Bilgi

Kimyon Faydaları Nelerdir? Kimyon Ne İşe Yarar?

Kimyon, Akdeniz bölgesinden gelen ve genellikle Orta Doğu, Güney Asya ve Meksika mutfağında kullanılan bir baharattır. Kimyon ayrıca köri tozunun ana bileşenlerinden biridir. Bu yazımızda kimyonun ne olduğunu, tarih boyunca nasıl kullanıldığını ve nerede bulabileceğinizi ele alacağız.

Kimyondan MÖ 200 gibi erken bir tarihte İranlı doktor Galen tarafından bahsedildi ve daha sonra onuncu yüzyıl İslami yemek kitabı Kitab al-Tabikh’te bahsedildi. Daha yakın zamanlarda, Arap aşçılık yazarı İbn Sayyar al-Warraq tarafından on üçüncü yüzyılda yazılan ve elliden fazla farklı tarifi ayrıntılı olarak anlatan bir metinde kimyondan bahsedildi.

Kimyon özü: Huzursuz bağırsak sendromuna (IBS) sahip bireylerde karın ağrısı, mide bulantısı, kabızlık ve ishal gibi semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilmektedir. 

Kaynak: İlaçsız Yaşıyoruz

Kimyonun ilk kullanımı eski İran’da tıbbi amaçlar için olmuştur. Başlangıçta, şarbon ve çiçek hastalığını tedavi etmek ve ayrıca doğum sırasında ağrı kesici olarak kullanıldı. Hipokrat (MÖ 388-377), solucanları tedavi etmek için kimyonu tavsiye etti ve bazı kültürlerde antiseptik olarak ve hatta pire kovmak için bir ilaç olarak kullanıldı. Kimyon ayrıca doğal bir böcek ilacı olarak kullanılmıştır.

Kimyon Bu Zamanda Nasıl Kullanılıyor?

Bugün kimyon, dünya çapında birçok yemekte bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Latin Amerika mutfağında, Hint mutfağında ve Güney Asya mutfağında kullanılır. Ortadoğu ve Meksika mutfaklarında da kullanılır. Kimyonun günümüzde ana kullanımı, köri tozunda bir bileşen olarak kullanılmasıdır. Köri tozu, genellikle karabiber, kırmızı pul biber, zerdeçal, zencefil ve kırmızı biber gibi yaygın baharatlardan oluşan bir baharat karışımıdır. Köri tozu, nerede üretildiğine (ve kimin yaptığına) bağlı olarak bölgeden bölgeye değişebilir. Ayrıca bazı çorbalarda, yahnilerde ve et yemeklerinde de kullanılır.

kimyon bu zamanda nasıl kullanılıyor
kimyon bu zamanda nasıl kullanılıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde kimyon da daha popüler bir baharat haline geliyor. Omlet ve kiş gibi yumurtalı yemeklerin yanı sıra tavuk ve dana yemeklerinde kullanılır. Patates cipsi gibi bazı atıştırmalık yiyeceklerde bile bileşen olarak kullanılır.

Kimyon ayrıca chili con carne gibi geleneksel Amerikan yemeklerinde bulunur. Bu yemek, Meksikalı göçmenlerin on dokuzuncu yüzyılda ABD’ye getirmesinden sonra Amerikan diyetinin bir parçası oldu.

Kimyon Nerede Bulunur?

Kimyon baharat satan herhangi bir bakkal veya pazarda bulunabilir. Çoğu büyük bakkal kimyon taşır. Bulmakta zorlanıyorsanız, baharat adasını kontrol edin veya nerede bulunabileceğini bir görevliye sorun.

Kimyon ayrıca çevrimiçi olarak da satın alınabilir. Birçok site, hazır versiyonları satın almak yerine kendi yemeklerini hazırlamak isteyenler için kimyonu toplu olarak satmaktadır.

Kimyonun Faydaları Nelerdir?

Kimyon sağlığa faydalı olsa da, fazla yemek istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bu baharatı düzenli olarak tüketmeyi düşünmeden önce bunların ne olduğunu ve genel sağlıkla nasıl ilişkili olduklarını bilmek önemlidir.

Demir, birçok vücut süreci için gerekli olan ve enerji üretimi, oksijen taşınması ve yeni hücrelerin üretiminde hayati bir rol oynayan bir besindir. Kadınlarda bu özel besin, üreme sistemlerinin sağlığını korumak için önemlidir ve ayrıca üreme organlarındaki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.

Gıdalardan demir emilimi, aynı öğünde yenen diğer gıdalardan etkilenebilir. Bu, bazı insanların kırmızı et, kümes hayvanları, balık veya yeşil sebzeler gibi et dışı kaynaklardan demiri ememekte zorluk çekmesinin bir nedenidir. İyi bir demir kaynağı kırmızı et içerir çünkü ıspanak veya kuru fasulye gibi demir içeren diğer gıdalardan gram başına daha fazla demir içerir. Kimyon iyi bir demir kaynağı olmayabilir. Aslında, hem olmayan demir şeklinde yüzde sıfır demir içerir. Bitkinin ferrik pirofosfatının, hem olmayan demirin emilimini engelleyebileceğinden, bu düşük demir seviyesinin nedeni olduğu düşünülmektedir.

Bir tabakta ne kadar kimyon kullanıldığına ve o yemeğe kaç tane başka malzemenin dahil edildiğine bağlı olarak, kimyonun içinde çok az kalori olabilir veya hiç kalori olmayabilir. Bununla birlikte, kimyonun içerdiği ve düzenli olarak tüketildiğinde sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilecek farklı yağ türleri vardır. Bu yağlar omega-6 yağ asitleri ve doymuş yağ asitleridir. Bu yağlar et, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde yüksek miktarlarda bulunur. Doymuş yağ, kalp hastalığı, felç ve diyabet gibi birçok durumla ilişkilidir. Trans yağ asitlerinin tüketimi de kalp hastalığı ile ilişkilendirilmiştir.

Omega-6 yağ asitlerinin faydalı olduğu düşünülmektedir çünkü bazı araştırmalar toplam kolesterol seviyelerini düşürerek ve kandaki proinflamatuar belirteçlerin aktivitesini azaltarak kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını göstermiştir. Bununla birlikte, omega-6 yağ asitleri de iltihaplanmaya katkıda bulunabilir. Bağışıklık tepkilerini artırabilir ve hücre zarlarını insüline karşı daha az duyarlı hale getirebilirler, bu da insülin direncini artırabilir.

Sonuç olarak, biraz yağ iyidir. Birkaç çeşit yağ vardır ve her birinin faydaları olduğu kadar olumsuz etkileri de vardır. Anahtar, bunları ölçülü olarak tüketmek ve yediğiniz kimyon gibi gıdalardaki yağları telafi etmek için günlük diyetinize birçok başka besin eklemektir.

Sindirim sorunları, genellikle mide bölgesinde ağrı, rahatsızlık ve şişlik ile sonuçlanan gastrointestinal sistemdeki inflamatuar bir yanıtla ilişkilidir. Bu sorunlar, mide zarının tahriş olması veya gıda hassasiyetleri, enfeksiyon veya diğer birçok nedenden dolayı bağırsaklardaki iltihaplanmadan kaynaklanabilir. Güçlü baharatlar, gastrin hormonunun salınımını uyardıkları için bu sorunlara neden olabilir. Daha sonra mide tahrişine ve ağrıya neden olan bir dizi inflamatuar aracıyı tetikler.

kimyonun faydaları nelerdir
kimyonun faydaları nelerdir

Hayvan modellerinde kuru kimyonun birkaç hafta boyunca düzenli olarak diyette kullanıldığında iltihabı azalttığı gösterilmiştir.

Diğer baharat türlerinin de aynı semptomlara neden olması muhtemeldir, bu nedenle sindirim sorunları olanlar bunlardan kaçınmalıdır.

Kimyonun Köpekler ve Kediler Üzerindeki Etkileri

Kimyon uçucu bir yağ olduğu için insanlar için olduğu gibi köpekler ve kediler için de toksiktir. Ancak, tüm kimyon toksik değildir. Aslında, bazı kimyon köpek ve kedilerin yemesi için güvenlidir. Başlangıçta, tüm kimyonun köpekler ve kediler için zehirli olduğu ve kimyonda bulunan uçucu yağların yüksek konsantrasyonu nedeniyle küçük miktarlarının bile ölümcül olabileceği düşünülüyordu.

Artık hayvanların tüketmesi güvenli olan belirli kimyon türleri olduğu bilinmektedir. Bunlara “deodorize” veya “rafine” kimyon ürünleri denir. Bu tür ürünleri oluşturmak için kullanılan işlem, uçucu uçucu yağları tohumdan uzaklaştırır. Köpekler ve kediler, herhangi bir olumsuz etki meydana gelmeden günde bir çay kaşığı rafine kimyonu güvenle yiyebilirler.

Kimyonun sadece kediler ve köpekler için toksik olmadığına dikkat etmek önemlidir. Atlar için de toksik olabilir. Kokusu giderilmiş kimyon atlar için güvenli kabul edilir, ancak az miktarda uçucu yağ bakımından zengin kimyon bile atlarda kusma, ishal ve kolik gibi sorunlara neden olabilir. Atlar her ne pahasına olursa olsun kimyondan kaçınmalıdır, çünkü uçucu yağlar terleme ataklarına neden olabilir ve ölümle sonuçlanabilecek hızlı bir kalp atışına neden olabilir.

Kimyon Kolesterolü ve Kan Şekerini Düşürebilir mi?

Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, kimyon ve diğer geleneksel baharatların kullanımının serum kolesterol seviyelerini ve kan şekerini düşürebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, bu sonuçları doğrulamak için insanlar üzerinde yeterli araştırma yoktur. Kimyonda bulunan kuminaldehit adı verilen yağın, safra asitlerinden kolesterol üretmeye yardımcı olan bir enzimin aktivitesini bloke ettiği gösterilmiştir.

Ayrıca yağları atardamarlardan uzaklaştırdığı ve atardamarları temiz tutarak kalp hastalıklarını önlediği için iyi kolesterol olarak kabul edilen yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) düzeylerini de yükseltir. İkinci bir hayvan çalışması, kimyon yağının, tip 2 diyabet gelişiminde rol oynayan belirli transkripsiyon faktörlerini inhibe ederek insülin direncini ve inflamasyonu azalttığını göstermiştir. Bu nedenle kimyondaki yağ, tip 2 diyabetin tedavisinde ve önlenmesinde yardımcı olabilir.

Küçük bir kemirgen çalışmasında, sıçanları kimyon içeren baharatlarla beslemenin düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerini azalttığı gösterilmiştir. Bu, kimyonda bulunan aktif bir bileşen olan kuminaldehitin kolesterol seviyelerini düşürerek lipid metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

2010 yılında yapılan bir araştırma, ticari olarak satılan “kimyon yağı” adı verilen bir baharatın, tip 2 diyabetli kişilerinkine benzer yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olacak şekilde yetiştirilen fareler üzerindeki etkilerini inceledi. Araştırmacılar, kimyon yağının tip 2 diyabet için çok önemli bir işaret noktası olan glikoz seviyelerini düşürebildiğini buldular.

Ayrıca metabolik sendromun gelişmesine yol açacak safra asitlerinin seviyelerini de azalttı. Başka bir hayvan araştırması, fareleri kimyon yağı ile beslemenin sadece iki hafta içinde kan şekerini %30 oranında düşürebildiğini buldu. Ayrıca, yüksek trigliseritler, yüksek kolesterol ve insülin direnci gibi diyabetle ilişkili komplikasyonları önemli ölçüde azalttı.

İlgili içerik: Anne Usulü Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu