Sağlık

Kırılgan Narsisizm Nedir? Narsistik Kişilik Bozukluğu Nasıl Geçer?

Narsistik Kişilik Bozukluğu psikolojik bir rahatsızlıktır ve kendini çok beğenmek ve diğer insanları yetersiz görmek gibi belirtilerle ortaya çıkan bir ruhsal bozukluktur. Ruhsal bozukluklar genellikle her insanda belirli ölçüde bulunan duyguların ve durumların uç noktalarda seyretmesiyle tanımlanır.

Narsistik kişilik bozukluğunda da kişinin kendini normalin çok üstünde beğenme, zeki görme, yakışıklı bulma veya değer verdiği diğer özelliklerde üstün görme ve çevresindeki kimseyi yeterli görmemekle ortaya çıkar. Halk arasında söylemi oldukça yaygın olan ve çoğu zaman yanlış durumlar için de kullanılabilen narsistik kişilik bozukluğu nedir?

Önerilen İçerik: Ornitofobi Nedir?

kırılgan narsisizm nedir?
kırılgan narsisizm nedir?

Kırılgan Narsisizm Nedir?

Kırılgan narsizmin alt boyutlarından biridir. Narsistik kişilik bozukluğu büyüklenmeci narsizm veya kırılgan narsizm olarak görülebilir ve genel olarak farklı belirtilerle ortaya çıkar. İki farklı narsizm türünün ortak özelliği kişinin kendini daha iyi görüp yüceltmek istemesi vardır.

Kırılgan narsizmi büyüklenmeci narsimden ayıran özellikleri kişinin kaygı düzeyinin yüksek olması, aşırı alçak gönüllülük, eleştiri almak konusunda aşırı hassasiyet, acı çektiğini düşünme, başkalarının ona değer ve ilgi göstermesi konusunda yüksek beklentiler, başkaları tarafından değerlendirilme durumlarından kaçınma, sosyal ilişki kurmakta yetersizlik ve yakın ilişkilerden kaçınma gibi durumlar görünmektedir. Kırılgan narsizmdeki narsistik belirtilere sessiz büyüklenmecilik de denir.

Narsist Olduğunu Anlamanın En Büyük Belirtileri

Narsistik kişilik bozukluğu farklı alt gruplara ayrılsa da tanımlanabilecek belirtilere sahiptir. Narsistik kişilik bozukluğuna sahip insanlarda bulunan belirtiler,

  • Kendini aşırı beğenmek,
  • Özel olduğunu ve yalnızca özel insanlar tarafından anlaşılabileceğini düşünmek,
  • Kendini yüceltebileceği ve gerçeği çarpıtabileceği bir fantezi dünyası içinde yaşamak,
  • Kendi fantezi dünyalarını tehdit eden her şeye karşı aşırı savunuculuk ve saldırganlık,
  • Sürekli övgü ve onay beklentisi,
  • Övgü ve onay beklentisini karşılamayan kişilere karşı ihanete uğramışlık hissi, suçlama,
  • Diğer insanların kendiliğinden onlara uyum sağlamasını bekleme,
  • Empati duygularında eksiklik ve bu nedenle insanları sömürmek konusunda suçlu hissetmemek,
  • Diğer insanları kendilerine hizmet eden bir araç olarak görmek,
  • Diğer insanları küçük görmek, yeterli bulmamak,
  • Özellikle hak ettikleri değeri göstermediklerini düşündükleri insanlara karşı aşağılama ve saldırganca ifadeler kullanmadır.
narsistik kişilik bozukluğu ve evlilik
narsistik kişilik bozukluğu ve evlilik

Narsistik Kişilik Bozukluğu ve Evlilik

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişiler çevrelerindeki insanları kendi fantezi dünyalarını tehdit etmeyecek biçimde seçerler. Narsist kişiler eşlerini de kendilerini onaylayan, özel bulan, hayran olan veya kendi fantezi dünyalarını tehdit etmeyecek biçimde “sıradan” veya yetersiz olan kişiler olarak seçerler. Buna rağmen narsist insanlarla olan evlilik pek çok şekilde zordur. Narsist kişilerin başarısızlığa ve eleştiriye tahammülleri yoktur ve kendi çocuklarının da kendileri gibi kusursuz olmasını beklerler. Narsistik kişiler aslında düşük özgüvene ve bastırılmış değersizlik duygusuna sahip oldukları için ilişkilerde yoğun kıskançlık olabilir.

Narsist Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalı

Narsist bireylerle yaşama konusunda çevrelerindeki kişiler genellikle istenileni yapmaya, maniple olmaya ve narsist bireyin sınırlarına ayak uydurmaya meyilli olurlar. Kimi zaman bilinçsizce yapılan bu davranışlar kimi zaman da huzursuzluk ve tartışma çıkmaması için öğrenilerek uygulanır. Ancak narsistik bireylere karşı uygun davranımlar şunlardır,

  • Narsist bireyin manipülasyon hamlelerine kesinlikle izin verilmemeli,
  • Narsistik bireyin davranış sınırları belirginleştirilmeli, kişi kendisinin sömürülmesine izin vermemeli,
  • Narsistik bireye karşı bir kaybetme korkusu olduğu hissettirilmemeli,
  • Narsist kişinin egosu beslenmemeli ve karşısında güvensiz olunmamalı,
  • Narsist bireyi düzeltmeye çalışılmamalı,
  • Narsist kişiye karşı beslenen duygular net bir şekilde ifade edilmelidir.
narsistik kişilik bozukluğu nasıl geçer?
narsistik kişilik bozukluğu nasıl geçer?

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nasıl Geçer?

Narsistik kişilik bozukluğu tedaviye çok dirençli bir psikolojik rahatsızlıktır. Narsist bireyler kendi fantezi dünyalarında yaşadıkları ve onu korumak için savunma mekanizmaları geliştirdikleri için tedavi olmak istemeleri çok nadirdir. Narsistik kişilik bozukluğunun ilaçla tedavisi olmamakla birlikte uzun süreli psikoterapi ile iyileşme gözlenebilir. Terapistlerin en çok zorlandığı hastalık gruplarından olan narsistik kişilik bozukluğu tedavisinde bilişsel davranışçı terapi kullanılır.

Önerilen içerik: Kalıcı Depresif Bozukluk Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu