Sağlık

Kulak Memesi Şişmesi Neden Olur? Kulak Arkasında Neden Yağ Bezesi Çıkar?

Yağ bezesi vücudun her yerinde görülebilen ve bazen de insanı oldukça rahatsız eden küçük şişliktir. Bu yağ bezeleri yaygın olarak koltuk altında, sırtta, genital bölgede ve kulak arkasında çıkmaktadır. Özellikle yağ bezelerinin sıkıştığı durumlarda bu küçük şişlikler çok acı verici olabilir.

Bu küçük yağ bezelerine lipom denmektedir. Bu yağ bezeleri genellikle iyi huyludur. Bu nedenle lipomlar sağlık konusunda bir tehdit oluşturmazlar. Kulak arkasında ve kulak memesindeki şişliklerin hemen hemen hepsi bu küçük iyi huylu yağ bezeleridir. Ancak bazen bu şişliklerin nedeni lipomlar olmayabilir. Bu durumda bazı sağlık sorunları riski de ortaya çıkmaktadır.

Kulak Arkasındaki Şişlik Nedir?

Nohut büyüklüğünden daha küçük şişlikler vücudun neredeyse her yerinde zaman zaman çıkarlar. En sık görüldükleri yerlerden biri de kulak arkasıdır. Lipomlar vücutta görülen iyi huylu tümörlerdir. Vücudun başka yerlerine sıçramazlar, bulundukları bölgede çok küçük şişlikler halinde bulunurlar.

Lipomlar, kendi kendilerine bir ağrı oluşturmazlar. Ancak biraz büyükçe olan lipomlar çeşitli baskılar sonucu sıkıştıklarında veya kendisi alttaki sinirleri sıkıştıracak kadar büyüdüğünde ağrı oluşturabilir. Bu çok nadir görülen bir durumdur, genellikle bu şişlikler nohuttan bile küçük olurlar.

Lipomların vücuda bir zararı olmasa da zaman zaman oluşan ağrılar veya şiş görünüm kişiyi rahatsız edebilir. Bu tür durumlarda çok basit bir cerrahi işlemle bu şişlikler alınabilir. Yağ bezelerinin içindeki sıvı bazen bir iğneyle de çekilebilmektedir. Bu işlemler şişliği indirse de kalıcı değildir. Yağ bezeleri önceki yerinde daha sonra tekrar çıkabilmektedir.

kulak arkasında yağ bezesi neden çıkar
kulak arkasında yağ bezesi neden çıkar

Kulak Arkasında Yağ Bezesi Neden Çıkar?

Lipom denilen bu yağ bezelerinin oluşum nedenleri tıp dünyası tarafından da tam olarak bilinmemektedir. Hala araştırmaya açık olan bir konu olsa da yağ bezesinin nedeni olarak genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Genetik faktörlerin yanında tıp dünyasında bir yer edinmiş başka görüşler de bulunmaktadır. Bunlar:

  • Küpe takmak,
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları,
  • Lenf düğümleri,
  • Sivilceler,
  • Cildin aşırı yağlanması gibi problemlerdir.

Bu problemler kişiden kişiye değişmekle birlikte birkaç faktör bir arada görülebilmektedir. Eğer lipomların ortaya çıkması sürecinde bu sorunlar da meydana geldiyse yağ bezesine neden olan sorunların kontrol altına alınmasıyla bezelerin büyümesi önlenebilir.

Yağ bezelerinin görülmesinde yapılan en büyük hatalardan biri bu şişliklere evde müdahale etmektir. Sivri veya keskin aletlerle bu şişliklere zarar vermek ve içini boşaltmaya çalışmak çok sakıncalıdır. Bu müdahaleler sonucunda bölgede iz kalabilir veya daha kötü sonuçlanarak bölge enfeksiyon kapabilir. Lipomlara yapılacak müdahale yalnızca doktorlar tarafından cerrahi, steril aletlerle yapılmalıdır.

kulak arkasındaki şişliklerin olası nedenleri
kulak arkasındaki şişliklerin olası nedenleri

Kulak Arkasındaki Şişliklerin Olası Nedenleri

Kulak arkasında çıkan yağ bezelerinin sebepleri beden sağlığının bozulmasıyla ilgili olabilir. Genetik faktörlerin büyük rol oynadığı bu olumsuz duruma ek olarak ortaya çıkan bazı bedensel hastalıklar şişliklerin görülmesine ve giderek büyümesine sebep olabilir.

  • Lenf Düğümleri: Vücudumuzda yüzlerce küçük lenf bezi bulunmaktadır. Bu lenf düğümleri vücudun bağışıklık sistemiyle de çok ilişkilidir. Kulakta veya çeneyle boyunun birleştiği noktalarda lenf bezlerinin şişmesi vücutta enfeksiyon gibi bir bağışıklık sorunu olduğunu gösterir.
  • Küpe Takmak: Özellikle basit madenlerden yapılmış küpeler çok uzun süre takıldığında veya çok ağır küpeler kullanıldığında bu durum kulak memesinde şişliklere yol açabilir. Bu tür şişlikler küpe çıkarıldıktan bir süre sonra kendiliğinden inmektedir.
  • Cildin Aşırı Yağlanması: Cildimiz kendini korumak ve nemli tutmak için yağ üretir. Bu doğal olarak üretilen yağa sebum adı verilir. Sebum üretimi aşırı derecede olduğunda cilt dengesi bozulmakta ve çeşitli cilt problemleri meydana gelmektedir. Bu yağlanmadan en çok etkilenen bölgelerden biri de kulak arkasıdır ve cildin aşırı yağlanmasından dolayı kulak arkasında yağ bezesi oluşabilir.
  • Bağışıklık Sistemi Hastalıkları: Bazı bağışıklık sistemi hastalıkları da kulak arkasında beze oluşmasına sebep olabilir. Özellikle haşimato hastalığı ve kelebek hastalığı gibi bağışıklığı etkileyen hastalıklar lenf düğümlerinin devreye girmesine ve bu şekilde şişliklerin oluşmasına neden olmaktadır.
  • Sivilceler: Cildin yağ dengesinin bozulmasıyla doğrudan ilgili olan bu durum kulak arkasında şişliklere yol açan en yaygın etkenlerden biridir. Sivilce ve akneler özellikle deri altında oluşan kistlerle seyrediyorsa bu kistler kulak arkalarında da görülebilir. Sivilce nedeniyle oluşan şişlikleri lipomlardan ayıran en önemli özellik şişliğe dokunulduğunda acı vermesidir.

Hemen Öğren: Haşimato Hastalığı Nedir?

Kulak Arkası Şişliklerinde Ne Yapılmalı?

Kulak memesinde veya kulak arkalarında yağ bezesi oluşuyorsa bu durum kişiyi rahatsız edebilir. Bu durumun nedenlerini araştırmak veya bu yağ bezesinden kurtulmak istiyorsanız öncelikle bir doktora görünmelisiniz. Kulak çevresinde oluşan rahatsızlıklar ile ilgilenen doktor KBB doktorudur.

KBB doktorunuz bu şişliklerin nedeni olabilecek problemler için hem sizi muayene edecek hem de sizi uygun bir departmana yönlendirecektir. Cilt sorunlarıyla birlikte seyreden şişliklerde bu sorunun kaynağı cilt ile ilgili olabileceğinden bir cilt doktoruna yönlendirilebilirsiniz. Eğer şişliğin alınmasını istiyorsanız doktorunuz sizi muayene ettikten sonra uygun görürse genel cerrahiye sevk edecektir.

İlginizi Çekebilir: Sivilce Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu