Sağlık

Araba Kullanma Fobisi Nedir?

Araba kullanma fobisi, toplumun yaklaşık 4.1’inde görülen özgül bir fobidir. Ancak kayda geçmeyen vakalar sebebiyle nüfusun yaklaşık %23’ünde olduğu tahmin edilmektedir. Araç kullanma korkusunda kişinin hissettiği kaygı ve korku çok şiddetlidir ve kişi de bunu kabul eder. Bu korku genellikle kaçınılan bir fobidir. Araç kullanma korkusu olan biri, araba kullanmadan hayatını sürdürmeyi tercih eder. Bu fobinin hayatı nasıl zorlaştırdığı genellikle acil durumlarda veya araç kullanmak gerektiğinde ortaya çıkar.

Araç kullanma korkusu, travmaya bağlı olarak oluşan fobilerden biridir. Bu fobi travma sonrası gelişen stres bozukluğunun bir parçası olarak gelişmiş ve aşılamamış da olabilir. Ancak fobilerin tedavisinde kullanılan yöntemler ile araba kullanma korkusunu yenmek de mümkündür.

Araba Kullanma Fobisi Olan Ünlüler

Araç kullanma fobisi, kayıt edilmeyen kişiler dahil edildiğinde nüfusun tahminen %23’ünde vardır. Bu yüzdelik diliminde bazı ünlülerin de yer alması şaşırtıcı değildir. Hatta çok daha ilginç takıntıları veya fobileri olan ünlüler de vardır.

Hazal Kaya, araba kullanmayı geç öğrendiğini ve hala büyük araçlardan korktuğunu söylemiştir. Kendisi geçmişte araç kullanmaktan çekiniyormuş ve bunu daha sonrasında yenmiş. Ayrıca pek çok ünlü de trafikte kamyon ve tırdan korkmaktadır. Hande Ataizi de trafik kazası ile ölmekten çok korktuğunu dile getirmiştir. Mustafa Sandal ise trafikte tüplü kamyonların yakınında olmaktan çok korkuyor. Tüpün patlamasından korktuğu için bu araçların yakınında araba kullanmıyor, gerekirse kenara çekip bekliyor.

araba kullanma fobisi nasıl yenilir?
araba kullanma fobisi nasıl yenilir?

Araba Kullanma Fobisi Nasıl Yenilir?

Araç kullanma fobisini yenmek için öncelikle bu fobinin nedeni ile yüzleşmek gerekir. Fobinin sebebi bir travma ise bu travma üzerine çalışılması korkuyu azaltır. Psikoterapi ile bu fobiyi aşmak mümkündür. Tedavide kullanılan yöntemler şunlardır:

  • Maruz bırakma,
  • İlaç tedavisi,
  • Bilişsel davranışçı terapi,
  • Destek grupları.

Araç kullanma fobisinde sık kullanılan yöntemlerden biri de maruz bırakmadır. Bu yöntemi uygulayan terapist ve hasta aynı araç içinde bu fobi üstüne çalışır. Ayrıca korku üstüne çalışırken sanal gerçeklik kullanmak da çok işe yarar. Bilişsel davranışçı terapi de fobilerde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde kişinin fobi hakkındaki düşünceleri ve duyguları değişir. Kaygı yaratan, abartılı, korku uyandıran düşünceler yerine araç kullanma ile ilgili daha gerçek düşünceler gelir. Bu farkındalıkta terapistin rolü ve desteği çok büyüktür.

araba kullanma fobisi i̇çin dua
araba kullanma fobisi i̇çin dua

Araba Kullanma Fobisi İçin Dua

Araç kullanma korkusu, yani sürüş korkusu için bir dua vardır. Okunan bu dua sayesinde kişi araba kullanma fobisini yener. Bu dua, arabaya binerken okunmalıdır.

  • Arabaya binerken okunan dua: Subhanellezî sehhara lenâ hazâ ve mâ künnâ lehû mukrinîn. Ve innâ ilâ Rabbinâ le münkali-bûn.
  • Anlamı: Hiç de lâyık olmadığımız halde bize bunu müsahhar kılan Allah’ı tesbîh ederim.

Arabaya binerken okunan bir başka dua daha vardır. Bu dua da arabaya binerken okununca kişinin korkuları azalır.

  • Dua: Bismillâhi mecrâhâ ve mursâhâ inne rabbî leğafûru’r-rahîm
  • Anlamı: O’nun yürümesi ve durması Allah’ın adıyladır. Rabbim bağışlar ve merhamet eder

Araba Kullanma Fobisi Neden Olur?

Korkuların oluşmasında en önemli etkenlerden biri deneyimlerdir. Kişi, kötü bir deneyim yaşadığında bir daha o deneyimi yaşamamak için bir fobi geliştirir. Ancak bu genel neden herkes için aynı değildir. Araba kullanma fobisinin gelişmesindeki nedenler şunlardır:

  • Araba kazası gibi travmatik bir deneyim,
  • Araç kazasında birinin yaralandığına şahit olmak veya bir yakınını kaza ile kaybetmek,
  • Ailenin çocuğa araba kullanma ile ilgili sürekli bir kaygı ve korku yansıtması,
  • Medya yoluyla kaza görüntülerine maruz kalmak,
  • Televizyon veya internette, araç kullanmak hakkında kaygı ve korku yansıtan içeriklere maruz kalmak.

Önerilen İçerik: Kan Fobisi Nedir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu