Biberiye yağı ne işe yarar? Bilimsel adı rosmarinus officinalis olan biberiye, nane ailesinin bir üyesidir. Akdeniz bölgesine ve Batı Asya’ya özgü bir bitkidir ancak hem sıcağa hem de kuraklığa dayanıklı olduğu için dünya çapında yetiştirilebilir. Biberiye, tıbbi ve iyileştirici özellikleri sayesinde mutfak çeşnisi, gıda koruyucusu, süs çalısı olarak kullanılır. Ayrıca parfüm ve cilt bakım ürünlerinde bir bileşen olarak da kullanılılabilir.
Biberiye karnosik asit, ursolik asit ve rosmarinik asit içerir. Doğal olarak antioksidan, antimikrobiyal, antiseptik ve antienflamatuar özellikler taşır. Bu sebeple tarihte hastalıklara karşı koruma sağlayan büyülü, ruhani bir bitki olarak kabul edilmiştir.
Biberiye yaprakları oldukça belirgin bir kokuya sahiptir. Tarif etmek biraz zordur ancak enerjik, otsu bir koku olarak tanımlanır. Biberiye yağı rosmarinus officinalis bitkisinin yapraklarından ve tomurcuklarından su buharı distilasyonu sonucu elde edilir.
Biberiye Yağı Faydaları Nelerdir?
Biberiye yağı çok çeşitli uygulama alanlarına sahiptir. Güzellikten sağlığa, kozmetikten ev bakımına birçok konuda insan yaşamına fayda sağlayabilir.
Beyin Fonksiyonlarını İyileştirir
Biberiyenin en önemli sağlık yararlarından bazıları beyin işleviyle ilgilidir. İnsanlar eski zamanlarda hafızalarını ve odaklanmalarını geliştirmek için biberiye kullanmıştır. Geleneksel kullanım yakın tarihli birçok bilimsel araştırmayla doğrulanmıştır. Örneğin; biberiyenin bilişsel fonksiyona etkilerini ölçen bir çalışma deneklerin biberiye yağı koklamasının ardından bilişsel performansta dikkate değer bir gelişme kaydettiğini tespit etmiştir.
İlginizi Çekebilir: Hafızayı Güçlendirme ve Ezberi Arttırmanın Yolları
Sindirim Problemlerini Giderir
Biberiye hazımsızlık, gaz, mide krampları, şişkinlik ve kabızlık gibi çeşitli gastrointestinal şikayetleri gidermek için kullanılabilir. Aynı zamanda sindirimde çok önemli bir rol oynayan safra oluşumunu düzenlemeye yardımcı olur. Mide rahatsızlıklarını tedavi etmek için 1 çay kaşığı Hindistan cevizi veya badem yağı gibi bir taşıyıcı yağı 5 damla biberiye yağıyla birleştirin ve karışımla karnınıza hafifçe masaj yapın. Biberiye yağını bu şekilde düzenli olarak uygulamak karaciğeri toksinlerden arındırır ve safra kesesi sağlığını destekler.
Böcek Kovucudur
Biberiye yapraklarının odunsu aromatik özellikleri, birçok farklı böcek türünü uzaklaştırmaya yardımcı olur. Biberiye yağı damlatılmış bir suyu böceklere veya bir ortama püskürtmek birçok böcek ve sinek türlerini uzaklaştırır.
Ağrıyı Hafifletir
Çalışmalar, biberiye yağının laboratuvar koşullarında ağrı yönetimi için plasebolardan daha iyi performans gösterdiğine dair kanıtlar elde etmiştir. Bir anti-enflamatuar olduğu için romatoid artrit ağrıları gibi enfeksiyondan kaynaklanan ağrıların hafifletilmesinde özellikle etkilidir.
İlginizi Çekebilir: Regl Ağrısı Nasıl Geçer? Regl Ağrısı Neden Olur?
Stresi Azaltır
Stres düzeyi ve vücut kortizol düzeylerinin yakın bağlantıları vardır. Stres hormonu olarak bilinen kortizol heyecan verici veya korkutucu bir durumla karşılaştığınızda kan dolaşımınıza karışır. Çalışmalar, biberiye solumanın yetişkinlerde kortizol seviyelerini önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Ayrıca, birçok kişi biberiye kokusunu enerjik ve canlandırıcı olarak tanımlar. Kan basıncını düşürme özelliğine de sahiptir ancak tansiyon hastasıysanız veya tansiyon ilacı kullanıyorsanız biberiye yağı kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.
Saç Oluşumunu Destekler
Biberiye yağının saçlı deriye uygulamanın yeni saçların büyümesini %22 oranında arttırdığı bulunmuştur. Saç derisi dolaşımını uyarır ve saç uzatmak, kelliği önlemek veya saçsız bölgelerde yeni saç büyümesini teşvik etmek için kullanılabilir. Biberiye ayrıca saçın beyazlamasını yavaşlatır, parlaklığını artırır ve kepeği önleyip azaltır.
Enflamasyonu Azaltır
Enflamasyon, hem geçici hem de kronik bir dizi yaygın sorunun nedenidir. Biberiye etkili bir anti-inflamatuardır. Araştırmalar, biberiyenin özellikle eklem iltihabı ve cilt tahrişini yönetme konusunda etkili olduğunu gösterir. Uzmanlar ayrıca biberiye esansiyel yağını antimikrobiyal bir madde olarak sınıflandırır. Yani, bu biberiyenin vücuttaki zararlı mikroplarla (mikroplarla) savaştığı anlamına gelir.
İlginizi Çekebilir: Diş eti iltihabına ne iyi gelir?
Cildi Güzelleştirir
Biberiye vücudun en küçük kan damarları olan kılcal damarlarda kan akışını destekler. Kılcal damarların atıkların uzaklaştırmak ve kan ile doku arasında madde geçişini sağlamak gibi önemli görevleri vardır. Yağı doğrudan cildinize uygulayarak sağlıklı mikro dolaşımı teşvik edersiniz ve cilt görünümünü güzelleştirebilirsiniz.
Ağız Kokusunu Önler
Biberiye antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Suya birkaç damla biberiye yağı ekleyip gargara olarak kullanabilirsiniz. Bakterileri öldürerek, sadece ağız kokusuyla savaşmakla kalmaz, aynı zamanda plak oluşumunu ve diş eti iltihabını da önler.
Biberiye Yağı Nasıl Kullanılır?
Biberiyenin kimyasal yapısı hem enerji verici hem de sakinleştirici özellikler taşır. Difüzör yardımıyla yağı ortama yayabilirsiniz. Biberiye solunduğunda kaygı ve stresi azaltır, yorgunluğu hafifletir, iyi bir ruh halini teşvik eder ve odaklanmaya yardımcı olur.
Biberiye yağının gevşetici özelliklerinden yararlanmak için banyo suyunuza da ekleyebilirsiniz. Ilık bir banyo suyuna eklenen yağ hem fiziksel hem de zihinsel bir rahatlama sağlar. Ayrıca epsom tuzuyla birlikte kullanılabilir.
Biberiye yağı, masaj yağı olarak kullanılabilir. Yağı jojoba yağı veya Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birleştirerek masaj yapacağınız bölgeye uygulayabilirsiniz. Biberiye cilde uygulandığında iltihabı azaltır, iltihabın sebep olduğu ağrıları hafifletir, cildi nemlendirir, dolgunluk verir.
Biberiye yağını saçınızda kullanacaksanız yaklaşık 5 damla yağı ve bir çay kaşığı taşıyıcı yağla (jojoba yağı veya Hindistan cevizi yağı) karıştırdıktan sonra saç derinize eşit şekilde masaj yapın. Yaklaşık 10 dakika saçınızda bekletin ve durulayın. Ayrıca, saç kreminize veya şampuanınıza 4-5 damla biberiye yağı ekleyerek faydalarından yararlanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar?
Biberiye Yağı Yemeklere Koyulur Mu?
Biberiye bitkisi yaygın olarak yemeklerde kullanılır. Çiğ bitki kendine has tadı ve kokusu nedeniyle birçok farklı türdeki yemeği tatlandırır. Biberiye yağının yemek pişirmede kullanımı pek yaygın değildir. Bunun nedeni, yağın lezzetinin çiğ otunkine kıyasla çok daha güçlü olmasıdır. Lezzet katmak veya sağlıklı sindirimi desteklemek için etlere veya geleneksel ana yemeklere bir ila iki damla biberiye yağı ekleyebilirsiniz.
Biberiye Yağı Yan Etkileri Nelerdir?
Biberiye yağı tüketimi genellikle güvenli kabul edilir ancak az miktarda ve suyla seyrelterek tüketmeniz gerekir. Seyreltilmemiş bir şekilde içmek, sindirim bozukluğu, böbrek hasarı, rahim kanaması ve hatta güneş hassasiyeti ve artan kızarıklık gibi cilt sorunlarına yol açabilir.
Antikoagülan ilaçlar veya ACE inhibitörleri (yüksek tansiyon ve kalp yetmezliğinde kullanılan ilaç grubu) kullanıyorsanız biberiye kullanmamalısınız.
Biberiye diüretik görevi görür. Düzenli olarak diüretikler kullanıyorsanız, aşırı idrar çıkışını teşvik edebileceği için biberiye tüketiminden kaçınmanız gerekir. Ayrıca, depresyon için lityum kullanıyorsanız, biberiyenin diüretik etkisi vücudunuzdaki lityum miktarını tehlikeli bir düzeye çıkarabilir.
Biberiye rahim kasılmalarını teşvik eder. Bu nedenle hamileyseniz biberiye bitkisini veya yağını kullanmamanız gerekir. Ayrıca, emzirme döneminde de güvensiz olabileceği için kulllanmaktan kaçınmanız önerilir.
Biberiye Yağı Nereden Satın Alınır?
Bitkisel ürünler kullanırken güvenilir bir markayı tercih ettiğinizden emin olun. İlaçsız Market‘in 1,8-cineol + limonene (%25,18), α-pinene (%21,57), camphor (%16,13), camphene (%9,96), beta-Mrycene (%3,71), sabinene + beta-Pinene (%3,12), borneol (%2,78), beta-Caryophylenne (%2,12), bornyl acetate (%1,98), p-Cymene (%1,85), verbenone (%1,75), α-Terpineol (%1,61), Linalool (%1,17) bileşenlerini içeren, içinde sentetik koku, boya, koruyucu, sülfat, SLS, paraben, SLES olmayan, doğa ve çevre dostu, vegan, %100 doğal Biberiye Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.