Sağlık

Kalp Krizi Nedir ve Neden Kaynaklanır?

Dünya üzerinde en fazla ölüme neden olan hastalıklardan birisi de hiç kuşkusuz kalbe bağlı olarak oluşan hastalıklardır. Her sene birçok insanı ani bir ölüme sürükleyen kalp krizinin birden fazla nedeninden bahsedilebilir. Kalp krizi kalbin beslenmesini sağlayan koroner adı verilen damarlarda oluşan tıkanmalara bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur.

Kalbin bu damar kısımlarında kan akışı yetersiz hale geldiğinde kalıcı olarak bölgede bir hasar meydana gelir. Bu koroner damar tıkanıklığının meydana gelmesinin önemli nedeni ise ateroskleroz durumudur. Bu damar içyapısı altında yağ birikiminin ortaya çıkması ile meydana gelen bir hastalıktır.

Kalp Krizinde Risk Faktörleri Nedir?

Kalp krizinin birçok risk faktöründen bahsedilebilir. Bu faktörler arasında yaş ilk sıralarda gelir. Erkeklerde 45, kadınlarda ise 55 yaşlarının üzerinde olanlar kalp krizinde risk faktörleri içerisinde yer alırlar. Ailede daha önce kalp krizi vakası görülmüş ise bu durum da risk faktörleri arasındadır.

kalp krizi esnasında ne yapılmalı? - sağlık haberleri

Sigara, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker, obezite, cinsiyet gibi birçok faktörden daha bahsedilebilir. Kalp krizi meydana geldiğinde kişilerde birtakım belirtiler ortaya çıkar.

Kalp Krizi Belirtileri Neler?

Kalp krizi ortaya çıktığında şu belirtilerden bahsedilebilir:

  • İlk belirti genelde göğüs kemiğinin altında baskı şeklinde kendini gösterir. Çok şiddetli bir ağrıdır.
  • Göğüste ortaya çıkan ağrı zamanla sol kola doğru yayılma gösterir.
  • Kriz durumunda hasta dinlense de ya da ilacını alsa da geçmez. Sadece ötelenmiş olur.
  • Bazı hastalarda çok hafif görülebilir. Hatta kriz geçirdiğini fark etmeyen hastalar da olabiliyor.
  • Derisi soluk bir renge döner, yoğun olarak terlemeye başlar.
  • Hasta göğüste meydana gelen ağrılardan yakınmaya devam eder.

Bunların yanında kalp ritminde düzensizlikler meydana gelir. Bayılma, nefes daralması, bulantı ve kusma gibi belirtiler de hastalarda görülenler arasındadır.

Kalp Krizi Nasıl Önlenebilir?

Kalp krizini önlemek için çeşitli konulara dikkat etmek gerekir. Öncelikle sigarasız bir hayata alışmaya çalışmalısınız. Kolesterole dikkat edilmesi ve düzenli beslenmeyi ihmal etmemek gerekir. Tansiyonu daima kontrol altında tutmak gerekir.

kalp krizi belirtileri nelerdir? erkeklerde ve kadınlarda kalp krizi  belirtileri ve önlemleri - - sağlık haberleri

Spor ve egzersiz yaşam felsefesi haline getirilmelidir. Kilo problemi yaşamamak gereklidir ve her zaman ideal kiloda kalmaya özen gösterilmelidir. Stresten uzak durmak son derece önemlidir. Aynı zamanda şekerinizin de kontrol altında olduğundan emin olmalısınız.

Kalp Krizi Geçirdiğinizde Ne Yapmalısınız?

Kalp krizi geçiren insanlar genelde sağlıklı düşünemezler ve bunun neticesinde de çok ciddi risk altında kalabilirler. Kriz anında erken müdahale çok önemlidir. Çünkü ölümlerin birçok geç kalmaktan kaynaklanmaktadır.

Kriz geçirdiğinizi düşünüyorsanız mutlaka önce bulunduğunuz bir yere oturun ve dinlenmeye çalışın. Bu sürede 112’yi arayın ya da çevrenizdekilerden aramalarını rica edin. 112 çalışanına durumla ilgili tüm bilgilerin eksiksiz verilmesine özen gösterin.

Böyle bir anda kesinlikle merdiven çıkmaya devam etmeyin. Yürümeyi bırakın ve olduğunuz yere oturun. Oksijensiz kalmamak bu süreçte son derece önemlidir.

 

Bu Yazıda İlginizi Çekebilir: Elçin Sangu: Bana da hep ‘kötü kadın’ rolleri geliyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu