İlya Repin Kimdir?
İlya Yefimovich Repin kısaca İlya Repin, sanat dünyasındaki konumu edebiyattaki Leo Tolstoy’unkiyle aynı görülen 19. yüzyılın en ünlü Rus sanatçılarından biriydi. Rus sanatını Avrupa kültürüne sokmada önemli bir rol oynadı.
İlya Repin, Realist ve Natüralist bir sanatkardı.
İlya Repin Doğum ve Ölüm Tarihi
İlya Repin, 5 Ağustos 1844’te, o zamanlar Rus İmparatorluğu’nun bir parçası olan Ukrayna’nın küçük Chuguev köyünde doğdu.
İlya Repin, 29 Eylül 1930’da 86 yaşında Finlandiya’nın Kuokkala şehrinde dünyaya gözlerini yumdu.
İlya Repin’in Çocukluk ve Gençlik Yılları
İlya Repin ve ailesi yoksulluk içinde mütevazi bir evde yaşamışlardır. Ancak bu yoksul geçmişi ona engel olmadı. Aksine resimlerini Rusya’nın yükselişiyle birlikte hem Rusya’da hem de Batı’da talebin arttığı dönemde, çok az kişinin anlayabileceği bir anlayışla resmetti. İşte bu anlayış yoksulluk döneminde deneyimlediği sıradan Rus hayatıydı.
İlya Repin’in gençliğini İmparatorluğun kültür merkezlerinden uzakta, resmi eğitim veya öğretim için çok az fırsat sağlayan bir taşra kasabasında geçirmiştir.
İlya Repin’in babası Yefim Vasileviç, düşük konuma sahip askeri bir yerleşimciydi. O zaman böyle bir sınıfın üyeliği babadan oğula geçen bir sistemden oluşuyordu. Bu nedenle doğumunda İlya Repin direkt olarak askeri yerleşimciler listesine kaydedilmişti. İlya Repin, devlet söz konusu olduğunda hayatını bu yasal ve sosyal kurallar içinde kendi hayatını sürdürecekti.
İlya Repin’in biri on yaşında ölen iki erkek kardeşi ve bir ablası vardı. İlya Repin’in babası evden uzakta orduda görev yaparken aile yoksulluk içinde yaşamak zorunda kalıyordu. Annesi her askeri yerleşimcinin hanesine atanan iş kotasını yerine getirmek için tarlalarda veya yol yapımında çalışmak zorunda kalırdı.
İlya Repin erken yaşlardan beri sanatta yetenekliydi ve sanata karşı büyük bir tutkusu vardı. Okumayı seven dindar bir anne olan Tatiana Stepanovna, İlya Repin’i on bir yaşında ilk resim sanat eğitimini almış olduğu Askeri Topografya Okuluna gönderdi. Herhangi bir resmi çizim dersi almış olması pek olası değildi ancak yine de çizim ve renklendirme konusundaki yeteneklerini geliştirdi. Okulun bir anda kapanmasının ardından yerel bir ikon ressamı olan Ivan Bunakov ile çalışmaya devam etti.
İlya Repin yaklaşık bir yıl çıraklık yaptıktan kısa bir süre sonra 1859’da bağımsız bir usta olma güvenini ve itibarını kazandı. Sonraki iki yıl boyunca kendi başına bir ikon ressamı olarak çalıştı. Bu alanda ani bir başarı elde etmesine rağmen İlya Repin‘in sanat tutkusu onu St. Petersburg’daki İmparatorluk Sanat Akademisine götürdü. Profesyonel bir ressam olarak herhangi bir başarı ümidine sahip olmak için Akademi’de sertifika almak kesinlikle gerekliydi. Ayrıca İlya Repin için okumak, babasından miras kalan bağlayıcı yasal statüden kurtulması için tek fırsattı. Akademiye hazırlanırken etrafındaki günlük yaşamdan sahneleri çizmeye ve boyamaya başladı.
1863’te St. Petersburg’a eğitim almaya başlamıştı. Yavaş yavaş Akademi’de yükselmeye devam etti. Yol boyunca Rus okulunun en tanınmış heykeltıraşı olan Mark Antokolsky, portre ressamı Ivan Kramskoi ve eleştirmen Vladimir Stasov da dahil olmak üzere ünlü kişilerle tanıştı. Özellikle Vladimir Stasov, İlya Repin‘i hemen kanatlarının altına aldı. Onu kendi yıkıcı kritik pozisyonlarına yönlendirdi.
İlya Repin, 1872 yılında ev sahibinin kızı olan Vera Shevtosva ile evlendi. Çiftin aynı yıl ilk çocukları Vera dünyaya geldi. Kısa bir süre sonra İlya, karısı ve kızı hem İtalya’ya hem de Paris’e gittiler. İlya Repin, Fransız sanatından büyük ölçüde etkilendi. Empresyonistlerin yaklaşımı, ışığın tasviri, renk kullanımları gibi yönlerini burada özümsedi. Bununla birlikte, Paris’teki deneyimleri, odağını özel bir Rus Gerçekçiliği geliştirmeye yönlendirdi. Tarzı, kariyeri boyunca Rembrandt gibi Eski Ustaların ruhuna daha yakın kalmaya başladı.
1874’te İlya ve Vera’nın ikinci kızı Nadia doğdu. İlya Repin, iki yıl daha Paris’te yaşadı ve çalıştı. Temmuz 1876’da Rusya’ya döndü. İlya Repin, tam Akademisyen statüsünü 1874’te kazandı. Yine bu sıralarda 14 genç sanatçı, İlya Repin‘in 1878’de katıldığı Peredvizhniki Derneği veya Gezginler Derneği’ni kurmak için Akademi’den ayrıldı. Son derece yetenekli, özgür düşünen sanatçılardan oluşan bir grup, sanatın gerçek hayatı yansıtması gerektiğinde ısrar ederek aldıkları resmi eğitime isyan etti.
1877’de İlya Repin’in oğlu Yuri doğdu. 1880’de de üçüncü kızı Tatyana dünyaya geldi.
İlya Repin, 1878’de Leo Tolstoy ve ressam Vasily Surikov ile arkadaş oldu. Bu bağlantılar sayesinde Moskova yakınlarındaki bir malikanede toplanan Vasily Polenov, Valentin Serov ve Mikhail Vrubel dahil olmak üzere dönemin önde gelen ressamlarının çoğuyla tanıştığı bir sanat çevresine katıldı.
1882’de İlya ve Vera boşandı ancak dostane bir ilişki yürütmeye devam ettiler.
1887’de Tolstoy’un iki portresini yaptı ve Leo Tolstoy Ploughing (Leo Tolstoy Çiftçilik) adlı tablosunun hazırlıklarını yaptı. Tolstoy daha sonra Repin’in insanların hayatını diğer Rus sanatçılardan çok daha iyi tasvir ettiğini söylemiştir.
İlya Repin’in Olgunluk Yılları
Siyasal karmaşıklara sahip bir insan olan İlya Repin, Rus entelektüellerinin portrelerini devlete ve ulusal tarihe daha sempatik bir bakış açısı sunan tarihsel tür parçaları yaparken aynı zamanda sert sosyal yorumlar yaratmaya devam etti. 1891’de Peredvizhniki üyeliğini geri çekti ve 1894’te Sanat Akademisi’ne bağlı Yüksek Sanat Okulu’nda bir ders vermeye başladı, 1907’ye kadar bu pozisyonda kaldı.
1900’de İlya Repin, Natalia Nordman ile tanıştı. Natalia Nordman tarafından büyülenen İlya Repin, ona “hayatının aşkı” adını verdi. Finlandiya’nın Kuokkala kentindeki evinde, Penaty’de yaşamaya başladılar. Çift, her Çarşamba, Rusya’dan önemli sanatçıları, St. Petersburg’dan trenle sadece bir saat uzaklıktaki evlerini ziyaret etmeye davet etti. Ziyaretçiler listesinde yazar Maxim Gorky ve Leonid Andreev, sanatçı Vasily Polenov ve Isaak Brodsky, bilim insanı Vladimir Bekhterev yer aldı.
İlya Repin‘in Penates’teki yaşam tarzı oldukça sıra dışıydı. Dışarıda uyumanın sağlığa yararları hakkında bilgiler öğrendikten sonra o ve ailesi kışın yağmur, kar demeden bu uygulamayı yıl boyunca sürdürdü. Hiçbir zaman hizmetçi tutmadılar. Misafirleri ziyarete geldikleri zaman, İlya Repin ve hayatının aşkı Natalia Nordman’ın katı vejetaryen diyetini takip etmek zorunda kalırlarken genelde kendi kendilerine hizmet etmeye bırakılırdı. Bölgedeki küçük bir tren istasyonunun, Nordman ve Repin çiftinin evinden ayrılan aç misafirlerden çok iyi etli sandviç ticareti yaptığı bildirmiştir. Tüm bunlara rağmen yine de Penates, yirminci yüzyılın ilk yıllarında önemli bir sanatsal ve edebi buluşma yeri haline geldi.
İlya Repin’in Son Yılları
İlya Repin, 1917 Rus Devrimi’ni memnuniyetle karşıladı. Savaşın başlangıcında Penates’te ikamet ederek, yıl sonunda ülke bağımsızlığını ilan ettikten sonra zorunlu sürgün yüzünden hayatının geri kalanını Finlandiya’da geçirdi. 1918’de Rusya ile sınır kapandı. İlya Repin bir daha ülkesine geri dönemedi.
Doktorların tavsiyesi üzerine resmini günde iki saatle sınırlasa da yaşamını sonlandıran son ve kısa hastalığına kadar eser üretmeye devam etti. Aradan geçen saatlerde sigaranın uçlarını kullanarak bulabildiği herhangi bir yüzeyi çizerek yaratma susuzluğunu giderdi. 1930’da vefat etti. Penates’e gömüldü.
İlya Repin’in Ünlü Eserleri
İlya Repin bir dönem şunları söylemiştir:
“Çevremdeki hayat beni çok rahatsız ediyor ve bana hiç huzur vermiyor. Tuvale yakalanmak için yalvarıyor.”
Bu sözler, eserlerinde neden bolca sosyal yorum barındırdığı açıklamaktadır.
Barge Haulers on the Volga
Barge Haulers on the Volga, İlya Repin’in St. Petersburg’daki İmparatorluk Sanat Akademisinden ayrıldıktan sonra tamamladığı ilk tablodur. Bu resmin fikri, St. Petersburg Sanat Akademisinde öğrenciyken aklına gelmiştir.
Resmin konusu mitoloji ve tarihten “büyük” temaların tercih edildiği akademik sanatsal geleneklerle keskin bir tezat oluşturuyordu. İlya Repin bu “büyük” temaların yerine ana temasını “hayatın gerçekleri” olarak seçmiştir ve eserlerinde toplumsal yoruma yer vermeye çalışmıştır.
Religious Procession in Kursk Province
İlya Repin, bu eserinde bir kez daha toplumsal eşitsizliğin eleştirisini yapmaktadır.
İlya Repin’in “Kursk Eyaletinde Dini Alayı” adlı devasa çalışması, yıllık çarmıh törenine (dini alay) katılan bir araya toplanmış bir kitleyi içeriyor. Bir grup cüppeli Ortodoks rahip, tozlu bir manzarada Kursk Meryem Ana’nın simgesini taşıyor. Onları köylüler, dilenciler, subaylar, polis güçleri ve eyalet seçkinlerinin üyeleri gibi bir inanan kitlesi takip etmektedir.
Bu Dini Alayı, çağdaşları arasında karışık bir tepkiyle karşılanmıştır. Bir kısım, İlya Repin’in bu resim sayesinde önde gelen Rus sanatçı olarak ününü oluşturduğuna inanırken diğer bir kısım da tabloyu Rus yaşamının ön yargılı bir yorumu olarak gördü.
They Did Not Expect Him
1883’te tamamlanmış olan bu eser, İlya Repin‘in Rus Devrimi’ni betimleyen resim serisinin sonuncusuydu. Devrimin sonunda birinin mutlu ama beklenmedik dönüşünü betimleyen The Did Not Expect Him, sanatçının evinde geçmektedir. İlya Repin bu eserinde aile üyelerini model olarak kullanmıştır.
Ivan the Terrible and His Son Ivan (Korkunç İvan Oğlunu Öldürüyor)
1883’te İlya Repin, Korkunç İvan’ın oğlunu öldürme hikayesine dayanan psikolojik olarak en yoğun resimlerinden birini tamamladı.
İlginizi Çekebilir: İlya Repin’in Dikkat Çeken Tablosu: Korkunç İvan Oğlunu Öldürüyor
The Reply of the Zaporozhian Cossacks to the Sultan of Turkey
İlya Repin‘in resmetmesi 10 yıldan fazla süren bu tablosu; insan canlılığının ve insanın özgür ruhunun bir ifadesi olarak öne çıkıyor. İlya Repin, kahramanlar hakkında şunları yazmıştı:
“Kutsal bir halk! Dünyada hiç kimse özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği bu kadar derinden tutmadı.”
Tablo, 1675’te Sultan IV. Mehmed’in, Zaporozhian Kazaklarına nasıl bir tavır sergilediği ve onların yönetimine boyun eğmelerini talep ettiği hikayesinden esinlenmiştir. Buna karşılık, Kazaklar IV. Mehmed’e, taleplerini reddeden bir mektup göndermiştir.
Ceremonial Sitting of the State Council
Dönemin hükümeti tarafından yaptırılan bu eser, Devlet Konseyi’nin 100. yıldönümü için İlya Repin tarafından resmedilmiştir. Konsey üyeleri İlya Repin için şahsen poz vermiştir. (Resim için toplam 48 portre çizimi yapılmıştır.)
Eser, 1917’den önce Mariinsky Sarayı’nda sergilendi ve çalışmaların bir kısmı III. Alexander Müzesi tarafından satın alındı. İlya Repin, müzeden aldığı 10.000 rubleyi donanmaya bağışladı.
Sadko in the Underwater Kingdom
Sanat Akademisinden mezun olduktan sonra İlya Repin, yurt dışında kapsamlı seyahatlere başladı. 1873’te İtalya’ya doğru yola çıktı ve Roma’da yaşadı. Ayrıca Fransa’da en son sanat akımlarını inceleyerek üç yıl geçirdi. Yurt dışındayken Rus ulusal karakterinin özellikleri üzerine çalışmalar yapan İlya Repin, Rus masal kahramanının “yabancı” güzellikleri reddetmesini açıkça ifade eden Sadko’yu resmetti. İlya Repin’in kendisi çalışmayı bir başarısızlık olarak görse de resim, sanat ve yaşam hakkındaki görüşlerinin nasıl şekillendiğini göstermektedir.
İlya Repin Öldükten Sonra Neler Oldu?
Ölümünden sonra İlya Repin, SSCB devleti tarafından ideal halk sanatçısı ilan edildi. Kuokkala, 1948’de Sovyetler Birliği’nin bir parçası olduktan sonra onun onuruna Repino olarak yeniden adlandırıldı.
İlya Repin‘in çalışmaları hem ilerici hem de gerçekçi olarak kabul edildi. İlya Repin, Sovyetler Birliği’ndeki tüm Sosyalist ve Gerçekçi sanatçılar için bir ikon haline geldi. Sözde Stalin’in en sevdiği sanatçı olan İlya Repin‘in Çarlar döneminde işçi sınıflarının ve köylülerin çektiği kahramanca acıları tasvir etmesi, bizzat Sovyet rejiminin artan gaddarlığı için uygun bir mazeret haline geldi.
İlya Repin ve Peredvizhniki’nin çalışmalarından ilham aldığını iddia eden bir hareket olan Sosyalist Gerçekçilik, Sovyet devleti ile eş anlamlı hale geldi. Stalin yönetiminin gerçeklerine rağmen Sovyetler Birliği’nin geleceğini refah ve büyümeyle dolu olarak tasvir ederken kapitalizmi ve onun destekçilerini utandırdı.
Devletin sanattan politik olarak faydalanmasının bir sonucu olan Sosyalist Realist üslup, Sovyetler Birliği’nde dayatılan bir norm haline geldi. Yuri Pimenov ve Aleksandr Deyneka gibi sanatçılar bu norma bağlı olan en yetenekli sanatçılar arasındaydı.
İlya Repin’in büyük mirası, özellikle Rus temalarına rağmen çalışmalarının Avrupa’da elde ettiği şöhretten açıkça görülmektedir. İlya Repin, realizm parametreleri içinde çalışarak daha önce hiçbir Rus sanatçısının erişemediği kıtalar arasında yankı uyandıran bir duygu ve anlayış derecesine ulaşmıştır.
İlginizi Çekebilecek Bir Başka Biyografi: Pablo Picasso Kimdir?
Bir Yorum