Bilgi

Kurbanlık Et Yıkanır mı? Kurban Eti Nasıl Muhafaza Edilir?

Kurbanlık Et Yıkanır mı? Sağlıklı Şekilde Kurban Eti Nasıl Muhafaza Edilir? Kurban eti nasıl saklanmalı? Dolaba konuşan etleri nasıl kullanmalıyız? Kurban Etini Hemen Tüketmek Sağlıklı mı? Kurban Etini Hemen Tüketmek Sağlıklı mı?  Bu gün değerli okuyucularımıza onu anlatacağım. Kurban bayramının gelmesiyle birlikte sizler için kurban etinin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini paylaşacağım. Her kurban bayramında uygulayacağınız bu yöntemler tam da size göre diyebilirim.

Kurbanlık Et Yıkanır mı?

Kurban kestikten sonra herkesin merak ettiği sorulardan birisi de Kurbanlık Et Yıkanır mı? sorusudur. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz kırmızı et yıkanır mı yıkanmaz mı her yıl tartışılmıştır. Bu gün bu soruları cevaplayacağız. Daha sonra da muhafaza etmek için sizler önerilerde bulunacağız. Kurban eti yıkanır mı? Hayır yıkanmaz. Pek çok kişi pişirmeden önce ilk olarak etleri yıkıyor hatta suyun içerisinde bekleterek pişirme aşamasına hazırlıyor. Fakat bu fazlasıyla yanlış ve zararlı bir uygulamadır. Hatta yere düşen et parçasını bile keserek atınız. Su etin yüzeyine temas ederse bakterilerin gelişmesine neden oluyor bu da hastalık riskini artırıyor. Yani ne kadar yıkarsanız yıkayın bu bakterileri arındırmanızı sağlamıyor aksine her yerine yayılmasına neden oluyor. öneri Yazı:  Dulavrat otu faydaları nelerdir?

Uzmanlar da kurbanlık eti için kesinlikle yıkanmamalıdır uyarısınız veriyor. Ayrıca doğal beklenmeli yani kurban kesiminden sonra orta büyüklükte kesilen etler bir yere serilmeli dinlendirilmeli ve daha sonra ise pişirilmelidir. Sonuç olarak et yıkanmaz çünkü su biriken bakterileri her yerine yayabilir. Eğer içinize sinmiyor ve yıkıyorsanız, hemen ardından pişirmeniz gerekiyor. Et yıkandıktan sonra buzdolabına koyulmamalı. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki yıkanan et pişirildikten sonra sertleşir. O yüzden yumuşak bir et yemek istiyorsanız da etinizi yıkamayınız.

Kurban Eti Nasıl Muhafaza Edilir?

Değerli okurlarımız kurban etini nasıl muhafaza etmeliyiz sorusunun cevabı da şu şekildedir. Kesilen kurban eti sıcak ve kanlı olduğu için eğimli bir yerde bir naylon yardımıyla dinlendirilmelidir. Yani kurban kesilince paylama denilen bölmeler yapıldıktan sonra sıcak olan etler üst üste gelmeyecek şekilde o naylon üzerinde dinlendirilmelidir. Taze kesildiği için kan ve etin taze suyunun akması gerekmektedir.

Akan kanlardan sonra yaklaşık 4-5 saat dinlenen etler başta açık kırmızı iken o dinlenme sonrasında eski rengine göre daha koyu hale gelmektedir. Bu da sağlıklı soğumanın gerçekleştiği anlamına gelmektedir. Bu aşamadan sonra ise eşit küçük parçalara ayırılan kurbanlık etler yeterince soğuması gerçekleştiği zaman ise poşetlere konulmalıdır.

Poşetlere koyma işleminde dikkat edilmesi gereken şey ise ağzı mutlak süratle  açık olmalıdır. Bunun da sebebi ise her ne kadar soğusa da etler orta kısımlar hala sıcak olacağı için poşetlenen bu et bir süre sonra ısınmaya başlayacaktır. Bu da etin bekleme ömrünü kısaltmaktadır. Amaç kurbanda etleri muhafaza etmek olmamalıdır. Fakat yeterince dağıttıktan sonra yemekleriniz için az da olsa kalan bu etleri bu şekilde muhafaza edebilirsiniz. Ömrü artacak olan bu etleri poşetler halinde derin dondurucu özelliği olan dolaplarda saklamanız sizin ve etin sağlığı için çok daha hayati öneme sahiptir.

Dolaba konulan etleri Nasıl kullanmalıyız?

Kurbanlık Et Yıkanır mı adlı bu yazımızda bir de sizlere nasıl kullanacağımızı anlatacağım. Kurbanlık etleri yemeklerde kullanmak için ise yemek yapmadan yaklaşık 4-5 saat önce çıkarmanız ve o etin buzunun çözülmesini beklemeniz gerekmektedir. Aksi halde et donmuş iken istediğiniz gibi lezzetli kavurma veya yemek olmayacaktır. Bu yüzden etleri yaklaşık 5 saat önce çıkarınız.

Dikkat etmeniz gereken bir nokta ise çıkarılan etleri 3-4 saat geçtikten sonra asla dolaba yerleştirmeyiniz. O etleri gün içinde bitirmeye çalışınız. Tekrardan dolaba koyduğunuz o etler özelliğini kaybedecek ve çürüme gerçekleşecektir. Bu yüzden de yapılan yemekte gıda zehirlenmesi olayı riski artacaktır.

Kurban Etini Hemen Tüketmek Sağlıklı mı?

Kurban etini hemen tüketmek sağlıklı mı? Diye bir çok soru bulunmakta ve uzmanlar ise bu konuya her kurbanda açıklık getirmektedir. Bizde adet haline gelen ve aslında yanlış bir uygulama olan kurban kesilir kesilmez seçilen etlerin kavurma yapılması aslen çok sağlıksız bir uygulamadır. Çünkü kesilen sıcak etler içerisinde bakteriler hala yaşamaya devam etmektedir. Bu yüzden de kurban etini hemen tüketmek sağlıksızdır.

Hemen kesilen kurbanda sıcak dokular canlı dokular olacağı için ise etin lezzeti almamakta ve kızaran etler istenilen yumuşaklığa ulaşmamaktadır. Bu yüzden de doğdu et tüketimi kurbanın kesilmesinden en az 6-7 saat sonra olmaktadır. Tavsiye edilen durum ise en az bir gün bekletilmeli bayramın diğer gününde tüketilmesidir. O yüzden de kurban etini bizler de en az 1 gün bekletmenizi daha sonra tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Et, uygun koşulların sağlanmasının ardından buzdolabında 6 ay bekletilebilir. Bu nedenle, her defasında tüketilecek kadarının çıkarılması gerekiyor.

Şimdiden bayramınız kutlu olsun. Destekleriniz için yazımı paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız.  Kurbanlık Et Yıkanır mı Kurban Eti Nasıl Muhafaza Edilir öğrenmiş olduk. 

2 Yorum

  1. Oldukça yararlı konulara değinilmiş. Anlatım da fazlasıyla net olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu