
Keten tohumu yağı keten bitkisinin (Linum usitatissimum) tohumlarının soğuk sıkımı sonucu elde edilir. Keten tohumu yağı, bütün veya öğütülmüş keten tohumundan farklı etkilere sahiptir. Keten tohumu yağı alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen temel bir omega-3 yağ asidi için iyi bir kaynaktır. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kandaki yüksek kolesterol gibi birçok durum için kullanılabilir.
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir?
Keten tohumu çoklu doymamış yağ asitleri olan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini içerir. Bu yağ asitleri vücut tarafından doğal yollarla üretilemez bu sebeple dışarıdan besinler aracılığıyla almak gerekir. Keten tohumu ayrıca genel sağlığımızı destekleyen kalsiyum, magnezyum, demir gibi mineralleri de içinde barındırır. Kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olan proteinleri içerir. Keten tohumunda bulunan lifler kabızlıkla mücadeleye yardımcı olur.
Kanseri Önler
Keten tohumu yağı omega-3 yağ asitleri ve liganlar açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri kanser oluşumunu ve büyümesini engeller. Liganlar (fitoöstrojen gibi fitokimyasallar) ise hormon metabolizmasında yer alan enzimleri bloke eder, hormonları düzenler. Meme ve prostat kanserleri gibi hormonla ilişkili kanserlere karşı koruma sağlar. Ayrıca kanser hücrelerinin büyümesine ve yayılmasına müdahale eder.
İlginizi Çekebilir: Mide Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Neler?
Enflamasyonu Azaltır
Keten tohumunda bulunan linoleik asit inflamatuar reaksiyonları azaltır. İltihabın azalmasıyla arterlerde plak oluşumu da azalır ve böylece kalp krizi ve felç önlenmiş olur.
Depresyonu Hafifletir
Keten tohumu omega-3, dokosaheksaenoik ve eikosapentanoik asitler içerir. Şiddetli depresyon vakalarında bu bileşikler düşük seviyelerdedir. Keten tohumu tüketmek eksik bileşenlerin vücuda alınmasına sebep olur.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Keten tohumu bağırsakları kayganlaştırarak sindirimi kolaylaştırır. Yiyecek ve atıkların vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayarak vücudun detoks yapmasına ve fazla kilolardan kurtulmasına yardımcı olur. Ayrıca kabızlığı giderir.
Selülitleri Azaltır
Selülit görünümünün sebeplerinden biri de yaşlandıkça kolajen üretiminin azalmasıdır. Zayıflamış kollajen de dahil olmak üzere cilt dokularındaki yapısal değişiklikler cildi inceltir ve selüliti daha görünür hale getirir. Keten tohumu kolajen üretiminin artmasına yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir: Kolajen nedir, ne işe yarar?
Sjögren Sendromunu Tedavi Eder
Sjögren sendromu kuru gözler ve ağız kuruluğu ile karakterize bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bugüne kadar yapılan çalışmalar keten tohumu tüketmenin Sjögren sendromlu hastalarda göz yüzeyi iltihabını azalttığını ve keratokonjonktivitis sikka (kuru göz) semptomlarını iyileştirdiğini göstermiştir.
Dikkat Bozukluğunu Önler
DEHB’si olan 30 çocukla yapılan bir pilot çalışmada, keten tohumu yağı ve C vitamini takviyesi, DEHB semptomlarını iyileştirmiş, omega yağ asitlerinin birer formu olan EPA ve DHA düzeylerini artırmıştır. Keten tohumu tüketmenin sonucunda çocuklarda huzursuzluk, dikkatsizlik ve dürtüsellik azalmıştır.
Böbrek Sağlığını Destekler
Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, hem keten tohumu yağı hem de öğütülmüş keten tohumu takviyesinin böbrek fonksiyonundaki düşüşü önlediği tespit edilmiştir. Ek olarak keten tohumu takviyesinin kreatinin, kan üre nitrojeni, renin ve ürik asit gibi böbrek hasarı belirteçlerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
İlginizi Çekebilir: İdrarda Koku Neden Olur?
Yara İyileşmesini Hızlandır
Keten tohumunda bulunan linoleik asitler prostaglandin sentezini düzenleyerek yara iyileşmesini hızlandırır.
Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?
Keten tohumu yağı tüketmek çoğu yetişkin için genellikle güvenlidir. Günlük olarak bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde 6 aya kadar güvenle kullanılabilir. Daha büyük dozlar alerjik reaksiyonlara ve ishale neden olabilir.
Keten tohumu yağı cilde kısa süreli ya da seyrek kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Ancak alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Keten tohumuna alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için tüm cilde uygulamadan önce kolun iç yüzeyinde küçük bir bölgesine uygulayın. Yağı uyguladığınız bölgeyi 24 saat boyunca gözlemleyin. Yanma, kaşıntı, kızarıklık gibi alerjik bir belirti durumunda bölgeyi bol suyla yıkayın ve yağı kullanmayın.
Keten Tohumu Yağı Yan Etkileri Nelerdir?
Keten tohumu yağının belirtilen dozda kullanılması genellikle güvenlidir.
Keten tohumu yağı, hamilelik sırasında, 6 haftaya kadar, günde 2 grama kadar ağızdan alındığında güvenli olarak kabul edilir ancak yine de yağı tüketmeden önce kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için doktorunuza danışın. Ayrıca ikinci veya üçüncü trimesterde keten tohumu yağı kullanmak erken doğuma sebep olabileceği için kullanmaktan kaçının.
Emzirirken keten tohumu yağı kullanmanın güvenli olup olmadığı hakkında yeterli bir bilgi yoktur. Doktorunuza danışın veya kullanmayın.
Keten tohumu kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır, ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riskini artırr. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce kullanmayı bırakın. Antikoagülan bir ilaç kullanıyorsanız keten tohumu yağı tüketmeyin. Yağ ilaçla etkileşime girerek morarma ve kanama riskini artırır.
Yüksek tansiyon ilaçları keten tohumuyla etkileşime girer. Ayrıca keten tohumu da kan basıncını düşürebilir. Kan basıncını düşüren ilaçlarla birlikte keten tohumu almak kan basıncının riskli seviyelere düşmesine neden olabilir.
Keten tohumu alfa-linolenik asit içerir. Ezetimibin birlikte alınması, vücudun keten tohumundan alfa-linolenik asidi emmesini engeller. Ezetimib kullanıyorsanız yağı tüketmeden önce doktorunuzla konuşun.
Keten Tohumu Yağı Nereden Satın Alınır?
İlaçsız Market’in içerisinde omega 3, liganlar, protein, manganez, tiamin, magnezyum, C vitamini, B6 vitamini, kalsiyum, demir, potasyum, sodyum bulunan, GMP sertifikalı, vegan, çevre ve hayvan dostu el işçiliğiyle üretilen, gerekli test ve analizlerden geçen, soğuk sıkım Keten Tohumu Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.
