Hosting Nedir? Sanal Sunucu Nedir?
Hosting, Türkçe karşılığı ile Barındırma anlamına gelmektedir. Hostingler birçok şekilde ve farklı alanlar için pazarlanabilir ve farklı paketlerde satışa sunulabilir. Firmalar hosting paketini, Premium hosting, özel hosting ya da paylaşımsız hosting adı altında iki tür olarak satışa sunmaktadır.
Hosting firmalarında, Joomla Hosting, WordPress Hosting, Opencart hosting gibi çeşitli paketleri görebilirsiniz. Hosting Kaynakları, ihtiyaçlara göre farklılıklar sağlayabilir. Bu yüzden ihtiyacınız olan hosting paketini tercih etmelisiniz.
Hosting hizmetlerinde bahsedilen özellikleri ne anlama geldiği aşağıda incelenmiştir;
Disk Alanı Nedir?
Disk alanını neye göre seçeceğimiz ve seçtiğimiz veriyi neye göre dolduracağız bu sorulardan bir tanesi. Size ayrılan bölüm kadarıyla veri tutabilirsiniz. Yani resimli ve videolu içerikli bir siteniz varsa 3-4 GB disk alanına sahip bir hosting paketi satın almanızda size yarar sağlayacaktır.
Ya da kişisel bilgilerinizin yer aldığı, birkaç resimden başka bir şeyin barınmadığı bir web sitesi açmayı düşünüyorsanız, o zaman 500 MB ile 1 GB arasında bir rakam oldukça yeterli hatta fazla bile gelecektir.
Disk alanına dikkat etmeniz gerekirirse, her zaman ortalama ihtiyacınızdan biraz fazlasını istemelisiniz. Kullandığınız tema veya eklentilere gelen güncellemeler, veritabanının büyümesi gibi faktörleri göz önüne aldığımızda oldukça mantıklı bir karardır.
Bant Genişliği Nedir?
Bant genişliği, yüksek trafik alan siteler için yüksek önem belirtir. Hosting almadan önce, bu konuyu hosting firması ile görüşebilirsiniz size ortalama harcanacak bant genişliği hakkında bilgi verebilirler.
CPU Kullanımı Nedir?
Yoğun olarak ziyaretçi alan ve yüklü kaynak kullanan sitelerin istemediği ve çekindiği bir durumdur. Firmadan firmaya değişiklik gösteren ortalama olarak CPU oranı hosting paketlerinde %15 ile %25’dir. Fakat bu oranın %100’ü bile geçtiği hosting firmaları vardır.
Sanal Sunucu
Hosting ihtiyaçlarınızın dışında ise, genellikle yüksek ziyaretçi sayısına ulaşmış veya yüksek kaynak kullanan kullanıcılar için sanal sunucu tavsiyesinde bulunuyoruz. Peki sanal sunucu alırken nelere dikkat etmeliyiz ve hangi önbilgilere sahip olmalıyız?
Sanal Sunucular yani VPS (Virtual Private Server) veya VDS kullanmadan önce mutlaka iyi bir internet kullanıcı olmanız gerekmektedir.
Ayrıca sunucu üzerine kuracağınız web panele de hakim olmalı ya da bu konuda profesyonel destek almalısınız.
Tüm yetkilerin sizde olduğu sanal sunucularda, yedekleme işlemi size ait olup, herhangi bir veri kaybından sizden başka kimse sorumlu değildir. Bu nedenle tüm işlemleri tamamladığınıza emin olduğunuzda bir oto yedekleme entegresi yapmalısınız.
İhtiyaçlarınız dahilinde sanal sunucu tercih ederken yine Ram, CPU, Disk alanı gibi kaynaklara dikkat etmelisiniz
Sanal Sunucu İçin Web Kontrol Paneli
Satın aldığınız VDS için hangi hosting panelini kullanmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bunun için şu anda ücretli ve ücretsiz farklı web paneller yer almakta.
- Cpanel
- Plesk
- Vesta
- Webadmin
- Centos Web Panel
Gibi farklı paneller bulunmaktadır. Ücretsiz olarak tercih edebileceğiniz Vesta, Webadmin (Virtual admin) ya da Centos Web Panel bulunuyor. En iyi web paneller arasında yer alan Cpanel ve Plesk ise şuanda ücretli lisans gerektiren web paneller arasında.
Daha önce paylaşımlı hosting kullanmışsanız, Cpanel ya da Plesk kontrol paneline bir nebze de olsa hakimsiniz demektir.