BilgiGüzellikSağlık

Kabak Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar?

Kabak çekirdeği yağı nedir? Kabak çekirdeği yağı faydaları nelerdir? Kabak çekirdeği yağı besin değerleri nelerdir? Kabak çekirdeği yağı zararları nelerdir? Kabak çekirdeği yağı nasıl kullanılır? Kabak çekirdeği yağı nereden satın alınır?

Kabak Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar? Pepita yağı olarak da adlandırılan kabak çekirdeği yağı, kabak tohumlarının soğuk sıkımı sonucu elde edilen bir yağdır. Turuncu-kırmızı yağ genellikle bir sağlık takviyesi olarak kullanılır. İnsanlar kabak çekirdeği yağını genellikle saç dökülmesini engellemek, menopoz semptomlarını hafifletmek veya aşırı aktif mesaneyi tedavi etmek için kullanır. Kabak çekirdeği yağı sıvı veya kapsül şeklinde tüketilebilir.

Kabak Çekirdeği Yağı Besin Değerleri Nelerdir?

Bir porsiyon (15 mL) kabak çekirdeği yağı için USDA tarafından sağlanan besin değerleri:

  • Kalori: 130
  • Yağ: 14g
  • Sodyum: 0mg
  • Karbonhidratlar: 0g
  • Elyaf: 0g
  • şekerler: 0g
  • Protein: 0g

Karbonhidrat: Kabak ve kabak çekirdeğinde karbonhidrat olmasına rağmen kabak çekirdeği yağında karbonhidrat yoktur. Tüm yağlar gibi kabak çekirdeği yağının da glisemik indeksi sıfırdır.

Yağlar: Kabak çekirdeği yağındaki yağın çoğu çoklu doymamış yağ, özellikle omega-3 ve omega-6 yağ asitleridir. Araştırmalar, bu esansiyel yağ asitlerinin HDL (iyi) kolesterolü yükseltmeye, HDL’nin LDL kolesterole oranını iyileştirmeye ve kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Beslenme uzmanları, günlük kalorinizin %3-10’unu çoklu doymamış yağlardan almanızı tavsiye eder.

Kabak çekirdeği yağı tükettiğinizde az miktarda tekli doymamış yağ da almış olursunuz. Tekli doymamış yağlar, iyi yağlar olarak kabul edilir çünkü HDL veya “iyi” kolesterol seviyenizi yükseltmeye yardımcı olurlar. Beslenme ve Diyetetik Akademisi uzmanları günlük kalori alımınızın yüzde 15-20’sini tekli doymamış yağlardan almayı tavsiye eder.

Protein: Kabak çekirdeği yağında protein yoktur.

Vitaminler ve mineraller: Kabak beta-karoten, C vitamini ve potasyum içerir ancak kabak çekirdeği yağı vitamin veya mineral içermez.

Kalori: Bir yemek kaşığı kabak çekirdeği yağında yaklaşık 130 kalori vardır.

kabak çekirdeği yağı faydaları nelerdir
kabak çekirdeği yağı faydaları nelerdir

Kabak Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği yağı sindirim sisteminde emilim için kolesterolle rekabet eden bileşikler sağlar. Sonuç olarak, kolesterol emilimi bloke edilir. Bu nedenle bazı insanlar kolesterolü düşürmek ve kalp sağlığını artırmak için kabak çekirdeği yağı tüketmektedir.

Saçları Uzatır

Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ta yayınlanan bir araştırmaya göre 24 hafta boyunca günde 400 mg kabak çekirdeği yağı (kapsül şeklinde) alan erkeklerin saç uzama hızında bir artış oldu. Ayrıca, kabak çekirdeği yağı alan kişilerin saç sayısında %40 artış olurken plasebo alan erkeklerin saç sayısında %10 artış görüldü.

İlginizi Çekebilir: Beyaz Saçlar İçin Ne Yapılabilir?

Yüksek Tansiyona İyi Gelir

Menopoz döneminde olan kadınlar üzerinde yürütülen bir pilot çalışma, kabak çekirdeği yağı tüketen kişilerin HDL (iyi) kolesterolünde artış ve diyastolik kan basıncında düşüş yaşadığını buldu.

Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir

Journal of Medicinal Food’da yayınlanan bir araştırma, kabak çekirdeği yağının kan basıncını düşürme potansiyeline sahip olabileceğini ve kalp hastalığını önlemek için başka faydalar sağlayabileceğini ortaya koydu.

İltihabı Azaltır

Doymuş yağları sağlıklı ve doymamış yağlarla değiştirmek vücuttaki iltihaplanma miktarı üzerinde derin bir etki yaratır. 2015 yılında yapılan bir araştırma, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı ve aterosklerozdan (atardamarların duvarlarında plak birikmesi) muzdarip kişilerin diyetinde kakao yağının kabak çekirdeği yağı ile değiştirilmesinin, bu hastalıkların denekler üzerindeki etkilerini azalttığını buldu.

Kanser Oluşumunu Önler

Kabak çekirdeği, menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri riskini azaltır ve meme kanseri tedavisine yardımcı olur. Ayrıca kabak çekirdeği prostat kanseri hücrelerinin büyümesini de azaltır veya enger. Indian Journal of Biochemistry & Biophysics’te yayınlanan bir araştırmaya göre kabak çekirdeği yağı antioksidan özellikleri sayesinde radyasyon için bir filtre oluşturarak kanser ve romatoid artrit için tedavi yöntemi olan metotreksattan kaynaklanan ince bağırsak hasarını korur.

İlginizi Çekebilir: Türkiye’de Görülen Kanser Türleri

Göz Sağlığını Destekler

Kabak çekirdeği yağı göz sağlığını destekleyen minerallerle doludur. Bu besinlerden biri, gözleri zararlı UV ışınlarından ve mavi ışıktan korumaya yardımcı olabilecek bir karotenoid olan zeaksantindir. Karotenoidler, kabaklara sıcak, turuncu tonlarını veren ve görüşü güçlendirmeye ve korumaya yardımcı olan şeydir.

2014 yılında yapılan bir araştırma, karotenoidlerin vücudun çeşitli koşullara karşı doğal savunmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Kabak çekirdeği yağında bulunan karotenoid zeaksantin güçlü bir antioksidan görevi görür. Özellikle yaşa bağlı gelişen ve sarı nokta hastalığı olarak da bilinen makula dejenerasyonu olan kişilerde göz sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Bu yaygın durum yaşlandıkça görme keskinliğini etkileyerek bulanık görme, loş ışıkta görememe ve hatta kısmi veya tam görme kaybı ile sonuçlanır. Kabak çekirdeği yağı ayrıca göz sağlığı için faydalı mineraller olan E vitamini, C vitamini, çinko içerir.

Yaşlanmayı Geciktirir

Kabak çekirdeği yağında bulunan yağ asitleri, antioksidan özelliklere sahiptir. Topikal olarak uygulandığında cilt iltihabını azaltarak yeni hücrelerin büyümesini teşvik eder. Cilt hücrelerinde enfeksiyonlara ve oksidatif strese karşı koruma sağlar ve yaşa bağlı kırışıklık ve lekelerin görünümünü azaltır. Ayrıca, cilt görünümü ve dokusu üzerinde güçlü etkileri olabilecek zengin bir E vitamini kaynağıdır.

İlginizi Çekebilir: Yaşlılar neden erken uyanırlar?

Kan Dolaşımını İyileştirir

Kabak çekirdeği yağının antikoagülan yapısı vardır. Bu sebeple kan pıhtılaşma riskini azaltır, organların oksijenlenmesini iyileştirerek dolaşımın uyarılmasına yardımcı olur.

Depresyon Belirtilerini Hafifletir

Kabak çekirdeği yağı düzenli tüketildiğinde stres hormonu seviyelerini düşürerek depresyonu hafifletir ve ruh halini iyileştirir. Bunun için kabak çekirdeği yağı tüketilebilir ya da yağ doğrudan şakaklara, boyna veya göğse uygulanabilir.

Hormonları Dengeler

Kabak çekirdeği yağı bileşeni bol miktarda fitoöstrojen ve fitosteroller içerir. Başlıca kolesterol düşürmekle bilinen bu bileşenler ayrıca adet gören veya menopoza giren kadınların semptomlarını azaltır. Şiddetli adet kramplarını azaltmaya ve sıcak basmalarını azaltmaya yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir: Hayıt Tohumu Nedir? Regl Dönemlerinde Hayıt Tohumu Nasıl Kullanılmalı?

Kemik Sağlığını Destekler

Kabak çekirdeği yağında önemli miktarda bulunan Omega-6 yağ asitleri, vitamin ve mineraller kemik sağlığı için vücudun ihtiyaç duyduğu bileşenlerdir. Sağlıklı kemik yapısını destekleyen kabak çekirdeği yağı ayrıca genellikle yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan osteoporozu (kemik erimesi) önler.

Kabak Çekirdeği Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Uygun miktarda veya seyreltilerek kullanılırsa kabak çekirdeği yağı genellikle güvenlidir ve herhangi bir toksisitesi yoktur. Nadir de olsa ortaya çıkabilecek yan etkilerin arasında ise gastrointestinal rahatsızlıklar, cilt iltihabı ve kalp sorunlarını vardır.

Kabak çekirdeği yağı günde iki çay kaşığından (800mg) fazla kullanılmamalıdır, çoğu insan günde 1 çay kaşığı tüketmenin yeterli olduğunu düşünür.

Kabak çekirdeği yağında bulunan antioksidanlar ve çoklu doymamış yağlar kan basıncını düşürür. Yüksek tansiyon hastasıysanız ve bu sebeple hipotansif ilaç alıyorsanız yağ ve ilacın birlikte tüketilmesi tehlikeli derecede düşük kan basıncına neden olabilir.

Kabak çekirdeği yağı kalitesini olumsuz etkileyebilecek sıcaklık ve güneş ışığına karşı oldukça hassastır. Normal raf ömrü 1 yıldan fazla değildir ve bu noktadan sonra kullanıldığında mide rahatsızlığı ve mide-bağırsak sorunlarına neden olabilir.

Kabak Çekirdeği Yağı Nereden Satın Alınır?

İlaçsız Market’in içerisinde A vitamini, B vitamini, E vitamini, omega 3, omega 6, selenyum, çinko bulunan, GMP sertifikalı, vegan, çevre ve hayvan dostu el işçiliğiyle üretilen, gerekli test ve analizlerden geçen, soğuk sıkım Kabak Çekirdeği Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

ilaçsız market kabak çekirdeği yağı
ilaçsız market kabak çekirdeği yağı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu