Sağlık

Vegan ne demektir?

Vegan İle Vejetaryenlik Arasında ki Farklar neler? Vegan ne demektir? ve Veganizmin Yararları nelerdir?  Vegan kelimesi 1944 yılından bu yana kullanılmakta olan bir kelimedir. Vejetaryen kelimesinden türetilen kelime beslenmede ve kullanımda hayvan ürünlerine yer verilmemesi anlamına gelmektedir.

Vegan ne demektir? sorusunun cevabı kısaca açıklanabilecek bir soru olmamaktadır. Bu sebeple veganlığın ne olduğu ile ilgili olarak ayrıntılı açıklamaları yazımızda bulabilirsiniz.

Vegan ne demektir?

İnsanların veganlığı tercih etmelerinde bir çok etken bulunsa da temelinde hayvanlara duyulan saygı yatmaktadır. hayvan yetiştirilme çiftliklerinde hayvanlara davranışların kötü olması ve vahşice öldürülmelerinden dolayı bir çok insan hayvan ürünlerini vicdani olarak reddetmektedir.

Ayrıca veganlığın başka sebepleri de bulunmaktadır. Bunlar dini inanışlar, çevreyi koruma ve sağlıklı beslenme gibi nedenler olabilmektedir.

Veganlık bir beslenme türü olarak görülmemelidir. Veganizm Genellikle hayvan severlerin ve doğayı koruma bilinci yüksek olan insanların yaşam biçimi olarak seçtikleri bir kavramdır. Veganlar bunun gelecekte dünya barışını sağlayacağına dahi inanmaktadırlar.

Bunun sebebinin ise hayvan ürünleri tüketmenin insan saldırganlığı üzerinde etkisinin bulunması olarak açıklanıyor. Eğer gelecekte herkes veganizmi benimserse dünyanın daha barışcıl bir yer olacağı konusunda uzman görüşleri de bulunmaktadır.

Vegan olan kimselerin beslenme diyetlerinde hayvansal hiç bir ürün bulunmamaktadır. Veganlar sadece hayvan etlerini reddetmekle kalmaz aynı zamanda süt, bal ya da peynir gibi yan ürünleriniz reddederler. Ayrıca veganlar kullandıkları eşyalarda da hayvansal ürün bulundurmazlar. Bu sebeple deri yada süet eşyaları reddederler. Ayrıca kanatlı hayvanlardan yapılmış dolgu malzemelerini ve elbetteki kürkleri de reddederler. Vegan ne demektir? sorusunu cevapladıktan sonra sıra vejetaryenlik ile olan farklarını sıralamak gerekiyor.

Vegan İle Vejetaryenlik Arasında ki Farklar

Vegan ne demektir? sorusunu açıkladıktan sonra sıra en çok karıştırılan iki terimin arasındaki farkları açıklamaya gelmektedir. Vegan İle Vejetaryenlik Arasında ki Farklar neler?  Vegan ile vejetaryenler birbirlerine sıklıkla karıştırılmaktadır.  Bunu açıklamak için öncelikle vejetaryenin ne olduğuna bakmak gerekmektedir. Vejetaryenlik bir beslenme türünü oluşturmaktadır. Vejetaryenler sadece et ürünleri tüketmeyerek beslenmelerine yön vermektedir.

Veganlık ise vejetaryenliğin bir alt kolu olmasına rağmen vejetaryenlikten daha katı kurallara sahip olmaktadır. Örneğin veganlıkta  hayvanlardan elde edilen ipek, bal, deri yada yumurta gibi yan ürünlerde kullanılmamaktadır. Ancak vejetaryen olan kimseler bunları tüketme de yada kullanmakta bir sorun görmemektedir.

Veganizmin Yararları nelerdir?

Veganizmin Yararları nelerdir? Diye merak edenler için maddeler halinde bunlara değindik.

  1. Veganizmin çevreye ve hayvanlara karşı bir çok yararı bulunmaktadır. Ayrıca veganizm felsefesi ile yaşayan insanlara sağlıklarını ve güzelliklerini korumaları açısından yardım etmektedir.
  2. Vegan beslenme tarzını kabul edenlerin fiziksel egzersiz kalitelerinde artış gözlemleniyor. Bu sebeple profesyonel sporcuların birçoğu performanslarını arttırmak adına vegan beslenmeyi tercih ediyorlar. Çünkü bitki temelli beslenme ile insanlarda daha fazla enerji açığa çıkmaktadır.
  3. Vegan beslenmenin bir diğer yararı ise fazla kilosu olanları fazla kilolarından arındırmak olduğu biliniyor. Bunun sebebi ise vegan beslenme tarzında alınan yağ miktarının oldukça az olması yatmaktadır.
  4. Vegan beslenmenin bir diğer faydasını da migren ağrılarını çekenler yaşamaktadır. Migren ağrılarının vegan beslenme ile hafifletilmesi bilimsel olarak kabul edilmiş bir gerçektir.

Sonuç olarak Vegan ne demektir? Vegan İle Vejetaryenlik Arasında ki Farklar neler?  ve Veganizmin Yararları nelerdir?  sorusunun cevabını insanların hayvansal hiç bir ürün kullanmayarak kendi sağlıklarını ve çevreyi korudukları bir yaşam felsefesi olarak açıklamak mümkün olmaktadır.

Önerilen İçerik: Ketojenik Diyet Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu