Darbe Ve Burkulma Sonucu Oluşan Şişlik Nasıl Geçer?
Şişlikler vücudumuzun her yerinde olabilir ve genellikle çarpma sonucu oluşurlar. Şişlikler burkulma nedenleriyle de ortaya çıkabilirler. Bedenimiz darbe ve burkulma gibi yaralanmalara şişlikle tepki verir. Bu şişlik beraberinde de şiddetli bir ağrı getirebilir. Vücuttaki alyuvarlar, proteinler, antikorlar ve çeşitli destek sıvılarını bu şişlikleri iyileştirmek için bu bölgede yoğunlaştırır. Şişliğin iyileşmesi bazen uzun sürebilir ancak bu süreci kısaltmak ve ağrıları yatıştırmak için evde yapılabilecek yöntemler vardır.
Şişlik Neden Olur?
Vücuda darbe almakla oluşan yaralanmalarda veya bilek burkmalarında hasar gören bölgede şişlik olması oldukça normal bir durumdur. Vücuda alınan bu hasarlarda önce ağrı ortaya çıkar ve ardından hasarlı bölge şişer. Bu bölgede kızarıklık görülmesi ve yüzeyde ısı hissedilmesi çok doğaldır. Vücut hasarlı bölgeyi iyileştirmek için kan akışını hızlandırır ve beyaz kan hücreleriyle birlikte hasarı iyileştirecek diğer maddeleri yaralanan bölgeye yoğunlaştırır. Bu maddelerin bölgede yoğunlaşmasıyla birlikte şişlik ortaya çıkar ve kısa zamanda iyileşmeyle birlikte şişlik de kaybolur.
Vücutta şişliklerin ortaya çıkması kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Şişen bölge ağrıdığı için bazen küçük bir temas veya hareket bile kişinin canını yakabilir. Özellikle bileklerde şişlik olması hareket etmeyi zorlaştırır. Bu nedenle şişliğin uzun sürmesi istenmeyen bir durumdur. Şişliği tedavi etmek önemlidir. Çünkü şişlik tedavi edilmediğinde şu durumlar ortaya çıkabilir:
- Şişlik daha da büyüyebilir.
- Uzun süren şişlikler hasarlı bölgenin tedavisini zorlaştırabilir.
- Aşırı ve uzun süren şişliklerde hareket kısıtlanabilir.
Şişliğe Ne İyi Gelir?
Şişliğe iyi gelmesi için evde yapılabilecek yöntemler vardır. Bu yöntemlerin temel amacı kan ve lenflerin hasarlı bölgede kalarak daha etkili olmalarını sağlamaktır.
Soğuk Terapi
Vücudunuza darbe aldığınızda veya bileğinizi burktuğunuzda vakit kaybetmeden soğuk terapi uygulamalısınız. Bu yöntem kan akışını sınırlandırır ve hücre içi metabolizmayı yavaşlatır. Soğuk terapi genellikle bir buz torbası kullanılarak yapılır. Buz torbası veya soğuk kompres günde iki defa 15-20 dakikalık sürelerle hasarlı bölgeye uygulanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta buzun asla direkt uygulanmamasıdır. Bir peçeteye sararak veya torbaya koyarak uygulayabilirsiniz. Bu yöntem ile buzu direkt uyguladığınızda oluşabilecek bölgesel donma gibi sağlık sorunlarını önlemiş olursunuz.
Bandajlamak
Yaralanmalarda ve burkulmalarda en sık kullanılan yöntemlerden biri de bölgenin bandajlanmasıdır. Bandajlama işlemi statik bandajlarla, kompresyon bandajlarıyla veya elastik bandajlarla uygulanabilir. Şişliklere bandaj uygulamanın temel sebebi dışarıdan basınç oluşturulması ve kan akışının kısıtlamaktır. Bu şekilde şişliğin kısa sürede giderilmesi amaçlanır. Bandajları kullanma konusunda dikkat edilmesi gereken nokta bandajın çok sıkı sarılmamasıdır. Bandaj, şişliğe biraz baskı yapacak kadar sarılmalıdır ve şişliğin inmesine veya artmasına göre bandaj tekrar ayarlanmalıdır.
İlaç Tedavisi
Yaralanmalar ve burkulmalarda doktora gidildiğinde şişliğin kısa sürede inmesine yardımcı olacak bir ilaç verilebilir. Bu ilaçlar antienflamatuar etki göstererek şişliklerin kısa zamanda iyileşmesini sağlarlar. Vücutta olan şişlikler genellikle ağrıyla birlikte gözlenir. Eğer ağzı dayanılmayacak bir boyuttaysa doktorun uygun gördüğü bir ağrı kesici ilaç kullanılabilir.
Dinlenmek
Vücutta şişliklerin daha kısa sürede iyileşmesi için dinlenmek de çok önemlidir. Şişen bölgeyi kullanmak şişliğin artmasına yol açabilir. Bu nedenle özellikle ayak bileği şişliklerinde kesinlikle dinlenmek gereklidir.
Yüksekte Tutmak
Vücutta ortaya çıkan şişliklerin özellikle kalp seviyesinden yüksekte tutulması şişliğin kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Bu yöntem sayesinde kanın ve diğer sıvıların şişen bölgede toplanması önlenir. Kan akışı yavaşlayan bölgede şişlik kısa sürede inecektir.
İlginizi Çekebilir: Muscoflex Krem Nedir? Nasıl Kullanılır?