Dil Kanaması Neden Olur?
Dil kanaması, her insanın zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Dilin ağız içindeki konumu onun sık sık yaralanmasına neden olur. Yaralanan dil de kanayabilir. Ancak dilin kanaması küçük yaralanmalarda bile uzun sürebilir. Bunun sebebi dilde çok yoğun olarak damar bulunmasıdır. Bu nedenle dildeki kanamalar uzun sürmektedir.
Dil kanaması genelde kendiliğinden geçer. Eğer 45 dakikadan uzun süren bir kanama meydana geldiyse hemen bir doktora göstermek gerekir. Çünkü dil kanamasına neden olan tek durum dildeki yaralanmalar değildir. Bazı hastalıklar ve tedaviler de dilde uzun süreli kanamalara yol açabilir. Bunların erken teşhisinin yapılması ve tedavi edilmesi gereklidir.
İlginizi çekebilir: Dil Rengi Sağlığımız İçin Ne İfade Eder?
Dil Kanaması Nedir?
Dil kanaması, ağız içinde, üst damak ve alt damak arasında konumlanmış olan dilde meydana gelen kanamalara denir. Bu kanamalar uzun sürebilen kanamalardır. Dilin çok kaslı bir yapıya neden olması ve çok sayıda damara sahip olması küçük yaralanmalardan bile etkilenmesine ve kanamanın uzun sürmesine neden olur. Dil kanaması, ısırmak gibi doğal nedenlerle de ortaya çıkabilir, ancak bu kanamaların sık sık yaşanması bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Dil Kanaması Neden Olur?
Dil kanaması bazı hastalıklardan dolayı meydana gelebilir. Dil kanamasının sık görüldüğü durumlar,
- Yemek yerken veya öksürük, hapşırık gibi durumlarda dişler ile ısırılması,
- Takma dişler veya kırık dişler ile zedelenmesi,
- Sert ve keskin yiyecekler,
- Radyasyon tedavisi,
- Dil ülseri,
- Dil kanseri,
- Pamukçuk ve diğer enfeksiyonları,
- Kan damarlarının malformasyonları.
Dil Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Dilde kanama olduğunu kişi kolayca anlayabilir. Genellikle dilde yaralanmalar olduktan hemen sonra kanama başlar. Ağızda sıvı birikir.
- Tükürük haricinde ağızda sıvı birikmesi,
- Ağızda metalik bir tat,
- Ağıza kan tadı gelmesi,
- Tükürüldüğünde kırmızı veya pembe bir sıvı gelmesi.
Dil Kanaması Nasıl Durdurulur?
Dil kanaması özellikle yaralanmalarda ağrı ile de görülen bir durumdur. İlaç kullanımı dil kanamasında ortaya çıkan ağrıyı dindirebilir ancak dil kanamasına müdahale şu şekilde yapılmalıdır:
- Eller yıkadıktan sonra temiz bir beze buz sararak yaranın üzerine koyun. Bu işlem sırasında bol salya akabileceğinden yanınızda mutlaka peçete bulundurun.
- Dildeki kanama yoğun ise başınızı göğsünüze doğru eğerek kanının boğazda birikmesini engelleyin. Boğazda biriken fazla miktardaki kan boğulmaya sebep olabilir. Daha sonra ağızda biriken kanı boşaltın ve temiz bir bez veya gazlı bez ile dildeki kanayan bölgeye baskı uygulayın.
- Sıcak suyla bir sallama çay poşetini ıslatın. Yeterince soğuduktan sonra poşet ile dil kanamasının olduğu bölgeye bastırın. Bunun için yeşil çay veya siyah çay kullanabilirsiniz. Ancak siyah çay kullanılması daha çok tavsiye edilir. Çaydaki timin maddesi sıcak su ile ortaya çıkacak ve dile bastırıldığında dil kanamasını daha çabuk bastıracaktır.
Dil Kanaması Nasıl Önlenir?
Dil kanaması yaralanmalara veya hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Dilde kanama olmasını engellemek için bazı önlemler alınabilir ve yaşam tarzında birtakım değişikliklere gidilebilir. Dilde kanamaya sebep olan en önemli rahatsızlıklar genellikle ağız bakımıyla ilişkilidir. Ağız bakımına dikkat edildiği takdirde dilde kanamaya yol açan hastalıklar önlenecektir.
- Dişler günde en az iki kez fırçalanmalıdır.
- Takma dişler doktorun gösterdiği şekilde takılıp çıkarılmalıdır.
- Sigara kullanımından uzak durulmalıdır.
- Çok sık alkol almamalı ve ağır alkollerden uzak durulmalıdır.
- Çok sıcak ve soğuk şeyler tüketilmemelidir.
- Enfeksiyonların önlenmesi veya giderilmesi için probiyotikli yiyecekler tüketilmelidir.
- Aktif kültürlü ev yapımı yoğurdu kullanılarak ağız içindeki yararlı bakteriler dengelenebilir.
- Bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz ve karbonat karıştırılarak bu su ile gargara yapılabilir ve günde birkaç kez ağız çalkalanabilir.
- Yaralanma durumunda hemen soğuk bir içecek pipetle çekilebilir ve ağızda bekletilebilir.
- Öksürürken veya hapşırırken dilin konumuna dikkat edilerek dil yaralanması önlenebilir.
İlginizi Çekebilir: Dil Sararması Neden Olur? Dil Sararması Nasıl Geçer?