Sağlık

Diş eti hastalıkları nelerdir?

Diş eti hastalıkları diş etlerinde oluşan iltihaplarla başlamaktadır. Kişi bu iltihabı anlayıp önlemezse iltihap daha da yaygınlaşarak diş eti ve dişe büyük zararlar verecektir. Bunun sonucunda da diş eti hastalıkları oluşacaktır.

Diş eti hastalıkları nelerdir diye sorulursa diş eti iltihabının ciddi seviyelere gelip diş etinde kanama, diş etinde büyüme gibi olaylara gelmesiyle diş eti hastalıkları oluşmuş olur. Bu tarz durumlarda kişi dişini fırçalarken sürekli kan geliyorsa ve diş etini eskisine göre daha çok hissetmeye başlamışsa bir an önce bir dişçiye görünmelidir.

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Ertelendiği vakit kişi için daha kötü sonuçlara sebebiyet vererek geriye dönüşü olmayan bazı hasarlar oluşturabilir. Özellikle yetişkin insanlarda diş kaybının en büyük sebebi diş eti hastalıklarıdır. Bunun sonucunda kişi yemek yerken bile hassas diş etleri nedeniyle acı çekmeye başlayacaktır. Ayrıca ağzında daha öncesinde olmayan kötü bir koku oluşacak ve bu koku gargara, diş fırçalama gibi yöntemlerle dahi geçmeyecektir. Kişinin dişlerinde aralık varsa bu aralık artacağı gibi aralık olmadığı durumlarda da aralık oluştuğu görülmüştür.

diş eti hastalıkları nelerdir

Diş Eti Hastalığına Sebep Olan Etmenler

Diş eti hastalığına sebep olan etmenler arasında diğer birçok hastalıkta görüldüğü gibi sigara yer almaktadır. Sigara ayrıca diş eti hastalıklarını gizleyen bir yapıya sahiptir. Yani kişide sigaradan dolayı bir diş eti hastalığı görülüyorsa herhangi bir kanama ya da diğer belirtiler çok nadir görülür. Hormonlarda oluşan değişimler de diş eti hastalıkları için bir neden olabilir. Bu sebeple ergenlik, hamilelik gibi özel durumlarda kişilerin diş eti hastalığına yakalanma oranı artmaktadır.

Bu sebeple kişiler bu durumlarda diş fırçalama, diş ipi kullanma konusunda diğer dönemlerde olduğundan çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Diyabet gibi hastalıklarda kişiler aldıkları ilaçlardan dolayı bu tarz diş eti hastalıklarına yakalanabilirler. Bu ilaçları almaları zorunluğu olduğu için bu hususta diş eti hastalığı oluşması durumunda dişçiye gitmeleri dışında yapabilecekleri herhangi bir şey yoktur. Diş eti hastalığına sebep olan etmenler sinir,stres, kötü beslenme olarak da söylenebilir. Bu tarz durumlar da enfeksiyonla mücadele zor durumda olabilir.

Diş eti hastalığının tedavisi hastalığın derecesine bağlı olarak değişmektedir. Basit durumlarda dişler üzerindeki sert kalıntılar dişçiler tarafından temizlenerek problem giderilmektedir. Fakat hastalığın ilerlemesi durumunda lazer gibi birçok tedavi yöntemi uygulanır. Bu tedaviler sonucunda hastaların diş etleri eski durumuna kavuşarak bu hastalıktan dolayı yaşamış oldukları olumsuz etkilerden kurtulacaklardır. Böylece kişi kendi dişini kaybetmeden daha uzun yıllar boyunca kendi dişlerini korumuş olacaktır.

Ayrıca kişinin bu tedaviden önce diş sallanması, ağızda gereksiz bir koku gibi problemleri olması durumunda bu problemler de çözüme kavuşmuş olacaktır. Diş etlerinde kişilerin eski sağlıklı pembe görünümü oluşacak dişlerini fırçalamaları durumunda kan gelmeyecektir. Bu tedaviden sonra kişinin dişine gerekli hassasiyeti daha fazla göstermesi gerekecektir.

Diş eti hastalığına sebep olan etmenler nelerdir? Diş Eti Hastalıkları Nelerdir konusuna değindiğimiz bu yazımızdan sonra sizlere  Diş eti iltihabına ne iyi gelir? yazısını öneri olarak bırakıyorum.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu