BilgiSağlık

Boyun Düzleşmesi Ağrısı Nasıl Anlaşılır? Boyun Ağrısı Tedavisi

Boyun düzleşmesi, boynun doğal kıvrımını kaybederek düzleşmesidir. Bu durum kişinin yanlış yastık kullanmasından, duruş bozukluğundan veya günlük hayatta yaptığı diğer yanlış davranışlardan dolayı ortaya çıkabilir. İnsan omurgası normal olarak belirli kıvrımlara sahiptir ve boyun, sırt, bel bölgelerinde çukurlaşıp tümsekleşerek kendi doğal görünümünü elde eder. Omurganın doğal biçimine uygun ürünler kullanılmadığında çeşitli sorunlar ortaya çıkar.

Günümüzde masa başı işlerin artması, hareketin azalması, yaşam şeklinin daha çok hareketsiz bir şekilde düzenlenmesi gibi etkenler boyun düzleşmesi ve omurga rahatsızlıklarının en büyük sebebidir ve bu rahatsızlıklar günümüzde yaygınlaşmaktadır. Bu sorunlar ağrıya yol açarak kişinin yaşamını olumsuz etkiler.

Önerilen içerik: İç Baygınlığı Neden Olur? Ani Halsizlik Nasıl Geçer?

boyun düzleşmesi nedir?
boyun düzleşmesi nedir?

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Boyun düzleşmesi, adı üstüne omurganın boyun kısmındaki kıvrımının kaybolmasıdır. Bu yapı kaybolduğunda, boyun kısmında düzleşme meydana geldiğinde ağrılar oluşmaya başlar. Çünkü omurganın yapısı vücudun dengesinin korunmasında, ağırlıkların dengeli taşınmasında ve olası darbe ve basınçların emilmesinde verimli olacak şekilde doğal olarak oluşmuştur. Boyun düzleşmesi meydana geldiğinde boyuna binen basınç ve yükler düzgün karşılanamaz ve boyun ağrısı oluşur. Boyun düzleşmesinin sebepleri,

  • Uyku veya uyanıklık durumunda normal dışı postürde olmak,
  • Omurganın gelişirken anormali göstermesi,
  • Boyun omurları disklerinde zedelenmeler,
  • Paget hastalığı,
  • Nörofibromatozistir.

Boyun düzleşmesinin önlenmesi için kişinin günlük hayattaki duruşuna dikkat etmesi ve duruş bozukluklarına uygun egzersizler yapması gereklidir.

boyun düzleşmesinin belirtileri
boyun düzleşmesinin belirtileri

Boyun düzleşmesi genellikle ağrılarla kendini gösterir. Boyun düzleşmesinin belirtileri,

  1. Halsizlik,
  2. Boyun ve çevresinde ağrı,
  3. Boyun kaslarında güçsüzlük,
  4. Boynu hareket ettirirken güçlük çekme veya ağrı,
  5. Baş ağrısı,
  6. Bel ağrısı,
  7. Nefes darlığı,
  8. Yutma güçlüğü,
  9. İdrar yapmada veya dışkılamada güçlük,
  10. Vücudun bir kısmında felç gelişmesidir.
boyun ağrısı hangi bölgeye vurur?
boyun ağrısı hangi bölgeye vurur?

Boyun Ağrısı Hangi Bölgeye Vurur?

Ağrı belirli bir noktada gelişse de çevresindeki diğer bölgeleri de etkilemektedir. Bazı durumlarda ağrı vücudun uzak noktalarında bir hissedilebilir. Boyun ağrısı da bunlardan bir tanesidir. Boyun ağrısı, omurgadan kaynaklandığı için omurganın farklı noktalarına yayılabilir. Boyun ağrısı bazen kollarda ve omuzlarda da hissedilebilmektedir.

Bazı baş ağrıları ise boyundan kaynaklanmaktadır. Ağrının boyundan kaynaklandığını anlamak için nereden başlayıp yayıldığına bakmak gereklidir. Boyundan başlayan ağrılarda genellikle boyun hareketlerinde ağrı şiddetlenir ve enseden yayılarak başa ve şakaklara ulaşabilir. Böyle durumlarda baş ağrısı boynu ağrıtan neden kesilmeden bitmez ve sürekli tekrarlar.

Boyun ağrısı aynı zamanda sırt ve bel ağrısı olarak da yayılabilir. Omurganın etkilendiği bu durum özellikle masa başı iş yapıp sürekli oturanlarda meydana gelir. Çeşitli egzersizlerle bu ağrının hafifletilmesi veya tamamen giderilmesi mümkündür. Ancak bu durumun ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir.

Önerilen içerik: Sabah Sporunun Vücuda Faydaları? Sabah Sporu Kahvaltıdan Önce Mi Yapılır?

Boyun Ağrıları Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Boyun ağrıları kendi kendine bir hastalık değildir, biz hastalığın habercisidir. Boyun, omurganın bir parçasını içerir ve gövde ile başı birbirine bağlar. Omurganın beyin ile bağlantı kurduğu yapılar da başın arka kısmında bulunur. Solunum gibi temel işlevlerle de ilgili olan bu yapının korunması çok önemlidir.

Boyun ağrıları boyun düzleşmesi, disk zedelenmesi, tümör, fıtık gibi sorunların habercisidir ve boyun ağrısının geçmesi için bu sorunların giderilmesi gerekir. Bu hastalıklar tedavi edilmediği zaman gelişir ve kişinin felç geçirmesine bile neden olabilir. Bu nedenle boyun ağrıları hafife alınmamalıdır.

boyun düzleşmesi egzersizleri
boyun düzleşmesi egzersizleri

Boyun Düzleşmesi Egzersizleri

Boyun düzleşmesi egzersizleri temel olarak boynun hareket ettirilmesini ve boyun kaslarının çalıştırılmasını içerir. Bu hareketlerin işe yaraması için günlük hayatta sürekli oturulmamalı, başı eğerek ekrana bakılmamalıdır. Boyun düzleşmesinin geçmesi için,

  • Başı öne arkaya, sağa ve sola yatırın.
  • Başı sağdan sola ve soldan sağa doğru eğerek çevirin.
  • Omuz ve kaburgaları hareket ettiren egzersizleri yapın.
  • Yoga ve pilates gibi esnemeye yarayan ve kas güçlendirici sporları yapın.
  • Çalışırken sandalyenizin arkasına destek koyun ve dik oturun.

Kaynak: İlaçsız Yaşıyoruz, Boyun Düzleşmesi Ağrısı Nasıl Anlaşılır? Boyun Ağrısı Tedavisi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu