Gündem

Hakem Nasıl Olunur? Futbol Hakemleri Ne Kadar Maaş Alır?

Hakemleri hemen hemen her spor müsabakalarında görmekteyiz. Okulda yapılan futbol, voleybol, basketbol gibi sporlardan tüm dünya ülkelerinin katıldığı yarışmalara kadar neredeyse her spor karşılaşmalarında hakemler bulunmaktadır. Hakemin görevi, maç sürecinde kural ihlallerinde veya tam olarak anlaşılamayan, net olmayan sayı atışlarında objektif bir şekilde görüş belirtmektir. Kolay gibi görünse de aslında hakemlik çok zor bir meslektir. Kişinin belli becerilere sahip olması gerekir.

Hakem gerektiren pek çok spor dalı vardır. Bunlardan en popüleri kuşkusuz ki futboldur. Bu yazımızda da futbol hakemi olmak için nereye başvuru yapılacağını ve futbol hakemliğinde en düşükten en yükseğe ne kadar maaş alınabileceğini açıkladık. Bu yazıdaki bilgiler 2021 yılına ait bilgilerdir.

Hemen Öğren: En Fazla Para Kazanan 10 Futbolcu

Hakem Olmak İçin Gerekenler

Eğer futbol müsabakalarında hakemlik yapmak istiyorsanız öncelikle karşılamanız gereken koşullar vardır. Hakemlikte bazı fiziksel özellikler gereklidir. Bunlar:

  • 16-30 yaş aralığında olmalısınız.
  • Erkekseniz, 1.70 metre ve üstünde bir boy ölçüsüne sahip olmalısınız.
  • Kadınsanız, 1.60 metre ve üstünde bir boy ölçüsüne sahip olmalısınız.
  • Vücut kitle endeksinizin atletik bir yapıya uygun olması gerekmektedir., yani kilonuz boy ölçünüze göre çok düşük veya çok yüksek olmamalıdır.

Tüm bunları karşılıyorsanız hakemlik için başvuru yapabilirsiniz. Ancak hakemlik sürecinde çeşitli aşamalardan geçmeniz gerekecek.

nasıl hakem olunur
nasıl hakem olunur

Nasıl Hakem Olunur?

Hakem olmak isteyenlerin pek çoğu başvuru süreci hakkında pek bilgi sahibi değildir. Futbol hakemi olmak için başvurulan yer Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’dir. Bu derneğin sitesinde zaman zaman hakem başvuruları duyurusu yayımlanır. Başvurular için belirli bir dönem ve süreklilik olmaz. Hakem ihtiyacı olduğunda duyurular kısmından başvurular duyurulur ve genellikle de 3 gün içinde kapanır. Bu başvuru sürecini iyi değerlendirmek istiyorsanız sürekli olarak hakem başvurusu duyurularını takip etmeli ve gerekli belgeleri hazır bulundurmalısınız. Başvuru için:

  1. TFFHGD üzerinden başvuru yapmak için google üzerinde TFFHGD ve yaşadığınız şehri yazıp aratın. Örneğin İstanbul için, “TFFHGD İstanbul”.
  2. Arama yaptığınızda çıkan sayfadan duyurular kısmına bakın ve başvuru açık ise belgelerinizle birlikte başvurun.
  3. Başvurunuz kabul edildiğinde bazı bilgilendirmeler yapılır. Bu bilgilendirmelerin ardından size bir yazılı sınav yapılır
  4. Yazılı sınavı geçmenizin ardından bir sözlü mülakat yapılır.
  5. Sözlü mülakatı geçerseniz yaklaşık 1 ay sonra bir atletizm sınavı yapılır.
  6. Hakemlik için yapılan atletizm sınavını geçerseniz bilgileriniz TFF’ye gönderilir ve bu şekilde hakemliğiniz resmileşir.

Süper Lig Hakemi Nasıl Olunur?

TFF’ye dosyalarınız gönderildikten sonra hakemlik süreciniz başlamış demektir. İlk başlayacağınız aşama okul ve U16 hakemliğidir. Bu süreç bir sene kadar sürer. Bu bir yıllık süreçte başarılı bir hakem olduysanız terfi edebilirsiniz. Terfiyle birlikte il hakemliği yapabilirsiniz. Bu aşamayı da b aşarıyla atlattıktan sonra il hakemliği ve bölgesel amatör lig hakemliği yapılır. Bundan sonra aldığınız terfilerde klasman hakemliği, daha sonra klasman yardımcı hakemliği yapabilirsiniz. Bu aşamalardan da başarıyla geçtikten sonra birinci lig, üst klasman yardımcı hakemliği ve ardından daha fazla ilerleyerek FIFA hakemliği yapabilirsiniz.

hakemler ne kadar maaş kazanır
hakemler ne kadar maaş kazanır

Hakemler Ne Kadar Maaş Kazanır?

Hakem maaşları terfi ettikçe artmaktadır. Süper lig hakemleri çok para kazansalar da daha alt kademelerde görev alan hakemler o kadar para kazanmamaktadır. Alt liglerdeki hakemler ortalama olarak şu maaşlarla görev alırlar:

  • Aday Hakemlerin Maç Başı Ücreti: Ortalama 80 TL’dir. Yardımcı hakemler için de ortalama 50 TL’dir.
  • Amatör Maç Hakemlerinin Maç Başı Ücreti: Ortalama 90 TL’dir. Yardımcı hakemseniz bu aşama için de ortalama 50 TL alırsınız.
  • Bölgesel Amatör Lig Hakemlerinin Maç Başı Ücreti: Ortalama 240 TL’dir. Yardımcı hakemlerin aldığı maç başı ücret 140 TL’dir.
  • Üçüncü Lig Hakemlerinin Maç Başı Ücreti: Ortalama 800 TL’dir. Yardımcı hakemlerin aldığı maaş da 575 TL’dir.
  • İkinci Lig Hakemlerinin Maç Başı Ücreti: Ortalama 1.850 TL’dir. Yardımcı hakemlerin ortalama maaşı da 1.065 TL’dir.
  • Birinci Lig Hakemlerinin Maç Başı Ücreti: Ortalama 3.300 TL’dir. Yardımcı hakemlerin ortalama ücreti de 1.815 TL’dir.
  • Süper Lig Hakemlerinin Maç Başı Ücreti: Ortalama 10.000 TL’dir. Yardımcı hakemlerin ücreti 4.400 TL’dir.

İlginizi Çekebilir: Türk Futboluna Damga Vurmuş Oyuncular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu