Teknoloji

Bilgisayar Dünyası Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Bilgisayarlar bugün neredeyse herkesin birtakım işlerini hallettiği ve internet dünyasında gezinmek için kullandığı araçlardır. Artık herkesin evinde ve işyerinde bulunan bu araçlar bilgi haznemize bilgisayar ve internetle ilgili bilgileri de eklemiştir. Değişen dünyamıza okullarda da seçmeli veya zorunlu derslerde bilgisayar ve internet ile ilgili bilgiler öğretilmektedir. Biz de bu yazımızda bilgisayar dünyası ile ilgili hepinizin bilmesi gerektiği temel 10 tane bilgiyi listeledik.

İlginizi Çekebilir: Monitör Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar Dünyası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Eğer siz de sık sık bilgisayar kullanıyorsanız size hizmet eden bu cihaz hakkında bazı temel bilgileri bilmelisiniz demektir.

1. bilgisayar i̇şlem elemanları
1. bilgisayar i̇şlem elemanları

1. Bilgisayar İşlem Elemanları

Bir bilgisayarın çalışabilmesi ve işlem yapabilmesi için bazı parçalara ihtiyacı vardır. Bilgisayarınızın bu temel parçalarını bilmek bazı sorunların nereden kaynaklandığını anlamanıza yardımcı olur. Ayrıca bu parçaları iyi bildiğinizde bilgisayarınızı daha verimli kullanabilirsiniz. Bu parçalar:

  1. Anakart,
  2. Ekran Kartı,
  3. Hard Disk,
  4. CPU,
  5. RAM,
  6. ROM’dur.
2. depolama birimleri
2. depolama birimleri

2. Depolama Birimleri

Bilgisayarınızdaki verilerinizi bir yerde depolamak istiyorsanız amacınıza en uygun olanı seçmek için bu depolama birimlerini bilmelisiniz.

  • Sabit Disk (Hard Disk),
  • Flash Bellek,
  • CD ve DVD’ler.

İlerleyen teknolojilerle birlikte artık internette veri depolamak da mümkündür. Online depolama sistemleri istediğiniz cihazdan kolayca erişim imkanı sunmaktadır.

3. antivirüs programları ve virüsler
3. antivirüs programları ve virüsler

3. Antivirüs Programları Ve Virüsler

Bilgisayar kullanmanın ve internette gezinmenin getirdiği problemlerden biri de güvenlik açıklarıdır. Bu güvenlik açıklarından korunmak için bilgisayarlarda antivirüs programları kullanılmaktadır. Bu virüsler bilgisayarınıza giren yabancı yazılımları tespit etmektedir.

Verilerinizin güvenliği için virüslerin size nasıl erişeceğini de bilmeniz gerekir. Virüsler güvenli olmayan internet siteleri, güvenli olmayan indirmeler veya yabancı mailler yoluyla size ulaşabilirler. Bu nedenle SSL sertifikası olmayan sitelere girmemeli ve internet üzerinden yaptığınız indirmelere dikkat etmelisiniz. Ayrıca kimden geldiğini bilmediğiniz mailleri açmamalısınız.

4. microsoft office programları
4. microsoft office programları

4. Microsoft Office Programları

Microsoft Office programları kısaca MS programları bilgisayar deneyimini maksimum verime ulaştıran programlardır. Bu programlar ile amacınıza uygun dosyalamaları kolayca yapabilirsiniz. Özellikle MS Excel ve MS Word programları bilgisayarlarda en çok kullanılan programlardır. Eğer tablolama yapıyorsanız MS Excel ve belge hazırlıyorsanız MS Word programlarını kullanmak işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

Bunun yanında eğer bir sunum yapmanız gerekiyorsa profesyonel bir sunum dosyası hazırlamanız gerekiyor demektir. Artık okullarda ve ofislerde sunumlar dijital belgelerle yapılmaktadır. MS PowerPoint programı ile yapacağınız bir sunumu kolayca projeksiyon makinesi ile yansıtabilir ve çok daha verimli bir sunum yapabilirsiniz.

5. e-mail
5. e-mail

5. E-Mail

Bilgisayar kullanıyorsanız artık sizin de dijital bir posta adresiniz olmalıdır. Bu posta adresleri yani mail adresleri internet üzerinden profesyonel olarak haberleşme araçlarıdır. Bu adreslerde bir @ işareti kullanılır ve bu mail adresleri aynı posta adresleri işlevi görür. Profesyonel dünyada hızlıca haberleşmek istiyorsanız kesinlikle bir mail adresi edinmelisiniz.

6. klavyeler
6. klavyeler

6. Klavyeler

Bilgisayarı yazı yazmak için kullanıyorsanız klavye sizin için çok önemli demektir. Farklı diller için tasarlanmış bilgisayar klavyeleri bulunmaktadır. Türkçe için tasarlanan klavyelerden biri de F klavyedir. Klavye isimleri üzerindeki ilk harf tuşundan almaktadır. F klavyede de ilk harf tuşu F harfidir. Peki bu klavyeler neye göre tasarlanır?

Klavyenin en hızlı kullanımı on parmak klavyedir. Ellerinizi klavye üzerinde on parmak kullanımına uygun yerleştirdiğinizde parmaklarınızın konumuna göre belirli tuşlar yerleştirilmiştir. Bu yerleştirmeler dildeki harflerin kullanım oranına göre yapılmaktadır. Yani bilgisayarı Türkçe yazı yazmak için kullanıyorsanız F klavye sizin daha hızlı yazmanıza katkıda bulunabilir.

7. sadece okunabilir cd ve dvd
7. sadece okunabilir cd ve dvd

7. Sadece Okunabilir CD Ve DVD

Eğer depolama aygıtı olarak CD veya DVD kullanacaksanız bu depolama araçlarının bazı çeşitlerinin olduğunu bilmelisiniz. Bunlar:

  • CD-R
  • CD-RW
  • DVD-R
  • DVD-RW

Bu depolama araçlarının farkı tekrar yazılabilir olup olmamalarından gelmektedir. Eğer depolama araçları üzerinde sadece “R” yazıyorsa bu araçlar sadece okunabilir demektir. Bu araçlara bir kez veri yüklediğinizde tekrar bir ekleme veya çıkarma yapamazsınız. Ancak RW yazan araçlarda durum farklıdır. Bu CD veya DVD’lerin içindeki bilgiler tekrar tekrar düzenlenebilir.

8. yazıcı ve tarayıcılar
8. yazıcı ve tarayıcılar

8. Yazıcı Ve Tarayıcılar

Bilgisayarınız sadece dijital dünyadan ibaret değildir. Bilgisayar içerisindeki bilgileri bir kağıda basmak veya kağıttaki bilgileri bilgisayara aktarmak için yazıcı ve tarayıcıları kullanabilirsiniz. Üstelik yeni dönem yazıcılarda tarayıcı özelliği de bulunabiliyor. Böylece iki makine yerine tek aygıt kullanarak bilgisayarınızı dış dünyaya bağlayabilirsiniz.

9. i̇nternet bankacılığı ve resmi i̇şlemler
9. i̇nternet bankacılığı ve resmi i̇şlemler

9. İnternet Bankacılığı Ve Resmi İşlemler

Bilgisayar ve internet üzerinden pek çok işlem yapılabilmektedir. Ülkemizde de hizmette olan E-Devlet sistemi ile birçok resmi belge hiçbir kuruma gitmeden internet üzerinden ulaşılmakta ve kağıda dökülebilmektedir. İnternet üzerinden yapılabilecek diğer işlemler de banka işlemleridir. Bugün internet bankacılığı ile her türlü para transferi ve ödeme işlemi gerçekleştirilebiliyor.

10. bilgisayar temizliği ve bakımı 
10. bilgisayar temizliği ve bakımı

10. Bilgisayar Temizliği Ve Bakımı

Bilgisayarınızın uzun süre kullanılmasını istiyorsanız düzenli olarak temizliğini yapmalısınız. Ancak bilgisayar parçaları hakkında pek bilginiz yonsa laptopunuzu veya bilgisayar kasanızı açmamalısınız. Ayrıca bilgisayar temizliğinde kesinlikle vakumlu veya üflemeli aletler kullanmamalısınız. Bu aletler bilgisayarınızın içindeki küçük parçaların yerinden oynamasına sebep olabilir. Bilgisayarınızın içine toz girmesini önlemek için düzenli olarak toz almanız gerekir. Bilgisayarınızın çevresindeki tozları düzenli olarak aldığınızda içinde toz birikmesini de engellemiş olursunuz.

Hemen Öğren: Bilgisayar Nasıl Toplanır? Bilgisayar Toplanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu