BilgiSağlık

Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur? Ağrılı Göz Kapağı Şişmesi Sebepleri

Göz kapağı şişmesi genellikle gözde yaşanan sorunların ve hastalıkların habercisi olan bir semptomdur. Bazen göz kapağında hafif bir şişme gözlenirken bazen de göz kapağıyla birlikte göz çevresinde şişlikler de oluşur. Göz kapağında şişlikle karşılaşan herkes doğruca doktora gitmelidir ve bunun altında yatan sebebi araştırmalıdır. Göz kapağı şişliğinin inmesi için yapılabilecek bütün müdahaleler de ancak bu durumun altında yatan sebebin geçmesi ile mümkün olur. Göz kapağı şişmesi neden olur? Göz kapağı şişmesi kaç günde gider?

İlginizi çekebilir: Genetik Göz Altı Morluğu

Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur?

Göz kapağındaki şişlik genellikle göz ile ilgili sorunlar ve hastalıklar akabinde oluşur. Göz kapağında şişliğe neden olan bu hastalıkların en yaygın olanı arpacık ve göz enfeksiyonlarıdır. Göz kapağı şişliğine neden olan bu sorunlar,

  • Arpacık: Bu sorun halk arasında it dirseği olarak da bilinir. Göz kapağındaki küçük bezelerden birinin şişmesi sonucu oluşan arpacık haliyle göz kapağının şişmesi ile kendini belli eder. Ağrı ve kaşınma hissi bu belirtiye eşlik eden diğer belirtilerdir. Genellikle kendi kendine geçer.
  • Şalazyon: Göz kapağı kisti olarak bilinmektedir. Arpacıkla aynı görünen Şalazyon yağ bezesinin kist ile tıkanmasından oluşur. Birkaç günde kendiliğinden geçebilir ancak aşırı derecede şişerek görme kaybına yol açan türleri de vardır.
  • Enfeksiyon: Göz küresinin çevresinde ve göz kapaklarında meydana gelen enfeksiyonlar, iltihaplı bezelere ve göz kapağı şişmesine sebep olabilir.
  • Gözyaşı kanalının tıkanması: Gözyaşı kanalı tıkandığında gözyaşı akamaz ve göz kapağında kızarıklığın da eşlik ettiği bir şişlik ortaya çıkar.
göz kapağı şişmesi neden olur?
göz kapağı şişmesi neden olur?

Göz kapağında şişlik yaratabilen diğer rahatsızlıklar,

  1. Alerji ve yorgunluk,
  2. Ağlamak,
  3. Kozmetik ürünlere verilen reaksiyonlar,
  4. Orbital Selülit,
  5. Graves Hastalığı (Zehirli Guatr),
  6. Oküler Herpes,
  7. Blefarittir.

Göz Kapağı Şişmesi İçin Doğal Yöntemler

Göz kapağı şişliğinin görüntüsü oldukça rahatsız edici olabilir. Hem görünüş açısından rahatsız edici olan hem de görüş açısını azaltan ve kaşıntı gibi semptomlarla kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen göz kapağı şişmesi hemen giderilmek istenir. Evde yapılabilecek doğal yöntemlerle göz kapağı şişliğini azaltmak için,

  • Öncelikle gözü yıkayın. Temiz bir pamuğa göz yakmayan şampuan çok az miktarda sıkılır ve biraz suyla birlikte pamuğa yayılır. Pamukla şişen göz kapağı silindikten sonra bol suyla durulanır.
  • Göze kompres yapmak şişliği azaltacaktır. Islak çay poşetleri veya ıslatılmış bir havlu günde iki kere 15 dakikalık sürelerce göz kapağı üstünde bekletilebilir.
  • Gözü yormamak da şişliğin çabuk inmesine yardımcı olacaktır. Göz kapağı şiştiğinde ekrana bakma süresini azaltmak, makyaj yapmamak ve lens kullanmamak şişliğin kısa sürede inmesine yardımcı olur.
göz kapağı şişmesi kaç günde geçer?
göz kapağı şişmesi kaç günde geçer?

Göz Kapağı Şişmesi Kaç Günde Geçer?

Göz kapağındaki şişmeler genellikle birkaç günde geçer ancak şişliğe sebep olan rahatsızlığa göre de bu süre değişecektir. Eğer gözde bir sağlık sorunu varsa gözdeki şişliğin inmesi için bu sorunun giderilmesi gereklidir. Arpacık gibi nedenlerle göz kapağı şiştiğinde bu şişliğin geçmesi 1 hafta kadar sürebilir. Eğer uzun süre geçmeyen veya giderek şiddetlenen göz kapağı şişliği varsa daha fazla beklemeden doktora görünmek gereklidir.

Ağrılı Göz Kapağı Şişmesi Sebepleri

Göz kapağı şişliklerinin pek çoğu kızarıklık, kaşıntı ve ağrı semptomları ile beraber ortaya çıkar. Ağrılı göz kapağı şişmelerinin sebebi genellikle,

  • Göz enfeksiyonları,
  • Arpacık,
  • Gözyaşı kanalının tıkanması,
  • Blefarit,
  • Orbital Selülit,
  • Kozmetik ürünlerine veya lenslere karşı reaksiyon,
  • Şalazyondur.

Ağrılı Göz Kapağı Şişmesi Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir?

Göz kapağı şişmesi pek çok hastalıkların sebebi olabilir. Göz kapağı şişliği ağrıyla birlikte ortaya çıktığında Orbital Selülit ve Blefarit hastalıklarından şüphelenilmektedir. Orbital Selülit, göz kapağının derin dokusunda meydana gelen enfeksiyonlardır. Blefarit ise göz kapağının dönem dönem yaşadığı enfeksiyonlardır ve kroniktir.

Önerilen içerik: Göz Doktoruna Randevu Nasıl Alınır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu