Sağlık

Bebeklerde İlk 6 Ay Beslenme

İlk 6 ay bebeklerin beslenmesi için önemli bir dönemdir. Bebekler bu dönemde temel olarak anne sütü ile beslenirler. Anne sütü bebeğe ihtiyacı olan besin değerlerini verir ve bebeğin bağışıklığını güçlendirir. İlk 6 ay çoğunlukla anne sütüyle beslenen bebek için annenin beslenmesi de bir o kadar önemlidir. Ancak bazı annelerin sütü bol olmayabilir veya anne sütten kesilebilir. Bu tür durumlar doğaldır ve sıklıkla gözlenir. Peki bu dönemde anne sütü alamayan bebeklerin beslenmesi nasıl olmalı? 0-6 aylık dönem ay ay incelendiğinde bebeğin beslenmesi nasıldır? Bebekten bebeğe nasıl değişimler olur?

İlk 6 Ay Beslenme Nasıl Olmalı?

Bebekler ilk 6 ayda temel olarak anne sütü ile beslenirler. Bebeğin emdiği ilk süt, yani annenin doğum yapmadan önce ürettiği ve memede hazır olarak bulunan ilk süt kolostrumdur. Halk arasında bu süt ağız sütü olarak adlandırılır. Bu süt 10-40 ml arasında bir miktardır. Bebekler bu ilk sütü içtikleri zaman bağışıklık sistemleri güçlenmeye başlar.

İlk 6 ay bebeğin beslenmesini etkileyen önemli faktör emzirmedir. İlk zamanlarda günde 8-12 kere emzirmek gerekir. Birkaç hafta sonra bu emzirmeler azalabilir ve aralarındaki süre artabilir. Emzirirken bir memeden 15-20 dakika boyunca süt vermek gerekir.

bebeklerin emzirilme sıklığı
bebeklerin emzirilme sıklığı

Bebeklerin Emzirilme Sıklığı

Bebeklerin günde kaç kez emzirileceği bebeğin acıkmasına ve büyümesine bağlıdır. Ancak genel olarak şu şekilde emzirilmelidir:

  • İlk ay içerisinde 8-12 kez.
  • 3. ay sonuna kadar 5-6 kez.
  • 6. ayın sonuna kadar 4-5 kez.
  • 6. aydan sonra günde 3-4 kez.

Bebekler ilk 6 ay içerisinde geceleri de beslenmelidirler. Neredeyse her 2 saatte bir süt emmeleri gerekir. Annenin bebeği beslemesi için geceleri uyandırması gerekebilir. Bu süreç ilk 2 ay bu şekilde yoğun geçer. 2 aydan sonra bebek yalnızca uyandığında beslemek yeterli olur.

İlk 6 Ay Süt Dışında Gıda Verilir Mi?

Bebekler ilk 6 ay boyunca temel olarak anne sütüyle beslenirler. Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olduğu besin değerlerini içerir. Annelerin sık sık aklına takılan soru, bebeğe su vermesi gerekip gerekmeyeceğidir. İlk 4 ay boyunca anne sütü bebeğin su ihtiyacını da karşılar. 4 aydan sonra bebeğe su da verilebilir. Ancak bebek ek gıdaya geçtikten sonra su verilmesi tavsiye edilir. Yani 6 aydan sonra ek gıdaya başlanarak su verilmesi önerilir.

anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebeğin beslenmesi

Anne Sütünün Yetersiz Olduğu Durumlarda Bebeğin Beslenmesi

Bazı durumlarda anne sütü bebek için yetersiz olabilir veya anne sütten kesilebilir. Sütün yetersiz olduğunu anlamanın en etkili yolu, bebeğin büyüme ve gelişim hızına bakmaktır. Bebeğin kilo artışı ve gelişimi normal ilerliyorsa anne sütü yeterli demektir.

İlginizi çekebilir: Bebek Mamalarında Bulunan Ağır Metal Oranı Nedir? Kaçınılması Gereken Bebek Mamaları Hangileridir?

Anne sütüne ilk 6 ay erişemeyen bebekler için devam sütleri, diğer adıyla formül sütler bulunur. Formül süte, mamaya başlamadan önce doktora danışmak gerekir. İlk başta annenin sütünü artırmak için çabalaması gerekir. Bazı yöntemlerle anne sütü artırılabilir ancak bu yöntemler işe yaramazsa doktor önerisiyle bir devam sütüne başlamak gerekir. Formül süt kullanımında dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Anne sütü az gelse de, ne kadar verilebiliyorsa bebeğe verilmelidir. Ardından formül süt ile takviye edilmelidir.
  2. Formül sütlerin bebeklerde nasıl ve hangi miktarda kullanılacağı üzerlerinde yazar. Ancak anne sütünün ne kadar verildiğine bağlı olarak bu sütlerin kullanılma miktarı değişebilir.
  3. Formül sütlerin verildiği biberonların hijyenik olması çok önemlidir. Bu yüzden biberonların iyi temizlenmesi ve ısıtılması gerekir.
  4. Formül sütler sulandırılarak hazırlanır. Sulandırılan tozların az kullanılması bebeğin gelişimini geciktirebilir. Fazla kullanılması da böbrek rahatsızlıklarına ve susuzluğa yol açabilir.
4 aydan sonra bebeklerde katı gıda
4 aydan sonra bebeklerde katı gıda

4 Aydan Sonra Bebeklerde Katı Gıda

Bebeklerde 4 aydan sonra ek gıdaya geçilebilir. Ancak bazı bebekler katı gıdaya hazır olurken bazıları olmaz. Bu durumu anlamak için bebeğin verdiği sinyalleri iyi izlemek gerekir. Uzmanlar 6. aydan önce bebeklere katı gıda verilmesini önermedikleri için genellikle 6. aydan önce katı gıda verilmez.

İlk 6 ayın son dönemine giren, 6 aylık olan bebek artık katı gıdaya geçebilir. 6 aylık bir bebek şunları tüketebilir:

  • Sebze püreleri,
  • Yumurta,
  • Muz, kayısı, şeftali gibi meyveler,
  • Yoğurt,
  • Yumuşak yemişler,
  • Balık ve deniz ürünleri.

Katı gıdaya geçen bebeğin bu gıdalara alışması ve herhangi bir alerjisi varsa ortaya çıkması için, ilk defa verilen gıdalar 3-4 gün tek başına verilmelidir. Daha sonra verilen ürünler de önceden sorun çıkarmamış gıdalarla birlikte verilmelidir. Ayrıca süt ürünleri, balık, yemiş, tohum, yumurta gibi besinleri aynı gün vermemek gerekir.

Önerilen İçerik: Bestlak Damla Nedir? Nasıl Kullanılır?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu