Sağlık

Burun İçi Yanması Nedir? Nasıl Geçer?

Burun içi yanması hayatın her döneminde başımıza gelebilen ve oldukça rahatsız edici bir his doğuran sağlık problemidir. Aniden gelen ve şiddetli bir yanma hissi oluşturan burun içi yanmaları yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Görünürde önemli bir sağlık problemi bulunmasa bile burun içinde yanma hissi zaman zaman ortaya çıkabilir.

Burun içindeki yanma hissi genelde basit bir nezle veya grip habercisi olarak meydana gelir. Ancak bu hastalıklar haricinde sinüs problemlerinden, alerjik reaksiyonlardan, nemsiz ve kuru havadan veya tahrişten dolayı da burun içinde yanma hissi oluşabilir. Burun içindeki yanma hissi genellikle evde yapılabilecek kolay yollarla hafifletilebilir.

Midenizde yanma oluyorsa ilginizi çekebilir: Mide Yanmasına iyi Gelen Besinler Hangileri?

Burun İçi Yanması Nedir?

Burun içindeki yanma hissi genellikle soğuk algınlığı belirtisidir. Burundaki yanma hissine akıntı, kaşıntı, boğaz ağrısı ve hapşırık eşlik edebilir. Kuru ve nemsiz havaya maruz kalmak da burun içinde yanma hissi meydana getirebilir. Bunların yanında alerji, tahriş ve sinüs problemleri burun içinde yanma hissi oluşturan en yaygın sorunlardır.

burun i̇çi yanması neden olur
burun i̇çi yanması neden olur

Burun İçi Yanması Neden Olur?

Burun içinde yanma hissi oluşturan çeşitli sağlık problemleri ve çevresel nedenler vardır. Bu nedenleri tespit ederek uygun tedaviyi uygulayabilir ve burun içi yanmalarını hafifletebilirsiniz.

Saman Nezlesi

Tıptaki adı alerjik rinit olsa da halk içinde saman nezlesi olarak bilinmektedir. Saman nezlesi, burun içinde yanma hissi doğurabilir. Burun içi yanmasına hapşırık, kaşıntı ve tıkanıklık hissi eşlik edebilir. Saman nezlesini polen, toz ve hayvan tüyü gibi etkenler tetikleyebilir. Eğer saman nezleniz olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken en öncelikli şey sizin alerjinizi tetikleyen unsurlardan uzak durmak olacaktır.

Saman nezlesine iyi gelecek başka yöntemler de vardır. Bunları evde kolayca uygulayabilirsiniz. Kaynar suya biraz nane katın ve çay ağacı yağı damlatın. Çay ağacı yağı yerine okaliptüs yağı da kullanabilirsiniz. İçinde aromalar olan bu kaynar suyun buharını 5-10 dakika soluyun. Daha iyi etki etmesi için buharı solurken kendinizi bir örtü ile kapatabilirsiniz. Gün içinde tüketeceğiniz bitki çayları da saman nezlenize iyi gelecektir.

Soğuk Algınlığı ve Gribal Enfeksiyonlar

Burun içi yanmalarının genellikle ilk akla gelen sebebi nezle ve griptir. Bu tür hastalıklar yılda birkaç kez hemen herkes tarafından geçirilir. Soğuk algınlığı ve gribin ilk belirtisi burun içindeki yanma hissi olur. Bu belirtiye akıntı, halsizlik, burun tıkanıklığı, baş ve boğaz ağrısı, boğazda kaşıntı gibi diğer belirtiler eşlik edebilir.

Gribal enfeksiyonlar nedeniyle gerçekleşen burun içi yanması için buhar banyosu iyi bir çözümdür. Nemli havada bulunmak, viks kullanmak da burun içi yanmasını hafifletecektir. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda bolca dinlenmeli ve sıvı tüketmelisiniz, bu sayede hızla toparlanırsınız.

sinüzit
sinüzit

Sinüzit

Sinüzit, yani sinüs enfeksiyonu, soğuk algınlığı ile benzer belirtiler gösterir. Fakat sinüzite neden olan faktörler ile soğuk algınlığına neden olanlar farklıdır. Burun içi yanmanızın sinüzit kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız soğuk algınlığındaki gibi buhar banyosu yapmak size de iyi gelecektir.

Burun içindeki mukuslar gece yatarken birikebilir. Bu nedenle yüksek bir yastıkta yatmak sinüzitinizi hafifletecek ve burun içi yanmasını da yatıştıracaktır. Ayrıca acı ve baharatlı yiyecekler tüketmek de sinüslerinize dolan mukusun açılmasını sağlayabilir.

Tahriş Edici Maddeler

Burun içinin tahriş olması da yanma hissi ortaya çıkarabilir. Sigara ve nargile dumanı, endüstriyel kimyasallar, çamaşır suyu gibi temizlik malzemeleri ve kirli hava tahrişe neden olabilir. Bu tür etkenleri en aza indirmek için havalandırılmış ortamlarda bulunmalı veya maske takmalısınız.

Burun İçi Yanması Nasıl Hafifletilir

Burun içi yanmaları için yapılabilecek diğer şeyler:

  • Sigara içilen ortamlardan uzak durmak ve sigara içmemek,
  • Odada nem dengesini sağlamak için buhar makinesi bulundurmak,
  • Reçetesiz burun spreyleri kullanmak,
  • Burun içini karıştırmamak ve sert sümkürmemek,
  • Burun içine doğal aloe vera jeli sürmek,
  • Burun içine az miktarda bal sürmek.

Burun İçi Yanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun içindeki yanma hissi genellikle en fazla bir hafta sürmekte ve daha sonra geçmektedir. Burun içindeki yanma hissi eğer 7 günden fazla sürdüyse doktora danışmanızı öneririz. Burun içi yanmasına şu belirtiler eşlik ediyorsa acil olarak doktora danışmalısınız:

  • Baş dönmesi,
  • Bayılma,
  • Nefes Darlığı,
  • Yüksek Ateş,
  • Kurdeşen,
  • Nabızda anormallik,
  • Burunda kanama.

Hemen Öğren: Burun Kanaması Nedir Bilinmesi Gerekenler?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu