimi hızla artıyor. Chicago’daki fabrikalarda günde 16 saate kadar güvensiz koşullarda çalıştırılan binlerce işçinin ücretleri de sürekli düşürülüyor.

Aralarında bu düzenden şikayetçi olanlar sendikalaşmaya çalışırlar. Patronlar ise sendikalaşma hareketini durdurmak için ellerinden ne gelirse yaparlar. Sendikaya giren işçiler kara listeye alınır ve işten kovulur.

İşçi Sendikaları Federasyonu 1884 yılında 2 sene sonrası için bir karar alır.

“1 Mayıs 1886’da günde 8 saat çalışmak bir standart olarak kabul edilmek zorunda!”

Patronlar bu istekle dalga geçer. Ve o gün gelir… 1 Mayıs 1886.

1 mayıs i̇şçi bayramı

40 binden fazla işçi 8 saatlik iş pankartlarıyla greve gider. Bu grevden hiç hoşlanmayan patronlar, sokak çeteleriyle anlaşır. Bu çeteler haklarına savunan işçilere saldırır. Polis bu çatışmada işçiler üzerine ateş açar ve 4 işçi hayatını kaybeder. Bu saldırı mücadele ateşini söndürmez. İşçilerin haklarını almadan pes etmeye niyetleri yoktur. Barışçıl protestolar devam eder. Bazı eyaletlerde 8 saat çalışma hakkı kazanılır. Tam ilk kazanım elde edilmişken Haymarket Meydanı’ndaki mitingde bomba patlar. Bu patlamada içlerinde polislerin de olduğu 11 kişi hayatını kaybeder. Bu olay haklarını kazanmaya çalışan işçilere yeni darbedir. Haymarket Olayı ile ilgili daha fazla detaya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Olayları büyüttükleri gerekçesiyle grevi örgütleyen 8 kişi mahkemeye çıkarılır.

1 mayıs i̇şçi bayramı

Albert Persons adındaki işçi önderine eğer özür dilerse affedileceği söylenir. Albert mahkemenin karşısında tarihe geçen şu sözleri söyler:

“Bütün dünya biliyor suçsuz olduğumu.

Eğer asılırsam cani olduğumdan değil,

Emekçi olduğumdan asılacağım.”

Albert ve 4 işçi suçsuz olduğu halde idam edilir. İşçi önderlerinin cenaze törenine yüz binler katılır. En sonunda 1 Mayıs İşçi ve Emekçinin Birlik Beraberlik Bayramı olarak kutlanmasında karar kılınır.

Bugün çoğumuzun sahip olduğu 8 saatlik çalışma hakkını işçiler canlarıyla ödemiştir!

Türkiye’de 1 Mayıs Neden Taksim’de Kutlanmak İsteniyor?

Türkiye’de 2013 yılında Taksim’deki inşaat çalışmaları nedeniyle eylemlere izin verilmedi. O günden beri Taksim meydanı 1 Mayıs’a kapalı. Yıllardır hep aynı manzara. Taksim’e girmeye çalışan insanlar ve onlara biber gazıyla müdahale eden polisler. Peki 1 Mayıs neden Taksim’de kutlanmak isteniyor?

Tarih 1 Mayıs 1977… 500 bin emekçi, Taksim Meydanı’nda haklarını savunmak ve haksızlığa sessiz kalmamak için toplanır. Halaylar çekilir, türküler söylenir. DİSK Başkanı Kemal Türkler konuşmasını bitirdikten sonra 3 el silah sesi duyulur. Ve sonra her yerden mermiler yağmaya başlar. İnsanlar canını kurtarmak için kaçışır ve bazıları polis panzerlerinin altında can verir. Tek kaçış Kazancı Yokuşu’ndadır. Bir kamyonet ise giriş çıkışı engellemektedir… İnsanlar kamyonun üzerinden atlayıp canını kurtarmaya çalışırken orda duran beyaz renkli Renault otomobilden onlara ateş açılır. En az 34 kişi hayatını kaybeder.

Bu olayın failleri yakalanamaz. Kanlı 1 Mayıs olarak tarihe geçer. Taksim’de kutlanmak istemesinin sebebi işte bu yüzdendir.

EYT Nedir? Kimleri Kapsıyor? Yazımız da ilginizi çekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu