BilgiGüzellikSağlık

Limon Otu Yağı Ne İşe Yarar?

Limon otu yağı nedir? Limon otu yağı faydaları nelerdir? Limon otu yağı nasıl kullanılır? Limon otu yağı yan etkileri nelerdir? Limon otu yağı hangi yağlarla birlikte kullanılabilir? Limon otu yağı saça faydaları nelerdir? Limon otu yağı cilde faydaları nelerdir?

Limon otu yağı ne işe yarar? Limon otu yağı, dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetişen limon otu bitkisinden elde edilir. Limon otu yağı, geleneksel tıpta ağrı kesici, mide problemleri ve ateş için kullanılmıştır. Ayrıca, antioksidan, antienflamatuar ve antifungal özellikleri de vardır.

Limon otu, Poaceae çimen ailesindeki yaklaşık 55 diğer çim türünden biridir. Çoklu çeşitlerden en popüler iki tanesi Cymbopogon citratus ve Cymbopogon flexuosus’tur. Her ikisi de uçucu yağ üretmek için kullanılabilse de, Cymbopogon citratus büyük ölçüde mutfak amaçları için kullanılırken, Cymbopogon flexuosus uçucu yağlar ve parfümlerde kullanılır.

Limon otu, Afrika, Asya, Güneydoğu Asya, Avustralya ve Okyanusya gibi tropikal bölgelere özgüdür. Hindistan, Çin ve Tayland gibi ülkelerde, daha iyi sindirimi teşvik etmek, dolaşımı ve bağışıklığı artırmak, enfeksiyonları tedavi etmek ve adet döngülerindeki düzensizlikleri gidermek için içeceklerde ve yemeklerde tatlandırıcı bir madde olarak kullanılmıştır. Limon otu, ateşi düşürme kabiliyeti nedeniyle bazı kültürlerde “ateş otu” adını almıştır. Günümüzde Küba ve Karayipler’de hala kan basıncını düşürmek ve sindirime yardımcı olmak için kullanılır.

Limon Otu Yağı Faydaları Nelerdir?

Limon otu yağının sağlığa birçok faydası vardır.

Bakterilerle Savaşır

Limon otu, bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olur. 2016 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, limon otu yağının Acinetobacter baumannii bakterisinin suşlarıyla mücadelede etkili olduğunu bulmuştur. Birçok ilaca dirençli olan bu bakteri, zatürre ve kan enfeksiyonlarına neden olur. Limon otu, bakterileri inhibe etmede ve öldürmede etkili olduğu için gelecekte antibiyotiklere yanıt vermeyen hastalıklarla savaşmak için tamamlayıcı bir tedavi olabilir.

Başka bir çalışmada ise %2 limon otu jeli konsantrasyonu, diş eti hastalığına neden olan bakterilerin büyümesini engellemiştir. Çalışmada, ağızlarında birden fazla diş eti hastalığı olan 15 kişi yer almıştır. Katılımcılar, jeli diş eti hastalığının bulunduğu yere uygulamıştır. Sonuç olarak, limon otunun doku iyileşmesini artırdığı bulunmuştur.

İlginizi Çekebilir: Antibiyotik etkisi bulunan besinler hangileridir?

Enflamasyonu Azaltır

Kronik inflamasyon, artrit, diyabet ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabilir. 2014 yılında yapılan bir araştırma, limon otunun mantar enfeksiyonu olan farelerde güçlü anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, araştırmacılar limon otu  yağının gelecekte cilt iltihabını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini düşündüklerini belirtmiştir.

Mantar Enfeksiyonlarını Önler

Araştırmalara göre, limon otu  maya enfeksiyonları ve pamukçuktan sorumlu Candida albicans dahil olmak üzere belirli mantarlar üzerinde oldukça etkilidir. Bu nedenle, mantar enfeksiyonlarının tedavisinde potansiyel bir kullanıma sahip olabileceğin düşünülür.

Antioksidan Kaynağıdır

Limon otunda bulunan antioksidanlar, vücuttaki zararlı serbest radikallerle ve oksidatif stresle savaşır. Yaşlanma belirtilerini ve birçok hastalık riskini azaltır. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, limon otunun güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğu ve bir in vitro deneyde serbest radikalleri temizlemede etkili olduğu kanıtlanmıştır.

2011 tarihli bir çalışma ise limon otu gargarasının antioksidan etkilere sahip olduğunu bulmuştur. Araştırmacılar, limon otu yağı gargarasının antioksidan etkisini üç farklı konsantrasyon seviyesinde test etmiştir ve limon otu tüm konsantrasyonlarda antioksidan aktivite göstermiştir.

İlginizi Çekebilir: 1 Ay İçinde Limonla Varis Tedavisi Mümkün mü?

Mide Problemlerini Tedavi Eder

Çalışmalar, limon otunun mide sorunlarının tedavisine yardımcı olabileceğini düşündürür. Bir hayvan modeli üzerinde gerçekleştirilen 2012 tarihli bir araştırma, limon otu yağının etanol ve aspirin hasarından kaynaklanan mide ülserleri üzerindeki etkilerini incelemiştir. Çalışma, limon otu yağının mide hasarına karşı koruma sağladığını ve bu tür ülserler için potansiyel bir çare olabileceğini bulmuştur. Ayrıca, limon otu yağında bulunan bir bileşen olan öjenolün, ağrıyı hafifletmeye, mide rahatsızlıklarını ve ishali tedavi etmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Romatoid Artriti Semptomlarını Hafifletir

Limon otu, anti-inflamatuar özelliklerinden dolayı romatoid artrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. 2017 yılında yapılan bir araştırma, limon otu yağının romatoid artritli 35-70 yaşları arasındaki 30 kişi üzerindeki etkilerini incelemiştir. Araştırmacılar, her kişiye 30 gün boyunca uygulamak için 3 miligram limon otu esansiyel yağı vermiştir. Çalışma sonucunda, limon otunun düzenli kullanımında ağrıyı azaltabileceği bulunmuştur.

Masaj Yağı Olarak Kullanılabilir

Pek çok seyreltilmiş yağın popüler bir kullanımı, rahatlama ve masaj içindir. Bir çalışma, limon otunun masaj yağı olarak kullanıldığında nasıl etkiler vereceğini incelemiştir. Araştırmada araştırmacılar, katılımcıların limon otu yağı ile masaj yaptırmadan önce ve sonra nabzını ve tansiyonunu ölçmüştür. Her katılımcı 3 hafta boyunca haftada bir kez limon otu yağıyla masaj yaptırmıştır.

Araştırma sonucunda, limon otu masajının diyastolik kan basıncını düşürdüğünü ancak sistolik kan basıncı veya nabzını etkilemediğini bulmuştur. Ayrıca, sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.

İlginizi Çekebilir: Strese İyi Gelen Yiyecekler ve İçecekler

Baş Ağrısını Giderir

Araştırmalara göre, limon otu baş ağrılarını tedavi etmede etkilidir. Baş ağrısına olan etkisini destekleyecek çok fazla bilimsel araştırma yoktur ancak limon otu Avustralya geleneksel tıbbında yaygın olarak baş ağrısı için kullanılır.

Limon Otu Yağı Aromaterapide Nasıl Kullanılır?

Aromaterapide limon otu, rahatlatıcı bir atmosfer yaratan ve hoş olmayan kokuları gideren doğal bir parfüm ve toksik olmayan bir oda spreyi görevi görür. Yayıldığında, gaz giderici özellikleri sindirim sistemini rahatlatır. Doğal ev yapımı kokulu kozmetik ve sabunlara eklenebilir. Tazelenme ve yenilenme hissi yaratmaya, depresyonu önlemek için olumsuz ruh hallerini yükseltmeye, kaygı, stres, sinirlilik, uyuşukluk, sinirlilik ve uykusuzluğa iyi geldiği bilinmektedir.

Aromaterapiden faydalanmak için bir difüzöre limon otu yağı ekleyebilirsiniz. Difüzörünüz yoksa kaynayan suya birkaç damla yağ ilave edip buharı burundan solumak, gözleri kapalı tutmak ve başı bir havluyla örtmek başka bir kullanım şeklidir. Uçucu yağ aromaterapisinin yetişkinler için tehlikeli olması pek olası değildir. Bununla birlikte, bebekler, çocuklar, hamile kadınlar ve evcil hayvanlar hassas olabilir.

Limon Otu Yağı Cilde Nasıl Sürülür?

Bir taşıyıcı yağ ile seyreltilerek topikal olarak kullanılan limon otu yağı, artrit ağrılarını, baş ağrısını, kas ağrılarını ve vücut ağrılarını hafifletir. Antiinflamatuar özellikleri kızarıklık, kaşıntı ve şişliği gidererek arındırır. Limon otu yağı, antiseptik ve büzücü aktiviteleri nedeniyle, parlak ve eşit tonda bir cilt görünümüne katkı sağlar. Gözenekleri temizler ve cilt dokularını güçlendirir.

Limon Otu Yağı Saça Nasıl Sürülür?

Limon otu yağını şampuan ve saç kremine karıştırıp saç derisine sürmek saçı güçlendirir, saç büyümesini teşvik eder ve kafa derisindeki kaşıntı ve tahrişi giderir.

Limon Otu Yağı Hangi Yağlarla Birlikte Kullanılabilir?

Limon otunun uyumlu olduğu birçok yağ vardır. Yağın etkinliğini artırmak için ihtiyacınıza göre diğer yağlarla birlikte kullanabilirsiniz:

  • Adaçayı yağı
  • Bergamot yağı
  • Biberiye yağı
  • Kedi nanesi yağı
  • Kekik yağı
  • Okaliptüs yağı
  • Sedir ağacı yağı
  • Sitronella yağı

İlginizi Çekebilir: Biberiye Yağı Ne İşe Yarar?

Limon Otu Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Limon otu yağı cildi tahriş edebilir ve kızarıklığa neden olabilir. Cilt tahrişi riskini en aza indirmek için kullanmadan önce cildin küçük bir alanında bir cilt yama testi yapın. Bölgeyi 24 saat gözlemleyin. Kızarıklık, kaşıntı, yanma, döküntü gibi alerjik bir reaksiyon oluşursa bölgeyi bol suyla yıkayın ve limon otu yağı kullanmayın.

Limon otu ayrıca gözler, kulaklar, ağız ve genital bölge gibi hassas bölgelerde kuruluk ve batmaya neden olabilir. Bu nedenle yağı banyo suyuna dökmemeniz tavsiye edilir.

Limon Otu Yağı Nerede Satılır?

Bitkisel ürünler kullanırken güvenilir bir markayı tercih ettiğinizden emin olun. İlaçsız Market‘in sentetik içinde koku, boya, koruyucu, sülfat, SLS, paraben, SLES olmayan, bileşen oranları geranial (%41,42), neral (%31,84), geraniol (%6,24), geranyl acetate (%3,55), beta-caryophyllene (%1,87), Isogeranial (%1,79), γ-Cadinene (%1,28), camphene (%1,2), Isoneral (%1,15), linalool (%1) olan, doğa, çevre ve hayvan dostu, vegan, %100 doğal Limon Otu Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

ilaçsız market limon otu yağı
ilaçsız market limon otu yağı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu