Cilt Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Cilt Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? Cilt Kanseri Türleri Nedir? Cilt kanseri nedir? Bu kansere neden olan faktörler nelerdir? Sağlık haberleri kategorimizde bu gün sizlere; Kanser türü içinde en yaygın olan kanser cilt kanseridir. Ülkemizde son 30 yıl içinde görülen deri kanserleri % 237 artmıştır. Melanom cilt kanseri tehlikeli kanser türü olup hasta ölümüne neden olabilir. Melanom dışı cilt kanserleri bazal ve yassı kanser olmak üzere iki şekilde görülür. Yapılan araştırmaya göre her 100 bin erkeğin 2 sinde her 100 bin kadının 3’ünde cilt kanseri görülür. Cilt kanserinden ölüm oranı ise 100 bin hastadan 1 inde görülür.
Cilt Kanseri Türleri
1- Melonum Cilt Kanseri:
Melanom deriye renk veren melanosit hücrelerden oluşur. Melanin üreten kanserli hücre kahverengi ve siyah renklidir. Melanomlar melanin üretemez hale gelir. Kanserli melanom hücreler pembe ve sarımsı bir renge sahiptir. Melanom cilt kanseri doğuştan ve sonradan ortaya çıkabilir. Erkeklerde boyun ve sırtta, kadınlarda bacak ve boyun bölgesinde görülür. Nadir durumlarda göz ağız ve genital bölgelerde de ortaya çıkar. Erken evrede teşhis edilirse kolay tedavi edilir. Hızlı yayılan melanom kanseri geç tespit edilirse hastanın ölümüne neden olur. Hastane Çantasında Neler Olmalı aldı yazımı inceleyebilirsiniz.
2- Bazal Hücreli Karsinom:
Cilt kanseri türleri içinde en çok görülen kanser türü bazal hücreli karsinomdur. Deri soluk bir renk kazanır. Parlak ve inci büyüklüğünde şişkinlikler oluşur. Bazal hücreli karsinomlar kabuklu olup çok hızlı yayılım gösterirler.
3- Skuamöz Hücreli Karsinom:
En çok görülen 2. Deri kanser türüdür. Büyüyen hücreler yumru bir yapıya sahip olurlar. Yüzeyleri sert, pullu ve kabukludur. Skuamöz hücreli kanserler yüzde, kulakta ve el üstünde görülür. Özellikle güneşe maruz kalan vücut bölgelerinde görülür.
Cilt Kanserine Neden Olan Faktörler
Cilt kanseri oluşmasında birçok ana etken etkilidir. Ultraviyole ışınlarına maruz kalanlarda cilt kanseri görülür. Bu ışın deri hücrelerinin DNA yapısına zarar verir. Bu ışınlar hücreleri yaşlandırır. Ultraviyole B ışınları güneş yanığına neden olur. Solaryumda kullanılan lambalar cilt kanserine neden olur. Bu yüzden çok sık solaryuma girmek doğru değildir. Ben sayısı fazla olan kişiler cilt kanserinde yüksek risk taşır. Cilt kanseri açık tenli kişilerde görülür. Mavi ve yeşil gözlü olanlar ve çilleri olanlar cilt kanserinde yüksek risk taşır. Cilt kanseri 15*29 yaş arası yetişkinlerde yoğun olarak görülür. Metal ve kaynak işleri ile uğraşan kişiler cilt kanserine daha kolay yakalanır. Ailesinden birisi daha önce cilt kanseri olan kişiler cilt kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Cilt (Deri) Kanserinin Belirtileri
Cilt kanseri olan kişilerin derisinde leke büyüklüğünde şişlikler oluşur. Bu şişlikler derinden farklı bir renge sahiptir. Deride iyileşmeyen yaralar oluşur. Pigmentler leke dışına taşarak deriye yayılır. Kaşıntı, ağrı ve deride hassasiyet artar. Benin yüzey kısmı değişime uğrar. Ben tümsekleşir ve bazen kanar.
Cilt Kanseri Tanısı Nasıl Yapılır?
Cilt kanseri teşhisi için ayda en az 2 kere cilt kontrolü yaptırmalısınız. Ben, çil ve lekelerin özelliklerini bilmek cilt kanser teşhisinde kolaylık sağlar. İyi aydınlatılan bir odada boy aynası ile cilt muayenesi yapılır.
El aynası kullanarak sırt, kalça gibi kör noktalar incelenir. Sırt, avuç içi, ayak tabanı, kafa derisi, göz, tırnak gibi tüm vücut noktaları kontrol edilmelidir. Cilt kanser teşhisini uzman dermatologlar yapar. Dermatoskobi yöntemi ile vücuttaki lekeler ve benler incelenir. Cilt kanserinin lenflere ulaşıp olaşmadığı tespit edilir. Şüpheli bölgeden parça alınarak cilt biyopsisi yapılır. Cilt kanseri tedavisinde kanserli dokunun tümü cerrahi operasyonla çıkartılır.